Φινλανδία: Αυξάνεται η κίνηση των οχημάτων στα σύνορα με τη Ρωσία

Array

Η συνοριοφυλακή στη Φιλανδία ανακοίνωσε σήμερα νωρίς το πρωί ότι η κίνηση των οχημάτων στα σύνορα με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική Ρωσία μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντι Καϊκόνεν.

Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Η συνοριοφρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου. Χθες το βράδυ η κίνηση στα σύνορα ήταν φυσιολογική  μετά και την ανακοίνωση του Πούτιν για την επιστράτευση εφέδρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι η Φινλανδία θα προετοιμάσει μια “εθνική λύση” για να περιορίσει ή ακόμη και να μπλοκάρει τελείως τη διέλευση “Ρώσων τουριστών” στο έδαφός της.

Η χώρα, η οποία αντιμετώπισε πολλές αμφιλεγόμενες διελεύσεις Ρώσων το καλοκαίρι, ήδη μείωσε αυτόν τον μήνα στο ένα δέκατο τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) που χορηγεί σε Ρώσους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο σήμερα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία και επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της Ρώσοι πολίτες που έχουν βίζες της ζώνης Σένγκεν, μετά την απόφαση της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής στις αρχές του μήνα να εμποδίσουν την είσοδο μεγάλου μέρους των Ρώσων πολιτών.

Η Φινλανδία δεν θέλει πλέον να είναι μια χώρα διέλευσης για αυτούς που έχουν βίζα Σένγκεν η οποία έχει εκδοθεί από άλλες χώρες. Θέλουμε εφεξής να θέσουμε αυτού του είδους τις διελεύσεις υπό έλεγχο”, πρόσθεσε.

Το Ελσίνκι ζητεί μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση επί του ζητήματος αυτού, αλλά “δεν μπορεί να είναι βέβαιο ότι αυτή θα έρθει γρήγορα”, κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Ilta-Sanomat χθες, περίπου το 70% των Φινλανδών θέλει να δει να παύει η χορήγηση τουριστικών θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος