«Χτίζουμε δίχτυ ασφαλείας» – Όλα τα μέτρα για την ακρίβεια – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Νέα δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων που εστιάζουν στους πιο ευάλωτους παρουσίασε η κυβέρνηση, τα οποία θα δοθούν πριν το Πάσχα. Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα έγιναν  από τους υπουργούς: Χρήστο Σταϊκούρα, Κώστα Σκρέκα, Γιώργο Γεωργαντά και Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «ζούμε σε μια ιστορική περίδοο, με υψηλές αβεβαιότητες, πρωτοφανείς προκλήσεις. Η Ευρώπη βιώνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βαθιά κρίση για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες. Έναν πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα μεταναστευτικά κύματα που επιφέρει σοβαρή διαταραχή στην οικονομία. Η νέα διεθνής κρίση, διογκώνει τις τιμές της ενέργειας και στα βασικά είδη, ενισχύει τον πληθωρισμό, διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη, ενισχύει τη μεταβλητότητα και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική». Η κυβέρνηση συνεχίζει να χτίζει ένα δίχτυ ασφαλείας για ευάλωτα νοικοκυριά,  επιχειρήσεις και αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι:

    • Αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και έρχεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις.
    • Επίσης, ενισχύονται τα ευάλωτα νοικοκυριά με έκτακτη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.
    • Χορηγείται 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.
    • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

      Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

      Το συνολικό κόστος είναι 324 εκατ. ευρώ σε 1,7 εκατ. δικαιούχους. Από τα εν λόγω μέτρα ωφελούνται περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη.

  • Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.
  • Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε 2,5 χρόνια 35% η συνολική μείωση του σε σχέση με το 2018. Πλέον 8 στους 10 που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας θα δουν μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ενίσχυση για αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών  σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
  •  Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Κόστος: 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος: 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
  • Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 324 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πρόσθεσε «επιδοτούμε την κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης».
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ενισχύεται στα 27 λεπτά το λίτρο. Επιπλέον, επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) για τον Απρίλιο ώστε το όφελος για τον κατάναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.
Το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, ενώ έχουν σημειωθεί ρεκόρ υψηλών τιμών από την έναρξη του πολέμου. Η μέση τιμή της ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν 227 ευρώ. Η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, είπε.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που εφαρμόζει σε μηνιαία βάση μέτρα στήριξης.

Επιδότηση ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων

1. Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

2. Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

3. Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

4. Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 636 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά.

  • Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος.
  • Μέση μηναία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό αυξάνεται από 40 ευρώ στα 72 ευρώ τον Απρίλιο.
  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτούμε με 150 ευρώ την κιλοβατώρα.
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και τα ευάλωτα νοικοκυριά αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Θ. Σκυλακάκης: Οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι μετρημένες και στοχευμένες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ο πόλεμος και η αύξηση των τιμών στην εισαγόμενη ενέργεια, κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο και στο αέριο, κάνει τις χώρες που δεν παράγουν αυτά τα καύσιμα, αναγκαστικά, φτωχότερες. Ταυτόχρονα, η μείωση του διεθνούς εμπορίου πλήττει όλο τον πλανήτη και περισσότερο τα μικρά κράτη, όπως η Ελλάδα, που είναι ανοιχτά στο διεθνές εμπόριο, στις επενδύσεις και στον τουρισμό. Και ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος και να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στα μέτρα τόνισε ότι δεν είναι οριζόντια όπως προτείνει η αντιπολίτευση, γιατί «είναι σπάταλα (ξεπερνούν, κατά πολύ, τις δυνατότητες της οικονομίας) και έχουν μειωμένη κοινωνική απόδοση». «Δεν μπορούμε να βοηθάμε περισσότερο ένα νοικοκυριό με μεγάλο εισόδημα και δύο ή τρία αυτοκίνητα, από έναν κοινωνικά ευάλωτο. Βοηθάμε περισσότερο αυτούς που έχουν λιγότερα και ως επί το πλείστον καταναλώνουν και λιγότερα καύσιμα», υπογράμμισε.

Γ. Γεωργαντάς: Στηρίζουμε τους αγρότες με νέα μέτρα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι Έλληνες παραγωγοί από προβλήματα που δημιουργήθηκαν από εξωγενείς παράγοντες. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αγρότες οι οποίοι στηρίζουν την οικονομία και τις εξαγωγές της χώρας και ήδη έχει δοθεί οικονομική ενίσχυση άνω των 180 εκατ. ευρώ και σήμερα προχωρούμε σε νέα μέτρα για την υποστήριξή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος