Ν.Δένδιας: Παράνομη απόπειρα χωρίς έννομα αποτελέσματα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης-Απέλαση του Λίβυου πρέσβη (video)

Διορία 72 ωρών να αναχωρήσει από την χώρα μας έλαβε ο Λίβυος Πρέσβης μετά την απόφαση της Αθήνας να απελαθεί καθώς δεν ανταποκρίθηκε στους όρους της ελληνικής πλευράς προκειμένου να παραδώσει το Μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους απέλασης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ενέργεια δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», ενώ σημείωσε ότι την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης.

«Η Συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του, ενημερώνοντας για την απέλαση του Λίβυου διπλωμάτη.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό».

Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της «κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος