Έντονη σεισμική ακολουθία στην Εύβοια – Αισθητός στην Αττική και ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ

Array

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις καταγράφονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στη νότια Εύβοια, με τους μεγαλύτερους να γίνονται αισθητοί και στην Αττική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε στις 22:06 στις 29/11. Μία ώρα μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 6:32 το πρωί, 9 χλμ νοτιανατολικά των Ζαράκων με εστιακό βάθος  13,3 χλμ., σημειώθηκαν στις 7:23 σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και στις 07:24 νέος 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 8 χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ο νέος σεισμός

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 22:06 στην Αττική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην Εύβοια, και το μέγεθός του 5,2 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, το επίκεντρο ήταν στη στεριά.

Ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, κ. Ευθύμης Λέκκας μίλησε απευθείας μετά τον νέο σεισμό 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, στην ΕΡΤ.

«Περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός», ανέφερε ο ειδικός. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να δούμε ποιος είναι τελικά ο κύριος σεισμός».

«Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας, καθησυχάζοντας.

Η ακολουθία των σεισμικών δονήσεων από τα ξημερώματα

Η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 6:48 σημειώθηκε μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 5χλμ.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί έως 2,4 Ρίχτερ με επίκεντρο κυρίως τα Στύρα και τους Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Το πρωί, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός. Όσον αφορά στη δεύτερη δόνηση, είπε ότι ήταν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και έγινε επίσης αισθητή στην Αττική. Εκτίμησε δε ότι στη νότια Εύβοια θα ήταν καλό να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο είπε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ο κ. Ραβιόλος ανέφερε ότι στις 5:00 τα ξημερώματα έγινε ένας προσεισμός περίπου 3 Ρίχτερ.

Ο Αντιδήμαρχος Στυραίων, Θοδωρής Τζώρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί, τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε αναφορές για ζημιές.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος