B. Λαμπαδιάρη: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 32 νοσήματα – Πώς επιδρά στην κατάθλιψη

Σύνοψη
  • Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων δημιουργεί και συμπεριφορές του τύπου της αγχώδους διαταραχής
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, ηπατίτιδα, άσθμα, κατάθλιψη και αύξηση της ολικής θνησιμότητας κατά 20% συνδέονται με την υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Η καθηγήτρια Παθολογίας και ενδοκρινολόγος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Αττικό Νοσοκομείο, Βαΐα Λαμπαδιάρη μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τους κινδύνους που εμπεριέχει η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με αφορμή μια νέα επιστημονική μελέτη που κατέδειξε την σύνδεσή τους με 32 νοσήματα της καθημερινότητας. Και όπως τόνισε, εκτός από τις επιπτώσεις ακόμη και στην ψυχολογία, οι αρνητικές συνέπειές της υπερκατανάλωσής τους συγκρίνεται πια ακόμα και με αυτές του καπνίσματος.

«Όταν χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων αυτό συνδέεται με περίπου 32 νοσήματα της καθημερινότητας, δηλαδή καρδιαγγειακά, διαβήτης, ηπατίτιδα, άσθμα, κατάθλιψη και το χειρότερο 20% αύξηση της ολικής θνησιμότητας» ανέφερε η κα Λαμπαδιάρη η οποία τόνισε ότι για όλα χρειάζεται μέτρο.

Μιλώντας για το ποια τρόφιμα εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία δήλωσε ότι ως επεξεργασμένα τρόφιμα είναι όλα όσα είναι σε συσκευασία. «Σνακ, μπισκότα, ζύμες, φαγητά στα σούπερ μάρκετ τα οποία είναι μαγειρεμένα» είναι ορισμένα από αυτά σύμφωνα με την καθηγήτρια παθολογίας.

Στην κατηγορία αυτή ενέταξε τα ενεργειακά ποτά, τους έτοιμους χυμούς, τα αναψυκτικά που όπως είπε «δημιουργούν μια χρόνια ενεργό φλεγμονή και επάγουν βλάβες γονιδιακές, επιγενετικές όπως τις λέμε, οι οποίες προκαλούν όλα αυτά τα νοσήματα σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με την ειδικό ο κίνδυνος για την υγεία μας υπάρχει όταν επί χρόνια οι μερίδες είναι κατά μία μερίδα πάνω από το ένα, σύμφωνα με την μελέτη. «Το πολύ εντυπωσιακό ήταν η κατάθλιψη και το άγχος, ειδικά στους νέους, γιατί κάνει φλεγμονή και στον υποθάλαμο όλη αυτή υπερκατανάλωση και δημιουργεί και συμπεριφορές του τύπου της αγχώδους διαταραχής» επισήμανε. Σχολιάζοντας τα ευρήματα για την αύξηση της θνησιμότητας, το χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό συγκρίνοντάς το με το κάπνισμα.

«Πρέπει να έχουμε λίγο εκπαίδευση και στο πως τρώμε» είπε προσθέτοντας ότι η παιδική παχυσαρκία είναι μάστιγα. Όπως είπε η κα Λαμπαδιάρη «μια φέτα γαλοπούλα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν» καθώς το πρόβλημα είναι το τι καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά.

Χρειάζεται κουλτούρα φαγητού – Προσοχή στο φοινικέλαιο

«Όσα πιο πολλά συντηρητικά έχει ένα τρόφιμο, τόσο πιο πολύ κρατάει αναλλοίωτο. Θέλει μια κουλτούρα φαγητού» σημείωσε η ενδοκρινολόγος προσθέτοντας ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο καλό είναι για την υγεία.

Η κα Λαμπαδιάρη εστίασε και στο φοινικέλαιο το οποίο, όπως είναι , είναι πολύ ανθυγιεινό, βουλώνει τα αγγεία και κάνει φλεγμονή. Με αφορμή ότι η συζήτησε έγινε την ανήμερα της Τσικνοπέμπτης τόνισε ότι «τρώμε καθημερινά σωστά για να μπορούμε και να φάμε και κάτι πιο ζωηρό»..

Πηγή: Συνδέσεις

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος