Αγ. Ανάργυροι: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί» φέρεται να απάντησαν στην 28χρονη από την Άμεση Δράση λίγο πριν από τη δολοφονία

Σύνοψη
  • Πληροφορίες ότι η 28χρονη είχε μείνει έγκυος στο παρελθόν και απέβαλε όταν τη χτύπησε ο σύντροφός της
  • Με βίαιο παρελθόν ο δράστης για σωματικές βλάβες, εξύβριση και κατοχή ναρκωτικών o 39χρονος
  • Για την υπόθεση έχει διαταχθεί διπλή έρευνα για τυχόν λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη

Η 28χρονη Κυριακή φέρεται να έλαβε την απάντηση «το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου» από τηλεφωνητή της ΕΛ.ΑΣ. , λίγο πριν πέσει θύμα δολοφονίας. Ήταν εκείνη τη στιγμή που η άτυχη κοπέλα βγαίνοντας από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων  πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση για να ζητήσει περιπολικό να την συνοδεύσει στο σπίτι της, ενώ είχε ήδη δηλώσει ότι φοβόταν για τη ζωή της. Λίγο αργότερα δέχτηκε την επίθεση του 39χρονου πρώην συντρόφου της πέφτοντας νεκρή. Βίντεο λίγα λεπτά πριν από το έγκλημα, δείχνει τον δράστη να της έχει στήσει καρτέρι καθώς πηγαίνει με το μηχανάκι έξω από το σπίτι της.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ από κάμερα της πολυκατοικίας, όπου διέμενε η 28χρονη. Μόλις η κοπέλα αντιλήφθηκε την παρουσία του αποφάσισε να πάει στο αστυνομικό τμήμα, για να ζητήσει προστασία. Εκείνος την ακολούθησε μέχρι εκεί και την σκότωσε με μαχαίρι στην πλάτη.

Την Πέμπτη (4/4) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία της 28χρονης Κυριακής την οποία δολοφόνησε τη Δευτέρα το βράδυ, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο 39χρονος άνδρας με τον οποίο είχε παλιότερα σχέση. Πολλά είναι τα ερωτήματα για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση οι αστυνομικοί. Βίντεο-ντοκουμέντο, λίγο πριν το έγκλημα, δείχνει τον δράστη να κινείται με το λευκό μηχανάκι του περιμετρικά του σπιτιού της γυναίκας και στη συνέχεια να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το Αστυνομικό Τμήμα.

Με βίαιο παρελθόν ο 39χρονος για σωματικές βλάβες, εξύβριση και κατοχή ναρκωτικών. «Θέλω να πάω σε ψυχιατρείο», ήταν τα πρώτα -και μοναδικά- λόγια που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.

Η έκκληση της 28χρονης για βοήθεια στην Άμεση δράση και η απάντηση

–      Άμεση Δράση

–      Ναι, καλησπέρα.

–      Γεια σας.

–      Βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

–      Οπότε να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;

–      Ορίστε;

–      Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;

–      Όχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα να περιμένει έξω από την πόρτα.

–      Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.

–      Ωραία στείλτε στο σπίτι μου.

–      Σε ποια οδό;

–      Αριστοφάνους…Άγιοι Ανάργυροι.

–      Αριστοφάνους…Άγιοι Ανάργυροι.

–      Σε πόση ώρα; Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;

–      Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα.

–      Ωραία. Και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς τα εκεί;

–      Το έχετε κάνει μήνυση;

–      Όχι.

–      Οπότε…Λοιπόν…αυτός τι κάνει; Περιμένει για κάποιον λόγο;

–      Περιμένει για να μου…για να με εκδικηθεί δεν ξέρω. Να με χτυπήσει. Και χθες είχε έλθει και δεν το τραβήξαμε τόσο.

–      Το όνομα σας;

–      Γρίβα Κυριακή.

–      Γρίβα Κυριακή. Οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφός της με σκοπό…να σας ασκήσει βία έτσι;

–      Ναι.

–      Με σκοπό να της ασκήσει βία. Σε πόση ώρα θα είστε περίπου εκεί; Να γράψω; Θέλετε;

–      Ε, δίπλα είμαι. Δίπλα είμαι. Σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.

–      Βρίσκεται πλησίον. Βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;

–      Τώρα ναι, αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε σπίτι.

–      Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.

–      Εεεε…χάνομαι.

–      Έχει έρθει εδώ.

–      Ο πρώην;

–      Ναι, είναι εδώ.

–      Οπότε να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα;

–      Ναι…

–      Την σκότωσε. Την σκότωσε. Την σκοτώνει.

–      Την σκότωσε. Ένα ασθενοφόρο γρήγορα.

–      Με ακούτε;

H 28χρονη είχε μείνει έγκυος και φέρεται να απέβαλε αφού την κακοποίησε ο 38χρονος – Τη χτυπούσε συνέχεια λέει ο πατέρας της

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ , η άτυχη 28χρονη φαίνεται ότι ζούσε σε μία άκρως κακοποιητική σχέση με τον φερόμενο ως δράστη αυτής της δολοφονίας. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Νίκος Κοντορούσης η Κική το χρονικό διάστημα πάνω κάτω που που είχε καταγγείλει τον 38χρονο για βιασμό και γενικά για κακοποιητική συμπεριφορά, είχε μείνει έγκυος από τον φερόμενο ως δράστη και μάλιστα είχε αποβάλλει καθώς ο τότε σύντροφός της φέρεται να την χτυπούσε κάτι που όπως ανέφερε νωρίτερα ο πατέρας της κοπέλας είχε αποκρύψει από την οικογένειά της.

«Μετά κατάλαβα ότι την είχε χτυπήσει και έχασε το παιδί»

Συγκεκριμένα, ο πατέρας της που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΕΡΤΝews, αύριο το μεσημέρι θα οδηγήσει την κόρη του στην τελευταία της κατοικία, είπε σχετικά: «Είχε μείνει έγκυος πριν από περίπου 2-3 χρόνια. Μας το είχε ανακοινώσει, είχαν μιλήσει με αυτόν και υποτίθεται ότι το ήθελε. Αλλά στο τέλος μας είπε ότι έκανε έκτρωση. Δεν μου είπαν ότι τη χτύπησε. Τη χτυπούσε συνέχεια αυτός. Και μετά κατάλαβα ότι την είχε χτυπήσει και έχασε το παιδί. Για να μην μας πει τι είχε γίνει μας είπε ότι έκανε έκτρωση. Για να αποφύγει να μας στενοχωρήσει το πήρε πάνω της»

Αυτόπτης μάρτυρας λέει ότι «έγιναν όλα σε κλάσματα δευτερολέπτου δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε. Κατεβαίνω από το λεωφορείο και βλέπω όλο αυτό το σκηνικό. Να την αιφνιδιάζει από πίσω την ώρα που μιλούσε με την άμεσο δράση και να λέει ότι θέλω βοήθεια, ένα περιπολικό να με πάει σπίτι μου και σκάει ο τύπος πίσω και την καρφώνει. Έκανε έκκληση για βοήθεια».

Στη συνέχεια ο δράστης αυτοτραυματίστηκε με το ίδιο μαχαίρι. Ο 39χρονος, μετά την αποτρόπαια πράξη του, φαίνεται πώς ήταν έτοιμος για τη σύλληψή του. Το μόνο πράγμα που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ήταν να τον πάνε στο ψυχιατρείο.

Σημείο κλειδί είναι και η στάση του αστυνομικού που ήταν στο φυλάκιο, καθώς σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες δεν αντέδρασε όταν συνέβη το περιστατικό, παρόλο που έγινε πολύ κοντά σε αυτό. «Υπήρχε σκοπός, αλλά εγώ δεν τον είδα να βγαίνει[…] μετά τη δολοφονία ότι πήγε και καλά να αποτρέψει τον αυτοτραυματισμό του φονιά» λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Με βίαιο παρελθόν ο δράστης για σωματικές βλάβες, εξύβριση & κατοχή ναρκωτικών o 39χρονος

Συντετριμμένοι συγγενείς και φίλοι της κοπέλας βρέθηκαν χθες το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, έχοντας ανάψει κεριά και κλαίγοντας αγκαλιασμένοι.

Η 28χρονη είχε καταθέσει μήνυση το 2020 σε βάρος του 39χρονου για βιασμό και ενδοοικογενειακή βία, την οποία στη συνέχεια απέσυρε. Ο δράστης είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για σωματική βλάβη, εξύβριση και βία κατά υπαλλήλων, αλλά και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ο δράστης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για τυχόν λάθη των αστυνομικών

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί διπλή έρευνα για τυχόν λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη. Μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες -και αν στοιχειοθετείται παράβαση καθήκοντος- για τους αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Σε εξέλιξη είναι η ΕΔΕ για το αν τηρήθηκαν τα Εσωτερικά Πρωτόκολλα της Αστυνομίας, που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί διπλή έρευνα για τυχόν λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη. Μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες -και αν στοιχειοθετείται παράβαση καθήκοντος- για τους αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Σε εξέλιξη είναι η ΕΔΕ για το αν τηρήθηκαν τα Εσωτερικά Πρωτόκολλα της Αστυνομίας, που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων «τι έπραξαν ώστε να προστατεύσουν την κοπέλα; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν και κατά τη διάρκεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία θα ολοκληρωθεί άμεσα για να έχουμε απαντήσεις για το ποιος τελικά ευθύνεται και αν ευθύνεται για τον θάνατο αυτής της κοπέλας, για το αν έπραξαν ό,τι ήταν δυνατό ώστε να προστατεύσουν αυτή την άτυχη γυναίκα που έφτασε στο αστυνομικό τμήμα, ίσως κάνοντας και ένα βήμα παραπάνω, ίσως παραβιάζοντας και το τι προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί ξαναλέω, όλες οι περιπτώσεις που φτάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα δεν είναι ίδιες».

«Είναι σημαντικό να διερευνηθεί αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ξέρετε στη ζωή κάποια πράγματα είναι πάνω και από το πρωτόκολλο δηλαδή ακόμα κι αν όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν[…] έπρεπε προφανώς να γίνουν ακόμα περισσότερα» τόνισε μιλώντας στον ΑNT1 o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Βασικά ερωτήματα της ΕΔΕ είναι γιατί οι αστυνομικοί δεν συνόδευσαν την άτυχη κοπέλα στο σπίτι της με περιπολικό που υπήρχε διαθέσιμο στο Τμήμα ή γιατί δεν την κράτησαν εκεί μέχρι να κληθεί η Άμεση Δράση και να τη μεταφέρει με ασφάλεια.

«Όταν κύριε Κουβαρά χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο[…]Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια αδράνεια παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.

Ο αστυνομικός έχει την εμπειρία τη δυνατότητα να κρίνει αν πρέπει να κάνει κάτι πέρα από τα προβλεπόμενα, ανέφερε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος,μιλώντας στις «Συνδέσεις».

«Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το περιστατικό και θα δείτε ότι έχω δίκιο είναι ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση από την άπειρη αξιωματικό υπηρεσίας. Και χάνονται ανθρώπινες ζωές, αυτό το τραγικό» δήλωσε ο ΓΓ Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αστυνομίας, Στράτος Μαυροειδάκος, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου από την Πολιτεία, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως τόνισε: ζούμε φαινόμενα αποτροπιαστική έμφυλης βίας, τα οποία φτάνουν και στη μορφή της γυναικοκτονίας όπως αυτό που ζήσαμε σήμερα το πρωί. Σε όλους εμάς πέφτει ένα βάρος στα θέματα αυτά όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία από τον τρόπο που οι μητέρες μεγαλώνουν τους γιους τους, από τον τρόπο που η εκπαίδευση αντιμετωπίζει τα δύο φύλα και φυσικά από τον τρόπο που όλοι μαζί και κυρίως η πολιτεία αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά».

Η νέα δολοφονία ξεσήκωσε πολιτική αντιπαράθεση με έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών.

«Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα. Οφείλω να πω ότι γεννιούνται και ερωτήματα σχετικά με τη δήλωση κατά καιρούς του κ. Χρυσοχοΐδη για την ασφάλεια που μπορεί να νιώθουν οι πολίτες στη χώρα και τη στελέχωση των Α.Τ.» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται σε μία σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών».

«Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή» τονίζει το ΚΚΕ.

«Έξω από το αστυνομικό τμήμα ρε παιδιά; Έξω από το αστυνομικό τμήμα να γίνει δολοφονία; Είχε καταγγείλει βιασμό, ξυλοδαρμό…καμία μέριμνα, καμία προστασία[…] Είστε στην έξοδο από τη διακυβέρνηση του τόπου» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε γυναίκες να δολοφονούνται την ώρα που η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητή. Σήμερα προχωράμε στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Πόσες ακόμα γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους για να προβληματιστεί, να συνέλθει η κυβέρνηση και να λάβει δραστικά μέτρα;» το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

«Κατέθεσα για 14η φορά επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος και μάλιστα κακουργήματος. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση αυτή» δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Χθές το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έκαναν  στελέχη κομμάτων , φορείς και οργανώσεις γυναικών της περιοχής.

Τo πειθαρχικό παρελθόν του φρουρού

Tο τραγικό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ζητήματα που αφορούν στο πειθαρχικό παρελθόν του φρουρού -με βαθμό αρχιφύλακα- ο οποίος ήταν σε υπηρεσία την ώρα της δολοφονίας στην καμπίνα μπροστά από το τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

O αστυνομικός-φρουρός του τμήματος στους Αγίους Αναργύρους ελέγχεται στο πλαίσιο της ΕΔΕ που κάνει η ΕΛ.ΑΣ αν ενήργησε σωστά. Η δολοφονία έγινε μπροστά από το κουβούκλιο της σκοπιάς.

Το όνομά του είχε εμπλακεί σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση με πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Ο αστυνομικός πρωτόδικα καταδικάστηκε και μπήκε φυλακή. Από το αρχηγείο της αστυνομίας είχε τεθεί σε διετή διαθεσιμότητα.

Ο αστυνομικός είχε προσφύγει στο Εφετείο ωστόσο το 2021 οδηγήθηκε στις φυλακές. Το 2023 με βούλευμα αποφυλακίστηκε και στη συνεχεία έκανε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην αστυνομία. Ο φάκελος του παρέμεινε ανοιχτός. Πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και τώρα ξεκινούσε η διαδικασία της απόταξης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το παρελθόν του δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το ότι εκτελούσε υπηρεσία στο τμήμα. Δεν είναι κατηγορούμενος για κάποια πράξη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Κώστας Στάμου, Ζώης Κακκαβάς – Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος