Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στη Μαριούπολη – Για την τελική επίθεση ετοιμάζονται οι Ρώσοι

Κρίσιμες ώρες για την τύχη της Μαριούπολης, την πόλη που αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον ανηλεή βομβαρδισμό, με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται ηρωικά, οχυρωμένοι σε εργοστάσιο χάλυβα.

Ολόκληρη η αστική περιοχή της Μαριούπολης έχει καθαριστεί πλήρως από τους μαχητές του ναζιστικού σχηματισμού «Azov», ξένους μισθοφόρους και ουκρανικά στρατεύματα. Τα απομεινάρια του ουκρανικού ομίλου είναι προς το παρόν εντελώς αποκλεισμένα στο έδαφος του χαλυβουργικού εργοστασίου «Azovstal». Η μόνη τους ευκαιρία να σώσουν τη ζωή τους είναι να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα και να παραδοθούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για 4.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες και στέλνει τελεσίγραφο στους περίπου 2500 έχουν βρει καταφύγιο στις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις να παραδοθούν, αλλιώς θα εξοντωθούν. Το τελεσίγραφο της Μόσχας για την παράδοση της μαρτυρικής πόλης πάντως απερρίφθη, ενώ κλειστοί παραμένουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στη Μαριούπολη – Για την τελική επίθεση ετοιμάζονται οι Ρώσοι
(AP Photo/Andrew Marienko)

Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη“, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, απάνθρωπη, τονίζοντας πάντως ότι οι υπερασπιστές της πόλης συνεχίζουν να μάχονται. Παράλληλα, προειδοποιεί την Μόσχα: Η εξόντωση των στρατευμάτων μας, των ανδρών μας, στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση.

Τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι παραμένουν στην πόλη – φάντασμα και στα περίχωρά της με τον ΟΗΕ να τονίζει πως υποφέρουν χωρίς φαγητό, νερό και θέρμανση.

Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες των διασωθέντων Ρώσων ναυτών του πληρώματος του Μοσκβά. Το πλήρωμα επισκέφτηκε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ που δήλωσε ότι όλοι τους θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο Σώμα.

Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στη Μαριούπολη – Για την τελική επίθεση ετοιμάζονται οι Ρώσοι
(AP Photo/Andrew Marienko)

Νέες εκρήξεις καταγράφηκαν τα ξημερώματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τις σειρήνες να ηχούν όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Καταστροφές αναφέρθηκαν στο Μπρόβαρι κοντά στο Κίεβο. Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επιθέσεις και στο Ντονιέτσκ και το Χάρκοβο, όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, όλοι άμαχοι.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσουν εξοπλισμό μάχης και υποστήριξης από τη Λευκορωσία προς την ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων και σε τοποθεσίες κοντά στο Χάρκοβο και το Σεβεροντονέτσκ.

Καθώς ο Βολονιμίρ Ζελένσκι, επανέλαβε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ρωσικού πυρηνικού πλήγματος εναντίον της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξέρει πως μπορεί να απειλήσει τον κόσμο με τα πυρηνικά και πρόσθεσε πως βρίσκεται στον δικό του κόσμο.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως οι επικείμενες νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία θα στοχεύουν τις τράπεζες, ιδίως τη Sberbank, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα, καθώς και το πετρέλαιο.

Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στη Μαριούπολη – Για την τελική επίθεση ετοιμάζονται οι Ρώσοι
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Κυριακή των Βαΐων με προσευχές για ειρήνη

Κυριακή των Βαΐων και οι κάτοικοι της Οδησσού κρατώντας κλαδιά από βάγια έφθασαν από νωρίς στην ελληνική εκκλησία της πόλης, στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος. Για τους κατοίκους είναι μια πολύ σημαντική γιορτή και όλοι προσεύχονται για την ειρήνη στη χώρα. Έτσι, άναψαν κεριά και ζήτησαν δύναμη για τους στρατιώτες που βρίσκονται στη μάχη και τους δικούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Ο ιερέας της ελληνικής εκκλησίας της Οδησσού που βρίσκεται εκεί τα τελευταία 10 χρόνια μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ για τη σημερινή μέρα της ορθοδοξίας και την μεγάλη προσέλευση του κατοίκων της πόλης. “Είναι σήμα της ζωής που νικάει τον θάνατο. Είναι η Κυριακή των Βαΐων για αυτό βλέπουμε λίγο παραπάνω κόσμο από τη συνηθισμένη Κυριακή” τόνισε.

Παραμονή της Μεγάλης εβδομάδας και η συγκίνηση είναι μεγάλη το ίδιο και η ανησυχία των πιστών για την επόμενη περίοδο. Αψηφώντας το χιόνι και στο Κίεβο οι πιστοί έσπευσαν στις εκκλησίες.

Παρά το ότι είναι μια εβδομάδα αγάπης, οι κάτοικοι της πόλης δεν είναι ακόμα έτοιμοι να συγχωρέσουν αυτούς που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη ζωή τους.

Ειρήνη ευχήθηκε και ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο, Μιχαήλ μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ: “Πριν από την Ανάσταση να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Να γίνει Ανάσταση στη ζωή της Ουκρανίας, ειρηνική ζωή“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος