Α. Χουλιάρας στο Πρώτο: 1 στους 10 κατοίκους του πλανήτη υποσιτίζεται – Χάνεται ή σπαταλιέται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων (audio)

«Η επισιτιστική κρίση ξεκίνησε πριν τον πόλεμο, ο οποίος την επιδεινώνει. Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων FAO, του 2021, δείχνει ότι οι υποσιτισμένοι, από 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2019, αυξήθηκαν σε περίπου 10% το 2020. 1 στους 10 κατοίκους του πλανήτη υποσιτίζεται. Η κατάσταση χειροτέρεψε από το  2019 και μετά εν μέρει λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, Αστέρης Χουλιάρας.

«Η αύξηση των τιμών επηρεάζει κυρίως τις φτωχότερες χώρες, όπου οι άνθρωποι δαπανούν ένα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τρόφιμα. Στην υποσαχάρια Αφρική οι άνθρωποι δαπανούν περίπου το 40% κατά μέσο όρο του εισοδήματός τους για τρόφιμα, στον αραβικό κόσμο το κύριο στοιχείο διατροφής είναι το ψωμί. Πολύ σημαντική η επιδείνωση και είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλιέται και αυτή η ποσότητα θα ήταν επαρκής για να θρέψει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού. Και μάλιστα το 40% αυτής της σπατάλης, γίνεται στα επίπεδα του λιανεμπορίου και της τελικής κατανάλωσης. Υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030.

«Η εμπειρία από επισιτιστικές κρίσεις στο παρελθόν δείχνει ότι προκαλούν σε φτωχότερες χώρες πολιτική αναταραχή. Η άνοδος της τιμής των τροφίμων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στην “Αραβική Άνοιξη”. Οι πεινασμένοι είναι δυσαρεστημένοι και γίνονται εύκολα θύματα εκμετάλλευσης από “πονηρούς” πολιτικούς. Τα προσφυγικά κύματα που μπορεί να προκληθούν από τέτοιες αναταραχές, είναι ένα ζήτημα. Από την άλλη όμως να μην ξεχνάμε ότι τα μεγαλύτερα κύματα δεν προέρχονται από τις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, οι πολύ φτωχοί δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο ταξίδι», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην επισιτιστική κρίση και την μετανάστευση, αλλά είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πολιτικές αναταραχές.

«Θα θέλαμε να δούμε αύξηση της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας»

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές στον κόσμο, αλλά θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά να κατευθυνθούν στην ανθρωπιστική βοήθεια που περιλαμβάνει την επισιτιστική. «Στο πλαίσιο αυτό και η χώρα μας έχει ευθύνη. Θα θέλαμε να δούμε μια αύξηση της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, να μην δίνουμε μόνο εμβόλια, αλλά να συμβάλουμε και στην παροχή τροφίμων σε χώρες που έχουν ανάγκη», είπε, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες υπάρχουν και στους λεγόμενους commodity traders. «Μην ξεχνάμε ότι οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται πάρα πολύ από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, ιδιαίτερα με την παραγωγή των λεγόμενων  βιοκαυσίμων», σημείωσε.

«Ενώ στην δεκαετία του ‘60 και του ‘70 μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής βοήθειας κατευθυνόταν στον αγροτικό τομέα, στις τελευταίες δεκαετίες η βοήθεια από όλους τους δωρητές έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Εδώ μπαίνουν διάφορα ζητήματα, όπως τα γενετικά τροποποιημένα, τα οποία η Ε.Ε. είναι επιφυλακτική στην κατανάλωσή τους, ορισμένα γενετικά τροποποιημένα θα μπορούσαν να είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία που πλήττει όχι μόνο χώρες της Αφρικής, αλλά η άνοδος στις τιμές των τροφίμων οφείλεται και στην ξηρασία στην Κίνα, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ινδία, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων, που κάποτε υπέφερε από λιμούς και σήμερα έχει καταφέρει να είναι δεύτερη παραγωγός τροφίμων στον κόσμο στον κόσμο και από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. Όλα αυτά επηρεάζουν», ανέφερε ο καθηγητής.

«Το θέμα είναι πως πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς στενά, γιατί ασχολούμαστε με τις τιμές των καυσίμων και φυσικού αερίου, αλλά αυτό το πρόβλημα επηρεάζει μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη που δεν κατοικεί στις πλουσιότερες χώρες αλλά στις φτωχότερες», συμπλήρωσε.

«Εξαιρετικά δύσκολες οι προβλέψεις»

Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας, η Αφρική έχει μείνει έξω από την «Πράσινη Επανάσταση» η οποία οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής πρώτα στις ΗΠΑ και την Δυτική Ευρώπη και μετά στην Ασία και την Λατινική Αμερική. «Ο εκμηχανισμός της γεωργίας, η άρδευση, οι νέοι σπόροι, τα λιπάσματα, τα οποία οδήγησαν σε μια θεαματική αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Το βέβαιο είναι ότι η ανθρωπότητα παράγει πολύ περισσότερο από όσα χρειάζεται, επομένως το βασικό ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν αυτά που χρειάζονται, γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία η τιμή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων», εξήγησε.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ και της Ε.Ε.. «Η αλήθεια είναι ότι οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες. Δύσκολα μπορούμε να πούμε πώς θα εξελιχθεί το μέλλον στην Ουκρανία και την Ρωσία, προφανώς αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο τις τιμές των τροφίμων, αλλά και τις τιμές της ενέργειας από τις οποίες εξαρτάται η παραγωγή τροφίμων. Μετά υπάρχουν απρόβλεπτα, όπως το πώς θα εξελιχθεί η ξηρασία. Η πορεία των χρηματαγορών είναι άλλο ζήτημα, τα commodities. Τα χρηματιστήρια είναι ένας ολόκληρος κόσμος τον οποίο αγνοούμε. Οι πολιτικοί επιστήμονες και οι διεθνολόγοι μιλούν πολύ για πολιτική, αλλά συχνά όλος αυτός ο κόσμος μένει εκτός των αναλύσεων», διευκρίνισε.

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες εταιρείες οι οποίες με τις εκτιμήσεις που κάνουν επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Το θέμα είναι ότι με την κλιματική αλλαγή η οποία διαρκώς επιδεινώνεται τα ζητήματα αυτά θα είναι ολοένα περισσότερο στην επικαιρότητα και είναι η βασική πρόβλεψη που μπορεί να κάνει κανείς, ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στις επόμενες δεκαετίες μάλλον θα βαίνουν αυξανόμενες», πρόσθεσε ο κ. Χουλιάρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος