LIVE – Πόλεμος στην Ουκρανία: Ατελέσφορη η εκεχειρία στη Μαριούπολη – Μάχες γύρω από το Κίεβο

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας. «Βομβαρδίζουν αμάχους» καταγγέλλουν οι Ουκρανοί. «Ακροδεξιοί χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες», λένε οι Ρώσοι.

Στο μεταξύ, υπό πολιορκία βρίσκονται πολλές περιοχές της Ουκρανίας και τα προάστια του Κιέβου. Στην πρωτεύουσα οι σειρήνες ηχούν ακατάπαυστα, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν στα καταφύγια, ενώ μαζί με τους στρατιώτες στήνουν συνεχώς οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς.

Όπως μετέδωσε το Interfax, η κατάπαυση πυρός, που αφορά και τους βομβαρδισμούς, ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Μόσχας). Ωστόσο, λίγες ώρες μετά και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 4 μ.μ. το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

«Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο στην Ουκρανία και ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της ”ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’»’, είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καταγγελίες για μη τήρηση της εκεχειρίας

Η απομάκρυνση αμάχων, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί, «αναβάλλεται για λόγους ασφαλείας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», ανέφερε η δημοτική αρχή σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.

LIVE – Πόλεμος στην Ουκρανία: Ατελέσφορη η εκεχειρία στη Μαριούπολη – Μάχες γύρω από το Κίεβο
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) “η ρωσική πλευρά κηρύσσει καταθεστώς σίγασης (των όπλων), ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα“, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας).

Μόσχα και Μινσκ συζητούν για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αλλοδαπούς

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

LIVE – Πόλεμος στην Ουκρανία: Ατελέσφορη η εκεχειρία στη Μαριούπολη – Μάχες γύρω από το Κίεβο
(AP Photo/Visar Kryeziu)

Τρίτος κύκλος συνομιλιών

Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο.

Όμως οι πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος σε αυτές είναι εξαιρετικά μικρές, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποίησε ότι ο διάλογος με το Κίεβο δεν θα είναι εφικτός παρά μόνο αν γίνουν δεκτές «όλες οι απαιτήσεις της Ρωσίας», κυρίως το «ουδέτερο και μη πυρηνικό» καθεστώς της Ουκρανίας και «η υποχρεωτική της αποστρατιωτικοποίηση».

Παράλληλα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χερασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

«Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες όπως αυτή για όλες τις άλλες περιοχές», επεσήμανε. Έπειτα από δέκα ημέρες πολέμου ο απολογισμός των νεκρών είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

LIVE – Πόλεμος στην Ουκρανία: Ατελέσφορη η εκεχειρία στη Μαριούπολη – Μάχες γύρω από το Κίεβο
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Οι αναφορές στις απώλειες και τους πρόσφυγες

Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 αμάχους νεκρούς, όπως και περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι 2.870 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ουκρανική πλευρά και 498 από τη ρωσική.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η κατάληψη της Μαριούπολης, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τους Ρώσους εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, θα αποτελέσει σημαντική καμπή για τη σύγκρουση.

Θα επιτρέψει να ενωθούν οι ρωσικές δυνάμεις που προέρχονται από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και οι οποίες ήδη έχουν καταλάβει τα λιμάνια- κλειδί Μπερντιάνσκ και Χερσώνα με τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Το 2014 η Μαριούπολη, μια πόλη με περίπου 450.000 κατοίκους, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορώσων ανταρτών.

Αυξάνονται τα μπλόκα και και τα οδοφράγματα στο Κίεβο

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανική πρωτεύουσα, Ευτυχία Πενταράκη μετέφερε το κλίμα από την εμπόλεμη ζώνη, όπου χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη βρεθεί στα καταφύγια. Στην πόλη αυξάνονται τα μπλόκα και τα οδοφράγματα, ενώ έχουν επιβληθεί ήδη απαγόρευση της κυκλοφορίας και στρατιωτικός νόμος. Εθελοντές είναι ήδη επί ποδός πολέμου, ενώ άμαχοι επιβιβάζονται στα τρένα της φυγής.

Yπό πολιορκία τελεί η Μαριούπολη

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί “υπό αποκλεισμό”.

Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός “για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη”.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ στη Γενεύη, καλωσόρισε την Τουρκική πρόταση να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Στη Χερσώνα, την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες κρατώντας ουκρανικές σημαίες διαμαρτυρόμενοι εναντίον των Ρώσων κατακτητών.

LIVE – Πόλεμος στην Ουκρανία: Ατελέσφορη η εκεχειρία στη Μαριούπολη – Μάχες γύρω από το Κίεβο

Μόσχα και Μινσκ συζητούν για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αλλοδαπούς

Το κατηγορώ του Ζελένσκι στην ηγεσία του ΝΑΤΟ

Αίσθηση προκάλεσε το μεταμεσονύχτιο μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Ποινικές διώξεις σε ΜΜΕ στη Ρωσία – Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα διεθνή μέσα

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News ανακοίνωσε εν τω μεταξυ την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων του στη Ρωσία.

«Με μεγάλη θλίψη αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά το έργο της συλλογής πληροφοριών στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του Bloomberg Τζον Μικλτουέιτ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.

Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει αυστηρές ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα υποδέχεται πρόσφυγες του πολέμου

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (4/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 451 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 147 ανήλικοι. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.155 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 906 ανήλικοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος