Το περιβάλλον ενώνει τους τρεις Δήμους των Πρεσπών

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έγινε αφορμή για κοινές δράσεις στους τρεις Δήμους που βρέχονται από τις λίμνες των Πρεσπών. Την Κυριακή 5 Ιουνίου, πολίτες καθάρισαν εθελοντικά ταυτόχρονα στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, πάνω από 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής μιας από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες λίμνες των Βαλκανίων και της Ευρώπης, της Μεγάλης Πρέσπας.

Η δράση με σύνθημα “Trash free Prespa! – Πρέσπα χωρίς σκουπίδια!” έγινε με πρωτοβουλία των τριών Δημάρχων και υποστήριξη από τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg-IPA CBC. Μετά τον ταυτόχρονο καθαρισμό, οι Δήμαρχοι των Πρεσπών, είχαν συνάντηση στο δημαρχείο Πρεσπών, στην οποία συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την εξαιρετικά ανησυχητική πτώση της στάθμης της λίμνης, για τις προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και για την συνεργασία για την πολιτική προστασία.

Το περιβάλλον ενώνει τους τρεις Δήμους των ΠρεσπώνΙδιαίτερο κεφάλαιο στη συζήτηση οι συνοριακές διαβάσεις: Η επαναλειτουργία της συνοριακής διάβασης στο χωριό Λαιμός, στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και η λειτουργία μεθοριακού σταθμού και στα ελληνοαλβανικά σύνορα της Πρέσπας.

Στον χωριό Λαιμός, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του τελωνείου και  προχωρά το έργο για την κατασκευή του δρόμου. Στις 17 Ιουνίου θα γίνει η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου για τη συνοριακή διάβαση. Στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο χωριό Βροντερό, συζητείται από τους Δήμους Πρεσπών και Pustec, η δημιουργία μιας ακόμα διάβασης, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη συνάντηση, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ιnterreg, απένειμε στους τρεις Δημάρχους πλακέτες για την άριστη συνεργασία.

Το περιβάλλον ενώνει τους τρεις Δήμους των ΠρεσπώνΟι Δήμοι Πρεσπών, Pustec και Resen έχουν πολύχρονη συνεργασία σε δράσεις και προγράμματα διμερή ή πολυμερή, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών. Πέρα από την συνεργασία των Δήμων, το Πάρκο Πρεσπών αποτελούν την πρώτη -και μέχρι στιγμής τη μόνη – διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στη Βαλκάνια και έχει συμφωνηθεί η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες και την Ε.Ε., για την προστασία της.

Μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του διασυνοριακού Πάρκου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τρεις χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου 2022 στην Πύλη του Δήμου Πρεσπών.

Οι Δήμαρχοι Παναγιώτης Πασχαλίδης, Pali Kolevski και Jovan Tozievski, επισφράγισαν με μια συμβολική κίνηση τη συνάντησή τους. Φύτεψαν στην αυλή του Δημαρχείου Πρεσπών τρεις γιουνίπερους, γνωστοί και ως κέδροι, που έχουν παραχθεί από το τμήμα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος της Δράμας, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποίησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, για την αποκατάσταση και τη διατήρηση του οικοτόπου, στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.Το περιβάλλον ενώνει τους τρεις Δήμους των Πρεσπών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος