Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Εικόνα ανοιχτής ρήξης – Σε συντεταγμένη «έξοδο» τρεις ομάδες

Ιστορικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Σε συντεταγμένη αποχώρηση από τη Συνεδρίαση της Κ.Ε προχώρησαν τρεις ομάδες: η «Ομπρέλα», οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, και η ομάδα Τεμπονέρα, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου, μετά την άρνηση να γίνει ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του θέματος των διαγραφών στην κρίση μελών και φίλων. Νωρίτερα στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην εσωκομματική αντιπολίτευση εν μέσω αντιδράσεων από το ακροατήριο. Χαρακτήρισε την αποχώρηση των διαφωνούντων αρχή της ενότητας, και παρέπεμψε το θέμα των διαγραφών στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία έδωσε διορία επτά ημερών για να λάβει απόφαση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν, τόνισε ο Αντώνης Κοτσακάς. 

Απόψε συνεδριάζουν τα στελέχη της «Ομπρέλας» και της ομάδας Τεμπονέρα.

Στ. Κασσελάκης: Τα θέματα που συζητάμε δεν είναι καινούργια και έχουν κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην οποία είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί όλα τα στελέχη από όλες τις εσωκομματικές τάσεις ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά εκεί έξω». Η ομιλία του που διακόπηκε αρκετές φορές προκάλεσε μάλιστα την αποχώρηση του Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Κασσελάκη. Από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Κασσελάκη ήταν η δήλωση ότι «μόνο όσοι ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν», μια σαφή αναφορά στα στελέχη της «Ομπρέλας» και ειδικότερα στους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Βούτση που αποχώρησαν.

Μετά τη χθεσινή πρόταση για δημοψήφισμα που είχε εγείρει πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών ακόμα και από στελέχη που είναι κατά των διαφωνούντων,ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίωξε σήμερα να φέρει για μία ακόμα φορά την Επιτροπή Δεοντολογίας στο επίκεντρο, δίνοντας διορία να δοθεί λύση για τη διαγραφή των τεσσάρων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Η διαρροή κειμένου από την πλευρά Ομπρέλας και των 6 + 6 και της Έφης Αχτσιόγλου περί ψηφοφορίας για την πρόταση του δημοψηφίσματος των διαγραφών των τεσσάρων, έδωσε στον κύριο Κασσελάκη ένα ακόμα όπλο για να μπορέσει να κινηθεί με αυτό τον τρόπο και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότι θα ξεκινούσε την ομιλία του στις 12:00 , τελικά την ξεκίνησε με σχεδόν 2 ώρες καθυστέρηση.

Έτσι κράτησε τελικά το όπλο του δημοψηφίσματος στο τραπέζι, δίνοντας όμως περιθώριο να λυθεί το θέμα χωρίς να προσφύγει το κόμμα και τα μέλη του στην έσχατη λύση του δημοψηφίσματος όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.

Σημεία της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη:

Για τους διαφωνούντες: «Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει. Ένας που λέει ότι μπήκε η ολιγαρχία και είναι στο κόμμα. Ένας που ανακοινώνει νέο κόμμα παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει. Αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο τα στελέχη, τα μέλη και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν το επιτρέπετε. Σε άλλο κόμμα θα είχαν διαγραφεί μέσα σε λίγες ώρες. Είναι η πραγματικότητα που πονάει. Τα στελέχη που λένε ούφο τους ψηφοφόρους παραμένουν στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει. Εσείς το επιτρέπετε;».

Για τις εσωκομματικές αντιδράσεις: «Αντί να μιλάμε για αυτά θα μιλήσουμε για τα μικρά. Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά που όσο είμαι πρόεδρος τα εσωκομματικά θα απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά τέλος».

Για την κουλτούρα της Αριστεράς: Αριστερά δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα αριστερά με συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες προτάσεις.

Σχετικά με την ανάπτυξη: «Χρειαζόμαστε τη δίκαιη και την απαιτητική ανάπτυξη και όχι τη φτηνή ανάπτυξη. Μας μιλούν από την κυβέρνηση για εξωστρέφεια και ρίσκο αλλά δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε κράτος αλληλοεκβιαζομένων παραγόντων. Απαιτούν μια θεσμικά ισχυρή πολιτεία και όχι αυτή που διαλύεται με τα γούστα όποιου βρίσκεται στο Μαξίμου. Γι αυτά πρέπει να μιλήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης 10ετίας θα επανέλθουν αν είμαστε όπως τότε. Για αυτά πρέπει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε μπροστά; Το παραγωγικό μοντέλο για εμάς δεν ξεχωρίζει από το αίσθημα δικαιοσύνης, τη μείωση της ανισότητας. Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους».

Για οικονομία και εργασία: «Στη φιλοσοφία μας οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί εξασφαλίζουν την κοινωνική ασφάλιση… Μας δόθηκε ένα διάλειμμα να ξαναστήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε εξωστρεφή καινοτόμα. Να φτιάξουμε μια οικονομία που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα τους με πολλές κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος
Πιο επίκαιρο από ποτέ…»

Για την διαγραφή των διαφωνούντων: «Εξασφαλίστε την ίαση του ΣΥΡΙΖΑ από όσους τον πληγώνουν».

Την έντονη αντίδραση όλων των τάσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόρριψη του αιτήματος τους να τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή  η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα των μελών με το ερώτημα της διαγραφής των κυρίων Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Από την κρίσιμη συνεδρίαση αποχώρησαν τα μέλη της ομπρέλας, η ομάδα 6 συν 6 και η ομάδα Τεμπονέρα.

Για αντικαταστατική και αντιδημοκρατική πρόταση έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς, ωστόσο να μιλά για έξοδο από το κόμμα

Η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και αντικαταστατική την πρόταση του δημοψηφίσματος , και πως υπάρχει η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή και πως όλα θα συζητηθούν εν ευθέτω, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ είπε πως «όλα είναι ανοιχτά». Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Έθεσα στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο Πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο Πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία.

Δεδομένη η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της Ομπρέλας -Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για αναίρεση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής αν τελικά διεξαχθεί δημοψήφισμα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του τόνισε ότι μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω».

Δ. Τεμπονέρας: Η πρόταση είναι διχαστική και αντιδημοκρατική

Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».

Σε ανάρτησή του με τίτλο «Αυτή είναι η ομιλία την οποία θα εκφωνούσα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η διχαστική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη», ο κ. Τεμπονέρας επισημαίνει ότι «η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορική και σημαδεύει για πάντα τις ζωές μας. Σήμερα δοκιμάζονται συνειδήσεις, αξίες, απόψεις, ιδανικά, μα και προσωπικές σχέσεις δεκαετιών».

Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Γεροβασίλη: Διαφωνώ με δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις

Θέση στα όσα δραματικά γίνονται στη σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως την διαφωνία της με την θέση του προέδρου την έχει εκφράσει από την αρχή, ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε χωρίς κόλπα. Για όσους αποχώρησαν, είπε ότι είναι για διαδικαστικούς λόγους, όχι πολιτικούς.

Την  αντίθεσή τους με πρόταση του Στέφανου Κασελάκη περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την διαγραφή είχαν εκφράσει χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΕΡΤ -Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Παντελάκης, Κώστας Σκουλάς, Μαρία Μαγκλάρα

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος