Ουκρανία: H Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά – Την ύστατη μάχη δίνει η Μαριούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς» και τον προσωπάρχη του να τονίζει ότι «η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει». Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές. Στη μαρτυρική Μαριούπολη, ο τελευταίος θύλακας αντίστασης, το εργοστάσιο Αζοφστάλ, έχει μετατραπεί ακόμα και σε καταφύγιο εκατοντάδων αμάχων, μεταξύ αυτών και παιδιά. Σε συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές βρίσκονται όλες οι περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από τις κατεχόμενες από τους Ρώσους Χερσώνα και Κριμαία.

Στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

«Σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», είπε νωρίτερα ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Στα δυτικά, νέο πυραυλικό χτύπημα στη Λβιβ, εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός τη Δευτέρα, με τους Ουκρανούς να φοβούνται ότι δεν απομένει ασφαλές σημείο στη χώρα.

Παρά τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να καταλάβει το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται ταμπουρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές και δίνουν την ύστατη μάχη. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στα υπόγεια του εργοστασίου κρύβονται και τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατού, δήλωσε ο Αντόν Χερασένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι έχουν μεταφερθεί δια της βίας από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο στην Ουκρανία, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πολιορκούμενης πόλης.

Η εκκένωση αμάχων για δεύτερη μέρα έχει διακοπεί στα ανατολικά της Ουκρανίας με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι γιατί γίνονται «στόχοι των Ρώσων κατακτητών».

Η Ουκρανία ζητά να ανοίξουν επειγόντως δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη, από το κέντρο της πόλης και από το Αζοφστάλ για την απομάκρυνση των αμάχων. Όμως οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό επιβάλλοντας μάλιστα απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την πόλη, η κυκλοφορία στην οποία επιτρέπεται μόνο με ειδικό πάσο.

Η Μόσχα επιβεβαιώνει μαζικά πλήγματα σε 108 στόχους και παράλληλα κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ότι σχεδίαζε «τερατώδεις επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου».

«Η Μαριούπολη δεν έπεσε αλλά πλησιάζει η μάχη μέχρις εσχάτων», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου  για «παράδοση ή θάνατο». Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν σε «αυτοψία για να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για γενοκτονία». Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με άταφες σορούς στους δρόμους.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από την επίθεση στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν από τέσσερις ρωσικούς πυραύλους που χτύπησαν ένα συνεργείο αυτοκινήτων και τρεις στρατιωτικές υποδομές. Ο δήμαρχος της Λβιβ κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο δύο αιχμαλώτων τους οποίους χαρακτηρίζει ως Βρετανούς μισθοφόρους του τάγματος Αζόφ. Στο βίντεο φέρεται να ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, τον Ουκρανό μεγιστάνα που ήταν για χρόνια κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στην Ουκρανία.

Λίγο αργότερα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσαν βίντεο του Μεντβεντσούκ που ζητά να γίνει ανταλλαγή με Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη.

Ουκρανία: H Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά – Την ύστατη μάχη δίνει η Μαριούπολη

Ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν τη Δευτέρα στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ στην Ουκρανία και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Ο στρατιωτικός διοικητής περιφέρειας Οδησσού, Σεργκέι Μπρατσούκ, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ και την Έλενα Αποστολίδου, τόνισε: «Έχουμε ικανούς στρατιώτες και δυνάμεις να απωθήσουμε τον εχθρό και να υπερασπιστούμε την πόλη μας. Είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε. Ο εχθρός δεν θα φτάσει μέχρι εκεί (Οδησσό)».

Στην ουκρανική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα στη χώρα. Σειρήνες ήχησαν και τη Δευτέρα στο Κίεβο, σε μία προσπάθεια να χτυπηθούν στόχοι κοντά στην πόλη, όμως οι επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.

Η ΕΡΤ και η Αλεξία Καλαϊτζή βρέθηκαν σε καταφύγιο του Κιέβου που φιλοξενεί μωρά από παρένθετες μητέρες.

Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου

Η ΕΕ καταδικάζει τον «συνεχιζόμενο αδιάκριτο και παράνομο» βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ανέφερε πως η Ουκρανία πλήττεται από τις πιο έντονες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και εβδομάδες. Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου».

Η ουκρανική αστυνομία ολοκλήρωσε τις έρευνες για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν. Ορισμένες υποθέσεις θα παραδοθούν και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ρωσία αρνείται πάντως ότι στοχοθετεί αμάχουςκαι απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι στρατιώτες της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Βλ. Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, διάταγμα με το οποίο απονέμεται ο «επίτιμος τίτλος Φρουράς» σε αυτή την ταξιαρχία λόγω του «ηρωισμού και της επιμονής, της αποφασιστικότητας και του θάρρους» των ανδρών της.

Σε νέες δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι η δυτική οικονομία θα επιδεινωθεί, καθώς με τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία έβαλε «αυτογκόλ».

Εν τω μεταξύ, νέες εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου φέρονται να δείχνουν τη φλεγόμενη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva λίγο πριν βυθιστεί, με την αυθεντικότητα του βίντεο ωστόσο να μην έχει επιβεβαιωθεί από Ουκρανούς και Ρώσους.

Κρεμλίνο: 108 περιοχές στο στόχαστρο από το Χάρκοβο ως το Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν συνολικά 315 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το TASS.

Μαζικά πλήγματα από την πολεμική αεροπορία της, και το πυροβολικό επιβεβαιώνει το  ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, αναφέροντας  108 στόχους, μεταξύ αυτών θωρακισμένα οχήματα και 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και επιβεβαιώνει ότιι πύραυλοι Iskander κατέστρεψαν τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουχάνσκ, Βινίτσια και Ντονέτσκ.

Ρωσία: Επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας: Η χώρα αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή

Η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων, ανέφερε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Δήλωσε επίσης ότι θα χρειαστεί έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία».

Περίπου 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους στην ρωσική πρωτεύουσα επειδή οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος