Πρέσπες: Οι λίμνες που αποτελούν το εφαλτήριο τριεθνούς συνεργασίας στα Βαλκάνια (video)

Οδοιπορικό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, πραγματοποίησε η αποστολή της ΕΡΤ, καταγράφοντας την ειδυλλιακή διαδρομή γύρω από τη λίμνη που συνδέει τρεις χώρες: την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η λίμνη ανέκαθεν αποτελούσε αξιοθέατο για τις τρεις χώρες, αλλά και ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη και διασυνοριακή συνεργασία.

Οι Πρέσπες είναι η πρώτη διασυνοριακή προστατευμένη περιοχή στα Βαλκάνια, μετά από κοινή διακήρυξη των πρωθυπουργών τον Φεβρουάριο του 2000. Η κύρωση της τετραμερούς συμφωνίας (Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Ευρωπαϊκή Ένωση) έγινε με πολλά χρόνια καθυστέρηση και αυτές τις ημέρες το επίσημο συντονιστικό όργανο συνεδριάζει για πρώτη φορά.

Η συνεργασία στη διασυνοριακή περιοχή ξεκίνησε από την αναγκαιότητα της συνολικής προστασίας και της διατήρησης της ποιότητας του νερού και της μοναδικής βιοποικιλότητας. Η αρχική πρόταση για την ανακήρυξη του βαλκανικού πάρκου Πρεσπών έγινε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το wwf hellas. Σήμερα η περιοχή έχοντας κάνει βήματα στον τουρισμό, βλέπει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και το “άνοιγμα” των συνόρων, ως προοπτική ανάπτυξης.

Ο Δήμος Πρεσπών, με περίπου 1.500 κατοίκους, μοιρασμένους σε 13 χωριά και τέσσερις οικισμούς, είναι ο πιο αραιοκατοικημένος δήμος της Ελλάδας. Η συνεργασία με τους Δήμους των απέναντι όχθεων, βοηθά και τους τρεις μικρούς δήμους της λεκάνης των Πρεσπών.

Στα σχέδια των τριών δήμων είναι να μικρύνουν οι αποστάσεις με τη λειτουργία νέων συνοριακών διαβάσεων, περιμένοντας πως οι νέοι δρόμοι , θα φέρουν περισσότερο κόσμο στην περιοχή, που ερήμωσε, αφού φιλοξένησε δραματικές σκηνές της νεότερης ιστορίας, ενώ ακόμα και σήμερα οι νέοι την εγκαταλείπουν για τα αστικά κέντρα.

Οι Πρέσπες ή οι Βρυγηίδες, με την αρχαία τους ονομασία, σήμερα, προσπαθούν να αλλάξουν τη θέση τους στον χάρτη, από “γωνία” σε “κόμβο” και να γίνουν ένα σημαντικό βαλκανικό μονοπάτι.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου για το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε στον Λαιμό του Δήμου Πρεσπών.

Το έργο, με την ονομασία “Prespa Lake Area border guard station: Preparatory activities for the establishment of the border crossing point between Greece and the Republic of North Macedonia at the Prespa Lake Area” και ακρωνύμιο “ΒoRPres”, έχει στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται να συνδράμει στη διευκόλυνση της συνεργασίας για περιβαλλοντικά θέματα, (Πρέσπα, Οχρίδα), ενώ η μείωση των αποστάσεων ανάμεσα στις δυο περιοχές, θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινής διασυνοριακής, καθώς και της ευρύτερης περιοχής (Οχρίδα, Πρέσπα, Καστοριά, Φλώρινα), με επίκεντρο τον τουρισμό.

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε και στην αλβανική Πρέσπα. Μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες, η περιοχή επιχειρεί βήματα στον τουρισμό, έχοντας να προσφέρει εικόνες ανέγγιχτες από την αστική ανάπτυξη.

Η ανεκτίμητη αξία της φύσης, τα συννεφιασμένα τοπία, ο ήλιος στις χιονισμένες κορυφές των βουνών, τα δάση οξιάς, οι καλαμιώνες, τα 260 είδη πουλιών, τα 23 είδη ψαριών και τα 1.300 είδη φυτών, οι πελεκάνοι, τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ιστορικά μνημεία της, τα βοσκοτόπια, η καλλιέργεια των φασολιών και το μωσαϊκό πολιτισμών καθιστούν την ακριτική περιοχή της Πρέσπας έναν υγροβιότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ρεπορτάζ Σοφία Ζουζέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος