Διπλωματικές εξελίξεις με φόντο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης-Εκπνοή του τελεσιγράφου προς τον Λίβυο πρέσβη (video)

Διπλωματικές εξελίξεις πυροδοτεί η δημοσιοποίηση και η επικύρωση από την τουρκική εθνοσυνέλευση του Μνημονίου συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κείμενο έχει περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης και εξετάζεται ενδελεχώς, με την Αθήνα να διαμηνύει ότι το θεωρεί νομικά άκυρο. Ταυτόχρονα έχουν ήδη έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Αίγυπτο. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, παραδέχθηκε πως του ασκήθηκαν πιέσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά την τετραμερή στο Λονδίνο, ωστόσο δήλωσε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τα δικαιώματα της Τουρκίας -όπως είπε- στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο κείμενο προβλέπεται συνεκμετάλλευση των θαλασσίων πηγών ενώ διατυπώνεται η Αρχή της Ευθυδικίας, υπό την επίκληση ειδικών περιστάσεων. Επίσης ορίζεται οριοθετική γραμμή μήκους 18.5 μιλίων στα 45 μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το κείμενο δεν περιήλθε σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών, ούτε από λιβυκή, ούτε από τουρκική πηγή και πάντως, ήταν σε γνώση των κυβερνητικών επιτελείων, πριν δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Σήμερα εξέπνευσε το τελεσίγραφο που δόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Δένδια προς τη λιβυκή πλευρά προκειμένου να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης και σήμερα αναμένεται να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης, όπου θα του εξηγηθούν οι λόγοι της απέλασής του από την Ελλάδα και θα του δοθεί διορία δύο ημέρων για να αποχωρήσει από τη χώρα.

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με δηλώσεις και έργα. Η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, που δεν έχει νομικές επιπτώσεις, είναι κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.» είπε ο αρμόδιος Υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος σε ημερίδα του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου, τονίζοντας πως η Τουρκία εξελίσσεται συνεχώς σε ένα προβληματικό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων το ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί εντάσεις με τις γειτονικές της χώρες με τις οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ όπως είναι η Ελλάδα, υπονομεύοντας τη συνοχή της συμμαχίας», ενώ «εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με σκοπό την ικανοποίηση των γεωστρατηγικών στόχων της στην Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Πάιατ: Είναι προκλητικό το μνημόνιο με την Λιβύη

«Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή», είπε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Να σημειωθεί ότι χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Παναγιώτης Σεντονας αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου σημείωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης είναι μία ενέργεια για την οποία το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με κράτη της περιοχής και της Ε.Ε. «Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς» σημειώνει και προσθέτει πως πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι η χώρα να αξιοποιήσει όλα τα παρεχόμενα πολιτικά και νομικά μέσα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα της Κύπρου.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος