Α. Γκανάς, δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Δεν έχουμε ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός (video)

Array

«Δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι ο κύριος σεισμός γιατί τα μεγέθη 4,8 με 5,0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, είναι ισοδύναμα. Οπότε περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφορικά με τον σεισμό στους Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας.

«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί» ανέφερε ο σεισμολόγος ο οποίος μιλώντας για τους δυο σεισμούς που έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που προκάλεσε τη σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια δεν είναι μεγάλο και δεν μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε μεγέθυνση του εστιακού χώρου, γιατί μιλάμε για ένα αστικό χώρο συγκεκριμένο με ένα μήκος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και ένα εύρος περίπου στα άλλα 10 χιλιόμετρα στην περιοχή και να εξετάσουμε το πλήθος των μετασεισμών», δήλωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Μιλώντας για το φόβο που έχει κυριεύσει τους κατοίκους της περιοχής από τη συνεχή σεισμική ακολουθία τόνισε ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι νέες κατασκευές.

«Το έχουν τα παλαιά σπίτια προ του 1959 και όσα είναι πέτρινα. Αυτά πρέπει να ελεγχθούν» δήλωσε ο κ. Γκανάς ο οποίος ερωτηθείς για τους μετασεισμούς ανέφερε ότι έχουν φτάσει τους εκατόν είκοσι, γεγονός που θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη.

Αναφορικά με τις δηλώσεις επιστημόνων για το αν ο σεισμός της Τρίτης (29/11) είναι ο κύριος ή όχι ανέφερε ότι είναι εκτιμήσεις και όχι προγνώσεις.

«Η κάθε εκτίμηση έχει και μια σημαντική αβεβαιότητα. Εμείς παρακολουθούμε όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες με τα δίκτυά μας δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός», συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς.

Δείτε επίσης:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος