Σεισμός στην Εύβοια: Ανήσυχοι οι κάτοικοι, κλειστά τα σχολεία – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στη νότια Εύβοια μετά τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές

Στα Νέα Στύρα βρέθηκε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου η οποία μετέδωσε ότι αρκετοί κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι ενώ αρκετοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη και όλοι είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ρωγμές από τον πρώτο σεισμό τα εγκατέλειψαν υπό το φόβο μιας νέας σεισμικής ακολουθίας.

Η συμβουλή των ειδικών είναι να μην μπαίνουν σε πετρόκτιστα ακίνητα σε Ζάρακες αλλά και στις γύρω περιοχές. Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακή. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά στο δήμο Κύμης, Αλιβερίου και Καρύστου.

Κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών θα βρίσκονται στην περιοχή για να κάνουν αυτοψία σε σπίτια, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία γι’ αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Όλο το βράδυ μετά τα 5 Ρίχτερ και μέχρι το πρωί υπάρχει μία ακολουθία από δεκάδες μετασεισμούς μικρής έντασης όμως κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.

“Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική” σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως υπογραμμίζει “προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος από την κοινότητα Ζάρακες κ.Τρανός έκανε λόγο για προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως “έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια”.

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

“Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ” υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει “η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα”.

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 Ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία” απευθύνει και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς “θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης”.

Παρακολουθείται το φαινόμενο από τους σεισμολόγους

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, καθώς δεν μπορεί να πει αν ήταν ο κύριος σεισμός τα 5 Ρίχτερ γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή εξελίσσεται από τις 25 Οκτωβρίου έντονη προσεισμική ακολουθία».

Ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας αναφερόμενος στο νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

«Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας, καθησυχάζοντας.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος