Οι αιχμάλωτοι ως όπλο: «Παρέλαση» Βρετανών κρατουμένων στα ρωσικά δίκτυα – Ανάλογο βίντεο από το Κίεβο

Ενώ οι διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας έχουν «παγώσει», στη «μάχη» ρίχνονται εκατέρωθεν οι αιχμάλωτοι και οι παραδοθέντες. Η Μόσχα έκανε «παρέλαση» τους Βρετανούς αιχμαλώτους στα τηλεοπτικά δίκτυα, όπου κάνουν έκκληση στον Μπόρις Τζόνσον να συμβάλει στην ανταλλαγή τους με τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, τον φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό, αιχμάλωτο του Κιέβου, που και αυτός κάνει έκκληση για ανταλλαγή με τους εγκλωβισμένους της Μαριούπολης.

Η προπαγάνδα του πολέμου είναι ακόμα ένα όπλο. Εικόνες από τη ρωσική πλευρά καταγράφουν αιχμαλώτους και παραδοθέντες των ουκρανικών τάξεων.

Λίγα 24ωρα μετά τις ρωσικές κυρώσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς του, η Μόσχα έβγαλε στο “τηλεοπτικό μεϊντάνι” τους εμφανώς ταλαιπωρημένους Βρετανούς αιχμαλώτους, μαχητές της Ουκρανίας, που συνελήφθησαν στη Μαριούπολη.

“Μπόρις Τζόνσον, αν βλέπεις αυτό το βίντεο, μιλώ εκ μέρους εμού και του Σον Πίνερ, αν ενδιαφέρεσαι έστω και κατ’ ελάχιστον για τη ζωή μας αλλά και εκείνη του Βίκτορ (Μεντβέντσουκ), κάνε το σωστό και βοήθησε να μας ανταλλάξουν με τον Βίκτορ” απευθύνει έκκληση στον Βρετανό Πρωθυπουργο ο Άϊντεν Άσλιν, Βρετανο-ουκρανός αιχμάλωτος των Ρώσων

“Γνωρίζω ότι ο κ. Μεντβέντσουκ είναι αιχμάλωτος (των Ουκρανών) και ζητώ να ανταλλάξετε εκείνον με εμένα και τον Άιντεν Άσλιν” λέει στο βίντεο ο Σον Πίνερ, Βρετανός αιχμάλωτος των Ρώσων.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, το Κίεβο δημοσίευσε βίντεο με τον αιχμάλωτο φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό Βίκτορ Μεντβέντσουκ.

“Εγώ, ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, θα ήθελα να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την έκκληση προς την ουκρανική πλευρά να με ανταλλάξει με τους υπερασπιστές και τους κατοίκους της Μαριούπολης” ζητά ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ.

Ο Σον Πίνερ, φίλος και συμπολεμιστής του Άσλιν, πολεμά στις τάξεις των Ουκρανών πεζοναυτών από τη στιγμή που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πίνερ μετοίκησε στην Ουκρανία προ τετραετίας, ζώντας με τη σύζυγό του στο Ντονμπάς.

“Δεν μπορώ να σας πω πού βρισκόμαστε για λόγους υψίστης ασφαλείας, αλλά αυτό εδώ είναι ένα σχολείο που οι Ρώσοι μόλις βομβάρδισαν” λέει ο Πίνερ στο βίντεο.

Ο Βρετανο-ουκρανικής καταγωγής Άιντεν Άσλιν έχει πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων του YPG στη Συρία, γνωστός με το nom de guerre «Ρογχιάτ Ροχάβα», προτού ενταχθεί στις ουκρανικές τάξεις.

“Χθες ήταν ο σκληρότερος (βομβαρδισμός), χτύπησαν τα πάντα, οπότε είχαμε πολλές απώλειες” σημειώνει ο Άσλιν.

Ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, από την άλλη, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού είναι ο ηγέτης φιλορωσικής ουκρανικής αντιπολίτευσης και στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Αθηνάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος