Ρωσία: Η «μεγάλη φυγή» μετά την επιστράτευση που διέταξε ο Πούτιν – Νέες πυρηνικές απειλές

Μαζική η έξοδος στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία. Κυκλοφοριακό κομφούζιο και ατελείωτες ουρές και στους συνοριακούς σταθμούς της Φινλανδίας. Όμως το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει υπερβολικές τις πληροφορίες για έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης από την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την επιστράτευση των συλληφθέντων διαδηλωτών.

«Οι πληροφορίες σχετικά με την μαζική έξοδο από αεροδρόμια και ούτω καθεξής είναι υπερβολικές. Υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι δυσεύρετα, ενώ ο πανικός έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Για απλή μετάβαση από Μόσχα προς Κωνσταντινούπολη ή Ντουμπάι το εισιτήριο κοστίζει τουλάχιστον 9.200 ευρώ, ενώ προς Βελιγράδι το φθηνότερο ξεκινά από 3.300 ευρώ.

Παράλληλα, ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν συμβουλές «εξόδου από τη χώρα».

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν την είσοδο Ρώσων πολιτών διαμηνύει η Κομισιόν, με την Γερμανία να αποδέχεται ήδη το αίτημα.

Με δάκρυα στα μάτια αναχωρούν για το μέτωπο οι πρώτοι νεοσύλλεκτοι που επιστρατεύθηκαν.

Υποστηρικτές του Ναβάλνι έκαναν φάρσα στον γιο του Ντμίτρι Πεσκόφ, ζητώντας του να παρουσιαστεί την επόμενη μέρα στην στρατολογική υπηρεσία για να επιστρατευτεί, με τον ίδιο να απαντά ότι θα λύσει το πρόβλημα σε… διαφορετικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί σε δεκάδες Ρωσικές πόλεις.

Περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές έχουν οδηγηθεί στα κρατητήρια.

Σύμφωνα με επίσημες Ρωσικές πηγές θα επιστρατευθούν 300.000 έφεδροι στρατιωτικοί, με ρώσο αξιωματούχο ωστόσο, να αναφέρει ανώνυμα στην εφημερίδα Novaya Gazeta ότι το πραγματικό σχέδιο είναι η επιστράτευση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Νέες πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα

Το μήνυμα της πυρηνικής ρητορικής του Πούτιν ξεκαθαρίζει 24 ώρες μετά ο δικός του άνθρωπος Ντμίτρι Μεντβιεντεφ, συνεχίζοντας τις απειλές με το βλέμμα στα δημοψηφίσματα που προετοιμάζονται.

«Η προστασία όλων των εδαφών που θα έχουν ενταχθεί θα ενισχυθεί σημαντικά από τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις…Οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλα που βασίζονται στις νέες αρχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία αυτή», είπε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε μια δίκαιη τιμωρία για τη Ρωσία μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε τόσους ηγέτες, παρουσιάζοντας το σχέδιο των πέντε αδιαπραγμάτευτων σημείων για ειρήνη.

«Απορρίψτε το δικαίωμα της ψήφου, αφαιρέστε τα δικαιώματα της αντιπροσωπείας τους, αφαιρέστε το δικαίωμα βέτο αν πρόκειται για μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο να τιμωρήσετε τον επιτιθέμενο εντός των θεσμών του», είπε ο Ζελένσκι.

Από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η συζήτηση για πυρηνική σύγκρουση.

«Οποιαδήποτε προσάρτηση εδάφους μίας χώρας από μία άλλη χώρα που προκύπτει από την απειλή ή τη χρήση βίας αποτελεί παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη βούλησή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αλλά και η ΕΕ δια στόματος Μπορέλ. Πάντως την ώρα που οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο Βίκτορ Όρμπαν θέλει άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων μέχρι το τέλος του έτους όπως αποκαλύπτει ουγγρική εφημερίδα.

Ενδεικτική της βαριάς ατμόσφαιρας κατά της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση, η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ακόμη και η Κίνα υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστή. Οι σκοποί και οι αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ πρέπει να τηρούνται», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Κιου Γουάνγκ Γι.

Την ώρα πάντως που οι ρώσοι έφεδροι καλούνται στο μέτωπο και όλοι μιλούν για κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, εντύπωση προκαλεί η συμφωνία ανταλλαγής σχεδόν 300 κρατουμένων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας. Εκατόν οκτώ μέλη του Τάγματος Αζόφ που βρίσκονταν στο εργοστάσιο Αζοφσταλ της Μαριούπολης επί εβδομάδες αψηφώντας τους Ρώσους, απελευθερώθηκαν. Και στη Ρωσία επιστρέφει ο ουκρανός ολιγάρχης και φίλος του Πούτιν Βίκτορ Μεντβεντσούκ.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος