Α. Νικολακόπουλος στο ΕΡΤΝews: Eρευνούμε κάθε παράμετρο της δολοφονίας της 28χρονης

Σύνοψη
  • Γίνεται έρευνα ήδη, από την αρμόδια εισαγγελέα και τον αρμόδιο ανακριτή σε σχέση με τα αίτια και τις συνθήκες τέλεσης αυτής της εγκληματικής ενέργειας.

Στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» (Χ. Βίδου, Κ. Παπαχλιμίντζος).

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατ’ αρχάς να πω ότι είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός. Όλοι είμαστε συγκλονισμένοι για την απώλεια μιας ακόμα ανθρώπινης ζωής, μιας γυναίκας και μάλιστα με αυτό τον τρόπο από πρώην σύντροφό της.
Αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι αυτή τη στιγμή ερευνούμε κάθε παράμετρο αυτής της υπόθεσης, κάθε γεγονός το οποίο έχει αναφερθεί.
Γίνεται έρευνα ήδη, όπως ξέρετε, από την αρμόδια εισαγγελέα και τον αρμόδιο ανακριτή σε σχέση με τα αίτια και τις συνθήκες τέλεσης αυτής της εγκληματικής ενέργειας.
Αλλά βέβαια αυτή τη στιγμή διεξάγεται και μια έρευνα σε επίπεδο αστυνομίας προκειμένου να δούμε αν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε, όλα όσα προβλέπονται, όλα όσα έχουμε εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς μας να κάνουν για να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.


Άρα λοιπόν, σε δύο επίπεδα γίνεται μια έρευνα προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση.
Να μην αφήσουμε καμία παράμετρο.
Ήδη η αστυνομία έχει εκδώσει μια ανακοίνωση με τα πραγματικά περιστατικά τα οποία είναι επιβεβαιωμένα και μπορούμε να πούμε. Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι κάθε κάθε ενέργεια και κάθε ανακριτική διαδικασία στο στάδιο αυτό είναι μυστική. Μυστική με ποια έννοια, ότι προκειμένου να υπάρξουν τα στοιχεία αυτά τα οποία κατατίθενται, πρέπει ο ανακριτής να μπορέσει να έχει μια διαδικασία που να μην ανακοινώνει ακόμα όλα τα δεδομένα.


Παρόλα αυτά, αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το θύμα εκείνη την ημέρα πήγε στην αστυνομία, αλλά δεν υπέβαλε έγκληση, δεν υπέβαλε οποιαδήποτε καταγγελία προκειμένου να κινηθεί μια διαδικασία που κινείται υποχρεωτικά εκείνη τη στιγμή.
Από εκεί και πέρα είναι καταγεγραμμένη επίσης κλήση στην Άμεση Δράση και αυτό θα διερευνηθεί πλήρως ως προς το τι κατήγγειλε εκείνη τη στιγμή.
Όπως επίσης είναι αποδεδειγμένο ότι το έγκλημα τελέστηκε κοντά στο αστυνομικό τμήμα και ερευνάται ακριβώς σε ποια απόσταση και με ποιες συνθήκες έγινε αυτό».

Το πρωτόκολλο των αντιδράσεων


Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το οποίο προβλέπεται και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο η υποχρεωτική διαδικασία που κινείται όταν έχουμε αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα ή όταν έχουμε μια καταγγελία.
Κάθε αστυνομικός, κάθε αξιωματικός υπηρεσίας, ο οποίος δέχεται μια καταγγελία, έστω και προφορική, ακόμα και όταν το θύμα ή ο οποιοσδήποτε καταγγέλλων πολίτης εκείνη τη στιγμή δεν θέλει να υποβάλει έγκληση, κάθε αστυνομικός έχει μια εμπειρία εκείνη τη στιγμή.
Έχει μια δυνατότητα να σταθμίσει τα πραγματικά περιστατικά τα οποία του τίθενται υπόψη του, οποία του τίθενται γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι τέθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι κάτι που διερευνάται και θα διερευνηθεί πλήρως. Δεν έχουμε καμία διάθεση να αφήσουμε κάτι χωρίς διερεύνηση αυτή τη στιγμή.
Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, ο αστυνομικός έχει τη δυνατότητα, έχει την εμπειρία να κρίνει αν πρέπει να κάνει κάτι πέραν αυτών που υποχρεωτικά θα έπρεπε να κάνει.

Εγώ θα έλεγα να κρίνουμε με απόλυτο σεβασμό και με υπομονή να διερευνήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Εάν για παράδειγμα, καταγγέλθηκαν περιστατικά όπου ο αστυνομικός εκείνη τη στιγμή, είτε περιστατικά του παρελθόντος, είτε περιστατικά του παρόντος που ο αστυνομικός εκείνη τη στιγμή έπρεπε να κινήσει μια διαδικασία όπου πραγματικά θα έπρεπε να συνοδεύσει, να φέρει περιπολικό εκείνη την ώρα, Αν ο αστυνομικός εκείνη την ώρα προέτρεψε το θύμα να έρθει περιπολικό προκειμένου να περιμένει στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να έρθει περιπολικό.
Όλα αυτά είναι γεγονότα τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν από την προανάκριση, πό την έρευνα την οποία κάνει η Αστυνομία από τον εισαγγελέα.

Περιπολικά υπάρχουν. Αυτό το οποίο κάνουμε αυτή τη στιγμή και νομίζω το λέμε ανοιχτά σαν πολιτική, σαν εφαρμογή επιχειρησιακή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας είναι να ενισχύσουμε την αστυνόμευση σε σημεία τα οποία εκδηλώνονται εγκληματικές ενέργειες.
Τα περιπολικά υπήρχαν στην περιοχή, βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να υπάρχουν και να περιπολούν σε σημεία όπου μπορούν να εκδηλωθούν εγκληματικές ενέργειες.
Δεν είναι τα περιπολικά για να βρίσκονται σταθμευμένα μπροστά από τα αστυνομικά τμήματα. Τα περιπολικά είναι για να περιπολούν.

Εάν ένας αξιωματικός υπηρεσίας χρειαστεί οποιοδήποτε οποιοσδήποτε πολίτης, οποιαδήποτε βοήθεια, οποιαδήποτε μεταγωγή εκείνη την ώρα μπορεί να έχει στη διάθεσή του περιπολικό το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή».

Τι είχε προηγηθεί

Ο κ. Νικολακόπουλος σχολιάζοντας το γεγονός ότι και στο παρελθόν το θύμα είχε καταγγείλει το δράστη, είπε πως: «Προφανώς εκείνη τη στιγμή, εάν όλα αυτά τα οποία λέτε έχουν καταγγελθεί, εκείνη τη στιγμή, το θύμα χρειάζεται προστασία. Εκείνη τη στιγμή προφανώς χρειάζεται συνοδεία. Υπάρχουν ακόμη και δυνατότητες να παρασχεθεί χώρος όπου θα προστατευτεί το θύμα.

Και γι’ αυτό το λόγο έχουμε διαμορφώσει γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό το χώρο έχουμε διαμορφώσει ακόμη και ξενώνες κακοποιημένων γυναικών. Πλην όμως θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να διερευνήσουμε, πρώτον, τι κατήγγειλε ακριβώς σε σχέση με το παρελθόν, τι είχε στο παρελθόν καταγγείλει, τι είχε διαπιστωθεί από αυτά που είχε καταγγείλει, αν τυχόν είχε υποβάλει μηνύσεις τις οποίες είχε αποσύρει, αν είχε υποβάλει μηνύσεις οι οποίες για κάποιο λόγο δεν ευδοκίμησαν δικαστικά, ή μηνύσεις οι οποίες οδήγησαν σε καταδίκη αυτά, όλα αυτά όλα, πιθανόν πιθανόν, επαναλαμβάνω, το θύμα να είχε υποστεί εγκληματικές ενέργειες στο παρελθόν.
Και αν αυτό το πράγμα το κατήγγειλε, προφανώς ο αστυνομικός εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να πράξει πολύ περισσότερα πράγματα».


Οι εσωτερικές διαδικασίες στην ΕΛ.ΑΣ.


O κ. Νικολακόπουλος δήλωσε πως: «Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι με απόλυτη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα σε καμία περίπτωση με απόλυτη βεβαιότητα θα διερευνηθούν όλα, θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι ακριβείς αριθμοί.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποστελεχωμένο. Πρώτον.
Δεύτερον, εκείνη την ημέρα υπήρχαν δύο αστυνομικοί, ο αξιωματικός υπηρεσίας εντός του τμήματος και υπήρχε και σκοπός εκτός. Δεν γνωρίζω, θα το διερευνήσουμε, σίγουρα θα διερευνηθεί και αυτό εάν ο σκοπός είχε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία ή και οποιαδήποτε ποινική καταδίκη αν θέλετε.

Υπάρχουν δύο διαδικασίες στην Ελληνική Αστυνομία εσωτερικές. Υπάρχει οπωσδήποτε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε κάποιο βαθμό, αν δούμε και τα στατιστικά στοιχεία, κάποιες ΕΔΕ έχουν οδηγήσει σε σοβαρά αποτελέσματα και κάποιοι αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά μέσα από ένορκες διοικητικές διαδικασίες.
Πέραν αυτού, υπάρχει η εσωτερική διαδικασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εδώ θα συμφωνήσουμε όλοι.
Έχει πολύ σημαντικές επιτυχίες και πολύ πρόσφατες επιτυχίες, όπου αστυνομικοί επίορκοι αστυνομικοί, οι οποίοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, θα πρέπει να σας πω ότι εκτός από τις δύο αυτές υπηρεσίες που διεξάγουν την εσωτερική έρευνα, σας θυμίζω ότι υπάρχει έρευνα που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία και ότι ο ανακριτής θα διερευνήσει και αυτά, όπως και ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει να διενεργηθεί ξεχωριστή έρευνα σε σχέση με τυχόν παραλείψεις αμέλειες από την πλευρά της Αστυνομίας».

Για τις καταγγελίες για υποστελέχωση


Ο Υφυπουργός συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «Το τμήμα δεν είναι υποστελεχωμένο, υποστελεχωμένο δεν σημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στο συγκεκριμένο τμήμα και αυτό είναι το θέμα της στελέχωσης, όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να βρίσκονται εντός του τμήματος.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά και το ξαναλέω πάλι, ότι αυτό το οποίο έχουμε ως σκοπό είναι οι αστυνομικοί να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, στις γειτονιές, σε σημεία όπου διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.
Θα θυμάστε ότι έχουμε μια αύξηση των περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας και θέλουμε να βρίσκονται οι αστυνομικοί σε χώρους όπου βρίσκονται ανήλικοι, ακριβώς για να αποτρέπουμε αξιόποινες πράξεις.
Δεν θέλουμε τους αστυνομικούς μέσα στο τμήμα.

Το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν οι αστυνομικοί που σας είπα δε σημαίνει ότι το τμήμα είναι υποστελεχωμένο.
Σημαίνει ότι υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονται έξω αυτοί που έχουν υπηρεσία εκείνη την ημέρα.
Όσον αφορά το περιστατικό της Σαλαμίνας θα σας πω ότι κανένα τέτοιο περιστατικό δεν θέλουμε να μείνει έτσι.
Προφανώς εκπαιδεύουμε τους αστυνομικούς μας προκειμένου να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.
Προφανώς γίνονται και λάθη, γίνονται και λάθη ανθρώπινα και από τους αστυνομικούς.

Προφανώς όπου υπάρχει κάποιο θέμα προσπαθούμε να το διορθώνουμε.
Δεν έχει γίνει ξαφνικά η Ελληνική Αστυνομία 100% στο βαθμό που θα θέλαμε.
Πλην όμως έχει και πολύ σημαντικές επιτυχίες και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίζουμε.
Γιατί ξέρετε κάτι;
Έρχονται στη δημοσιότητα μόνο κάποια περιστατικά όπου μπορεί να υπάρχει και μια αστοχία, μια παράλειψη όπου γίνεται μια εγκληματική ενέργεια, αλλά υπάρχουν και εγκληματικές ενέργειες οι οποίες έχουν αποτραπεί χάριν και δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ακριβώς επειδή έχουν λειτουργήσει οι αστυνομικοί όπως θα έπρεπε και έχουν αποτραπεί και γεγονότα και εγκληματικές ενέργειες ενδοοικογενειακής βίας και άλλα σοβαρά εγκλήματα.
Άρα να μη μηδενίζουμε, γίνονται και λάθη. Υπάρχουν όμως και πολύ σημαντικές επιτυχίες».

Για το πάνικ μπάτον για το οποίο ρωτήθηκε αν το θεωρεί επιτυχημένο μέτρο προστασίας των γυναικών, απάντησε: «Βεβαίως είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Έχει αποτρέψει εγκληματικές ενέργειες και θα μπορούσε για παράδειγμα, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου μια γυναίκα κινδυνεύει γιατί βρίσκεται κάποιος έξω από το σπίτι της, να πατήσει αυτό το κουμπί και να έρθει η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, για παράδειγμα, είχαμε το θύμα να πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα και να δέχεται επίθεση φεύγοντας από το αστυνομικό τμήμα.

Θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πράγματα που να είχαν αποτρέψει την εγκληματική ενέργεια από όλες τις πλευρές.
Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια πλήρη εικόνα όλων των πραγματικών περιστατικών, να προσέξουμε να μην αδικήσουμε κανέναν απολύτως.
Εγώ επαναλαμβάνω ότι θα διαπιστωθούν όποιες όποιες παραλείψεις διαπιστωθούν, να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει η ανάλογη τιμωρία».

Για την υπόθεση Μάγγου και τις κατηγορίες σε βάρος αστυνομικών για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και βασανιστήρια, απάντησε πως: «Κανένα τέτοιο περιστατικό δεν είναι ανεκτό από εμάς. Το ξεκαθαρίζω απόλυτα. Δεν θέλουμε καμία τέτοια συμπεριφορά στην Ελληνική Αστυνομία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος