Κομοτηνή – Γ. Πατλάκας: Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύτηκαν στο Σισμανόγλειο

Δύο χρόνια μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα και οι υγειονομικοί κάνουν τον δικό τους απολογισμό. «Το πρώτο διάστημα, δύο χρόνια πριν,ήταν για όλους μας ένας άγνωστος ιός, επίσης άγνωστες οι συνθήκες αντιμετώπισής του, δεν υπήρχαν φάρμακα, ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά στην αρχή μέχρι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες ασφάλειας, να αλλάξουμε τις κλινικές, να μειώσουμε τα εξωτερικά ιατρεία και σε γενικές γραμμές να βάλουμε τους όρους, το πώς θα προσέρχεται ο κόσμος στο Νοσοκομείο, είτε είναι ασθενείς, είτε ύποπτα κρούσματα» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (28-2-2022) ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, ο κος Γιώργος Πατλάκας.

Όπως είπε στο δεύτερο κύμα νοσήλευσαν «πολλά και βαριά περιστατικά» και σημείωσε: «Ταλαιπωρηθήκαμε και εμείς και ο κόσμος και το ίδιο είχαμε στο 3ο κύμα, τώρα πάλι είχαμε αρκετά περιστατικά αλλά λόγο των εμβολιασμών όχι τόσο βαριά αυτή τη φορά». Όσον αφορά στην ανταπόκρισή τους; «Ανταπεξήλθαμε αρκετά καλά και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τα περιστατικά να μειώνονται. Έχουμε μόνο 38 κρούσματα και τα περιστατικά Covid που νοσηλεύονται είναι γύρω στα δέκα (10), έχουμε άδεια κρεβάτια πλέον, έχουμε πάρει μια ανάσα, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας πέφτουν. Οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι, το ίδιο και τα κρούσματα. Βαδίζουμε σε μια εκτόνωση της κατάστασης και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό».

Κάνει λόγο για συνθήκες που ταλαιπώρησαν όλους ψυχικά, οικονομικά. Με τα νοσοκομεία να γίνονται νοσοκομεία Covid, “ο κόσμος που είχε άλλες παθήσεις ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται ακόμη” είπε ο κος Πατλάκας εκφράζοντας την ελπίδα όλη αυτή η κατάσταση να είναι μια κακή ανάμνηση σε λίγο καιρό.

Συνολικά στην Υγειονομική Περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύτηκε 14.000 κόσμος, οι περισσότεροι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο Σισμανόγλειο νοσηλεύτηκαν πάνω από 1000 με κορονοϊό. «Στο 2ο και στο 3ο κύμα ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά σαν νοσοκομείο ήμασταν σχεδόν γεμάτοι με βαριά περιστατικά» είπε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής γυρίζοντας το χρόνο πίσω και σημείωσε την μεγάλη προσέλευση κόσμου στα ΤΕΠ. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση. Είχαμε την Κλινική Covid και νοσηλεύσαμε τα περιστατικά που μας αναλογούσαν».

Όσον αφορά στην ενίσχυση του Νοσοκομείου υποστήριξε ότι αυτό ενισχύθηκε με Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Μετά το τέλος της Πανδημίας θα είναι σε μια κατάσταση αρκετά καλή, ορισμένες ειδικότητες δεν θα χρειαστούν. Θα πρέπει να κάνουμε επιλεγμένες προκηρύξεις θέσεων, όπως η Ουρολογική που δεν έχει πια γιατρούς. Τα άλλα τμήματα χειρουργική , παθολογική, καρδιολογική , ορθοπεδική είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά εφόσον αρθούν οι περιορισμοί που έχουμε στα χειρουργεία και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία».
Τέλος, ο κος Πατλάκας προέβλεψε ότι θα χρειαστεί χρόνος, ώστε στα χειρουργεία να εξυπηρετούνται όλοι. «Είναι τώρα συγκεκριμένος ο αριθμός των περιστατικών που μπαίνει συν τα επείγοντα που έρχονται. Ας ξεκινήσουμε, όμως,με την κανονικότητα για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο να κάνει τις εξετάσεις του».
Τέλος, δεν παρέλειψε να δηλώσει ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής και να σημειώσει ότι θα πρέπει με το τέλος αυτής της δοκιμασίας να δούνε τα λάθη που έγιναν
και να τα διορθώσουν “για να είμαστε έτοιμοι σε κάτι ανάλογο ή και μεγαλύτερο” όπως είπε σημειώνοντας “Κανείς δεν περίμενε την πανδημία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος