Δ. Καραϊτίδης στο Πρώτο: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν – Θα δεχθούμε πιέσεις από Τουρκία και Αλβανία  (audio)

Την πεποίθηση ότι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το χάος που επικρατεί στο Αφγανιστάν «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου» για νέες προσφυγικές ροές και προς τη χώρα μας, εξέφρασε ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη.

«Όλη η Ευρώπη θα έχει πίεση από τις προσφυγές ροές. Εμείς θα είμαστε στην “πρώτη γραμμή”, διότι η Τουρκία συνηθίζει να διοχετεύει την πίεση αυτή στη δική μας πλευρά για να μας φέρει σε δύσκολη θέση και να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ», τόνισε. Χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως δυσμενή εξέλιξη την πρόθεση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες.

«Οι Αλβανοί θέλουν να φιλοξενήσουν 70.000 Αφγανούς στα εδάφη της ελληνικής μειονότητας για την εξουδετερώσουν πλήρως. Είναι δόλιες οι προθέσεις της Αλβανίας, η οποία είναι υπό την έντονη και συνεχή επιρροή της Τουρκίας. Πρόκειται για ανησυχητικό και ζοφερό θέμα», είπε χαρακτηριστικά. Είπε, δε, ότι ήταν «μη αναμενόμενη» η αντίστοιχη κίνηση της Βόρειας Μακεδονίας, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει «μικρές διαστάσεις».

«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα και τις προφυλάξεις για να αποφύγουμε μια πίεση που θα εκδηλώνεται και από την πλευρά του Αιγαίου και από την πλευρά της Αλβανίας. Χρειάζεται προσοχή, ετοιμότητα και καλή προετοιμασία», επισήμανε ο κ. Καραϊτίδης.

 

Ο πρέσβης επί τιμή έκανε λόγο για «πολύ σοβαρά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά» γεγονότα στο Αφγανιστάν, μετά την υλοποίηση από τον Τζο Μπάιντεν της απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που είχε δρομολογηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις εγείρουν πολλά ερωτήματα και αφήνουν έδαφος για έντονη κριτική.

«Δεν περιποιεί τιμή για τις ΗΠΑ ο τρόπος αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεως και η πανηγυρική επέλαση των Ταλιμπάν. Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί δεν ήλεγχαν την κατάσταση παρά την πολυετή παραμονή τους στη χώρα και τα τεράστια κονδύλια που ξόδεψαν», υπογράμμισε.

Ο κ. Καραϊτίδης εκτίμησε ότι το κενό που δημιουργείται στο Αφγανιστάν με την αποχώρηση των ΗΠΑ, θα προσπαθήσουν να το καλύψουν οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και ενδεχομένως και οι Ιρανοί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος