Τετραμερής ευρωπαϊκού νότου – Κ. Μητσοτάκης: Νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα η ενεργειακή κρίση – Απαιτείται κοινή δράση

Σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στη δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετραμερή διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

«Δυστυχώς συμμετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της ασθένειας μου με κορονοϊό και στερήθηκα την εξαιρετική φιλοξενία του Μάριο Ντράγκι», είπε διαδικτυακά ο πρωθυπουργός και τόνισε:

Ως συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι οι εξωφρενικές ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η αντιμετώπιση τέτοιας πρόκλησης ειδικά για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση με δράσεις που θα προφυλάσουν τις κοινωνίες μας μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση των αγορών.
Οταν αυξάνονται 5-6 φορές οι τιμές των καυσίμων, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει και συμφωνούμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει εθνικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές εξαγγελίες μέτρων 1,1 δισ. ευρώ, και επανέλαβε ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν, «γι αυτό μιλάμε για εναρμονισμένες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις έναντι κερδοσκοπικών δράσεων».

‘Ολοι πιστεύουμε στις ελευθερες αγορές αλλά όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων απαιτούνται ρυθμίσεις, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποίησε:

«Νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα, η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας. Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα την προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Συμφωνήσαμε το κείμενο που θα εγκρίνουμε. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».

Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποδεικνύουν την ανάγκη ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ενώ θα μας απασχολήσει και η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εξέφρασε αποτροπιασμό για τις εξελίξεις στη Μαριούπολη και τόνισε: «Θέλω, επίσης, να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».

Είναι ανάγκη να παρέμβουμε αμέσως, όλοι μας ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι το ουσιαστικό», δήλωσε ο Mάριο Ντράγκι. «Ο στόχος είναι να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και, φυσικά, τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ιταλό, τεχνοκράτη πρωθυπουργό, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με μεγάλη αποφασιστικότητα και ενότητα στην επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας» και οι χώρες μέλη, τώρα «πρέπει να δείξουν την ίδια πεποίθηση και συνοχή, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών τους από τις συνέπειες του πολέμου και, κυρίως, από την αύξηση της τιμής της ενέργειας».

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα και από κοινού. Θέλουμε να φέρουμε στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, πρόταση για να εγκριθούν επείγουσες δράσεις», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Η ενεργειακή αυτή κρίση προκλήθηκε από τον Πούτιν. Η Ευρώπη, τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της στην ενεργειακή αγορά: να πετύχει την διαφοροποίηση των προμηθειών, να ενισχύσει τις διασυνδέσεις και να κερδίσει το στοίχημα της οικολογικής μετάβασης», υπογράμμισε ο Σάντσεθ.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο Πούτιν, με τον αδικαιολόγητο και άδικο πόλεμό του, μας υπενθύμισε ότι «η ειρήνη πρέπει να τυχαίνει υπεράσπισης» και για τον λόγο αυτό «οι χώρες μέλη της Ένωσης, την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να εγκρίνουν την Στρατηγική Πυξίδα για την άμυνα».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, υπογράμμισε ότι «το ενεργειακό αποτελεί κύριο θέμα και για την εφαρμογή των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των χωρών της ΕΕ». Για τον λόγο αυτό «η επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, ώστε να μην διακοπεί η οικονομική ανάκαμψη και να υπερισχύσει η κοινωνική συνοχή», ολοκλήρωσε ο Κόστα.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος