Άμεση λύση για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου δόμησης ζητά η πρόεδρος του ΤΕΕ

Τη διασφάλιση της οικοδομησιμότητας των γηπέδων τα οποία είναι οικοδομήσιμα μέχρι και την έκδοση της 176/2023 απόφασης του ΣΤΕ, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους αρμόδιους υφυπουργούς και τους βουλευτές της Μαγνησίας, η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα.

Αναλυτικότερα η επιστολή του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, 176/2023, αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτωντης χώρας κλονίζοντας τη σχέση μεταξύ κράτους και πολιτών και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες περιουσίες μικροϊδιοκτητών.

Ειδικότερα, η  Ολομέλεια του ΣτΕ  με την 176/2023 απόφασή της έκρινε ότι τα γήπεδα στην εκτός σχεδίου περιοχή, ακόμη δε και εντός περιοχών με Πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΖΟΕ κ.λπ.),  για να καταστούν οικοδομήσιμα απαιτείται πέραν του ελαχίστου εμβαδού (ήδη από 31-5-1985) και η ύπαρξη προσώπου του ακινήτου σε νομίμωςυφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο (δρόμο).

Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ειδικά στηνπεριοχή του Πηλίου, δίνει τον «τελευταίο ασπασμό» στους μικροϊδιοκτήτεςτων ακινήτων, που βλέπουν κυριολεκτικά να χάνονται οι περιουσίες τους, οι οποίες με την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα καταλήξουν μεμαθηματική ακρίβεια ως εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση τίθενται υπό αμφισβήτηση οικοδομικές άδειες, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το 1985 μέχρι και σήμερα, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε ισχύ έως 31-12-2024.

Παράλληλα  ανατρέπονται αγοραπωλησίες και συμβόλαια για ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν τίθεται η αρτιότητά τους σε αμφισβήτηση, ενώ ανεπανόρθωτη καταστροφή επέρχεται και στις ιδιοκτησίες των κατά παρέκκλιση γηπέδων οι οποίες έχουν περιορισμένο χρόνο έκδοσης άδειας,

Επίσης πληροφορούμαστε από συναδέλφους μηχανικούς, ότι αναστέλλονται μικρές και μεσαίες τουριστικές επενδύσεις καθώς δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της διοίκησης μέσα από βασικές ρυθμίσεις που διέπουν διαχρονικά την εκτός σχεδίου δόμηση και η οποία ήταν κοινώς αποδεκτές από κράτος και πολίτες. 

Παράλληλα, ακυρώνει ουσιαστικά  σωρεία Υπουργικών Αποφάσεων, εγκυκλίων του ΥΠΕΝ, αλλά και προσφάτων δικαστικών αποφάσεων του ιδίου δικαστηρίου (ΣτΕ) οι οποίες είχαν δημιουργήσει μία ασφάλεια δικαίου και ένα πλαίσιο σταθερότητας σε όλους τους εμπλεκομένους(ιδιοκτήτες, μηχανικοί, επενδυτές).

Ήδη το ΤΕΕ Π.Τ Πελοποννήσου με ανακοίνωσή  του έχει παραθέσει τις βασικές ρυθμίσεις που διέπουν την εκτός σχεδίου δόμηση και οι οποίες ξεκινούν από το 1928!

Αξιότιμοι κ.κ. 

Σας ενημερώνουμε ότι με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Μαγνησίας πριν από λίγεςημέρες πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη με κύριο θέμα συζήτησης τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με την απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη σύσκεψη που συγκαλέσαμε, συμμετείχαν ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει δύο παρεμβάσεις για το θέμα,  το προεδρείο του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας, ιδιώτες μηχανικοί και νομικοί, οι οποίοι τόνισαν ότι το ΥΠΕΝ οφείλει να ενεργήσει άμεσα, με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο αυτό κρίνει, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η οικοδομησιμότητα των γηπέδων τα οποία ήταν οικοδομήσιμα μέχρι την έκδοση 176/2023 απόφαση του ΣτΕ. 

Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι υπήρξαν διαχρονικά όλες οι προϋποθέσεις του νόμου ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος και αν επενδύσουν τα χρήματά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν προέχει για εμάς η υπεράσπιση του κοινού δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών καθώς θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, θα δημιουργηθεί μείζονκοινωνικό και οικονομικό ζήτημα το οποίο δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος