Για τους κινδύνους που ελοχεύουν στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μίλησε στο Ertnews και στην εκπομπή Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη, ο Νίκος Γδοντέλης, κοινωνικός βιολόγος και επιστήμονας τροφίμων, επικεφαλής της ιστοσελίδας Cibum.gr για τον κλάδο των τροφίμων. Αναφέρθηκε σε έρευνα στην οποία πήραν μέρος 450.000 ενήλικες και πηγαίνει πίσω 14 χρόνια, με τρομακτικά συμπεράσματά.
Όπως δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι είχα την ευκαιρία να ρίξω μια ματιά κι εγώ στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μια σειρά από αντίστοιχες μελέτες που εξετάζουν, για να μην πω ενοχοποιούν, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα για διάφορες ασθένειες, όπως είναι η παχυσαρκία, ο καρκίνος όπως αναφέρεται, ο διαβήτης τύπου 2 ή η κατάθλιψη.
Να πούμε ότι είναι τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, που ανεβαίνει συνέχεια στη καθημερινότητά μας αυτή η γκάμα, τα διάφορα σνακς, αλμυρά και γλυκά, μπισκότα, σφολιατοειδή, μπάρες δημητριακών. Έτοιμα γεύματα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Είναι μεγάλος ο αριθμός».
Απαντώντας στο γιατί είναι επικίνδυνα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, απάντησε ότι: «Η ανάγκη για να δημιουργηθούν νέα τρόφιμα, τα οποία θα είναι πολύ πιο ελκυστικά, θα είναι εξαιρετικά νόστιμα, θα βρίσκονται όλη τη διάρκεια του έτους στην ίδια ποιότητα, στη διάθεση όλων, θα μαγειρεύονται εύκολα, θα διατηρούνται πολύ. Όλα αυτά έκαναν τους τεχνολόγους τροφίμων να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους να ενισχύσουν, αν θέλετε, τα φυσικά συστατικά των τροφίμων με πρόσθετα και τεχνολογικά βοηθήματα τα οποία προσδίδουν τέτοιες ιδιότητες. Ουσιαστικά μιλάμε για την προσθήκη κάποιων βοηθητικών βοηθημάτων χημικών».
Αναφερόμενος στο αν πρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα ή συστατικά, απάντησε πως: «Το μυστικό βρίσκεται στο μέτρο. Είναι πολύ δύσκολο στη σημερινή εποχή, κυρίως ζώντας στην πόλη, να τα αποφύγεις. Ακούστε μια συμβουλή από μένα, δεν είναι κριτήριο ο αριθμός των συστατικών που περιλαμβάνονται σε ένα τρόφιμο το οποίο βρίσκει κανείς σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά η ποιότητα των προσθέτων ουσιαστικά.
Θα πω κάτι που ακούγεται συνέχεια, που είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση του καταναλωτή. Όταν βλέπει κανείς ενισχυτές γεύσης, η υποχρεωτική σήμανσή τους είναι κάτι που διευκολύνει τον καταναλωτή, αρκεί να καταλάβει ότι το μυστικό βρίσκεται στην ετικέτα. Αν βλέπει γαλακτωματοποιητές, πολλούς, χρώματα, γλυκαντικά που για καλό έχουν εισαχθεί για να περιορίσουν τη ζάχαρη, σταθεροποιητές, πηκτικά και λοιπά, τότε μιλάμε για ένα τρόφιμο το οποίο έχει πρόσθετα σε μεγάλο βαθμό».
Ως προς το αν μπορεί να υπάρξει προστασία από τις αρχές, ο κ. Γδοντέλης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία και πρόσφατα να είμαι σε ένα συνέδριο όπου ουσιαστικά ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόνσεπτ που λέγεται “Μία Υγεία”, όπου τώρα πια ο βραχίονας, ο επιστημονικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει την επικινδυνότητα των τροφίμων όχι μόνο στους κλασσικούς κινδύνους που είχαμε μέχρι στιγμής, που είναι μικροβιολογικοί κίνδυνοι, φυσικοί κίνδυνοι, χημικοί κίνδυνοι αρχίζει και βάζει και τα θέματα υγείας.
Τέλος, τόνισε σαν διέξοδο: «Επιστροφή στην κουζίνα. Παίρνουμε τις πρώτες ύλες, μαγειρεύουμε πιο πολύ στο σπίτι».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος