Σύνοδος Κορυφής: Έτοιμη η Ε.Ε. για κοινές προμήθειες θεραπειών κατά της Covid-19

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον. Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και καλεί σε επαναφορά μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, η τηλεργασία και η αποτροπή του συνωστισμού στους δημόσιους χώρους. Το θέμα κατέλαβε κεντρικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι η νέα παραλλαγή θα επικρατήσει μέσα στον Ιανουάριο. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων τονίζεται η άμεση ανάγκη για τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Σε παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την ενίσχυση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για 6+1 μήνες, αντί του 6+3 που προτείνει η Ε.Ε.

Στην πρώτη γραμμή των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες βρέθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο του πανδημικού ιού και το αποτύπωμα του νέου στελέχους Όμικρον.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου για το ζήτημα της πανδημίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται στην επιδεινούμενη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ τονίζουν ότι είναι κρίσιμο και επείγον να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αλλά και οι ενισχυτικές δόσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει έμφαση στη σημασία για συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, οι «27» στα συμπεράσματά τους επισημαίνουν ότι τυχόν περιορισμοί θα πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και να μην υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή να παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της Συνόδου για την πανδημία, όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αναφέρονται τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιμετώπισε την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην ΕΕ και τον αντίκτυπο της εμφάνισης της νέας παραλλαγής ανησυχίας, της Όμικρον.

Επαναλαμβάνει τη ζωτική σημασία του εμβολιασμού στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Η ανάπτυξη του εμβολιασμού σε όλους και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων είναι ζωτικής και επείγουσας σημασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλειδί είναι να ξεπεραστεί ο δισταγμός έναντι των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.

Εκτός από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να προωθηθεί η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τις θεραπείες κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των κοινών προμηθειών».

Όσον αφορά στην ανάγκη συντονισμένης προσέγγισης, οι «27» σημειώνουν:

«Απαιτούνται συνεχείς συντονισμένες προσπάθειες για την ανταπόκριση σε εξελίξεις βασισμένες στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τυχόν περιορισμοί βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν υπονομεύουν την λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή δεν παρεμποδίζουν δυσανάλογα την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών ή τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την ταχεία έγκριση της αναθεωρημένης σύστασης του Συμβουλίου για την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία και για τα μη ουσιώδη ταξίδια στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης για την εγκυρότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού της ΕΕ κατά της COVID και λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για το θέμα αυτό».

Με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμένουν σε απόλυτη εγρήγορση, μετά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για δύσκολο χειμώνα και πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η Αθήνα σπεύδει να «θωρακίσει» περαιτέρω τις άμυνές της, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η απόφαση η Ελλάδα να δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών. Ένα μέτρο που, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των εορτών.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με την παραλλαγή Όμικρον. Ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη αυτή του κορονοϊού στα Συμπεράσματα της Συνόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών.

Όσον αφορά στην ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε 6+ 1 μήνες (αντί του 6+3 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο για τη μετάλλαξη «Όμικρον» κι αν θα πρέπει να πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα, όπως τα τεστ PCR.

«Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του πρωθυπουργού αφορά στο ερώτημα της δημοσιογράφου για τα PCR τεστ και την ενδεχόμενη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών.

«Δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας. Από χθες έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό», είπαν οι ίδιες πηγές.

Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

Τη χρυσή τομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργειακή κρίση και την άνοδο στις τιμές θα επιχειρήσουν να βρουν οι ηγέτες των κρατών-μελών, με την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου να βρίσκεται στην ατζέντα.

Στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις επιλογές για παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προνοεί ώστε να περιορίζει τις αυξήσεις, ενώ έδειξε προς την κατεύθυνση της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό όσον αφορά σε περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος