Καμπούλ: Τελευταίες ώρες πτήσεων απεγκλωβισμού – ΟΗΕ: Να αναμένονται ως και 500.000 πρόσφυγες

Ελάχιστες ώρες μετά τις εικόνες φρίκης από την τρομοκρατική επίθεση, εκατοντάδες άμαχοι επέστρεψαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ελπίζοντας σε μια θέση στις τελευταίες πτήσεις αναχώρησης. Αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, και η Νορβηγία ανακοίνωσαν πως οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τελείωσαν, ενώ εκφράζονται φόβοι πως όσο πλησιάζει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν για απομάκρυνση των ξένων ως τις 31 Αυγούστου, αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα αιματοχυσία.

Περίπου 5.500 άνθρωποι παραμένουν στο αεροδρόμιο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει ανθρώπους στο Αφγανιστάν οι οποίοι δικαιούνται να μετεγκατασταθούν αλλά οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να τους απεγκλωβίσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι χαοτική στο Αφγανιστάν, μέχρι το τέλος του έτους τη χώρα θα έχουν εγκαταλείψει πάνω από 500.000 άνθρωποι.

Διακομματική επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας απευθύνει έκκληση στον Τζον Μπάιντεν να παρατείνει την επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με Αμερικανοί αξιωματούχους, η ηγεσία των Ταλιμπάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου.

«Τελευταίες ώρες πτήσεων απεγκλωβισμού»

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν απομακρύνει συνολικά τουλάχιστον 4.800 Αφγανούς , περιλαμβανομένων τουλάχιστον 1.100 παιδιών.

Με τη γερμανική αερογέφυρα εκκένωσης του Αφγανιστάν μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ συνολικά 5347 άτομα από 45 χώρες, οι 500 ήταν Γερμανοί. Πάνω από 4000 Αφγανοί μεταφέρθηκαν κυρίως στην αμερικανική βάση Ραμιστάιν της Γερμανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν δείχνουν διατεθειμένοι να επιτρέψουν τις πτήσεις απομάκρυνσης Αφγανών και μετά την ολοκλήρωση της αερογέφυρας εκκένωσης.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε επίσης τον τερματισμό των επιχειρήσεων ανεβάζοντας στους 1.098 τους απεγκλωβισθένες από το Αφγανιστάν.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε «υπερήφανος» για την «επιτυχή» προσπάθεια. Συνολικά, η Ισπανία έβγαλε από την Καμπούλ 2.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους οικογένειες Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις ισπανικές δυνάμεις. Απεγκλώβισε επίσης 333 ανθρώπους εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 131 για τις ΗΠΑ, 50 εργαζόμενους του ΝΑΤΟ και 21 Πορτογάλους ή Αφγανούς συνεργάτες της Πορτογαλίας.

Άγνωστο αν η Τουρκία θα αναλάβει ρόλο ελέγχου στο αεροδρόμιο

«Θα παραμείνει μόνο μία μικρή τεχνική ομάδα Τούρκων στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινώσει εάν θα δεχτεί την πρόταση των Ταλιμπάν, για συμβολή στον έλεγχο του αεροδρομίου. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera που εδρεύει στο Κατάρ, επικαλούμενο πηγή των Ταλιμπάν, είπε ότι η Τουρκία ενέκρινε το αίτημά τους να αναλάβουν τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν ζήτησαν επίσης τεχνική βοήθεια και από το Κατάρ για τον ίδιο λόγο.

Μπάιντεν: Οι υπαίτιοι θα πληρώσουν

Η εξτρεμιστική οργάνωση του “Ισλαμικού κράτους του Χορασάν”,  ήταν αυτή που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο της Καμπούλ και προκάλεσε εκατόμβη νεκρών.

Επικρίσεις και αγανάκτηση συγκεντρώνει ο Τζο Μπάιντεν για την βιαστική επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από την Καμπούλ που μετατράπηκε σε μακελειό μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Συναισθηματικά φορτισμένος έδειχνε στο έκτακτο διάγγελμα, ο Τζο Μπάιντεν, προαναγγέλλοντας χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο δεκάδων Αφγανών, 13 Αμερικανών πεζοναυτών και μιας οικογένειας Βρετανών υπηκόων.

Την ώρα που ακόμη και ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζητούν την παραίτησή του, για την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στο «φιάσκο» του Αφγανιστάν.

«Ο κ. Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε αποχωρήσει μέχρι την 1η Μαΐου. Στο μεταξύ, υπήρξε συμφωνία να μην γίνουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών», είπε για να λάβει την απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτή η τραγωδία δεν  θα συνέβαινε εάν ήμουν εγώ πρόεδρος».

Politico: Λίστα των ΗΠΑ για επιλεκτική αναχώρηση από την Καμπούλ

Την οργή των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και αξιωματικών του στρατού, προκαλεί και η αποκάλυψη του Πολίτικο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στους Ταλιμπάν λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συνεργατών προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στο αεροδρόμιο της πόλης.

Λόγω της αμέλειας της κυβέρνησης, οι Ταλιμπάν έχουν πλέον πρόσβαση σε αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικό εξοπλισμό, υπενθύμισε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζι Μπανκς.

Οι βρετανικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο

Η κυβέρνηση Τζόνσον δέχεται βροχή επικρίσεων ακόμη και από τους ίδιους τους βουλευτές της,  την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και δύο Βρετανοί ενήλικες και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «την δυνατότητα» να κυνηγήσει μαχητές του ISIS στο Αφγανιστάν, δήλωσε το πρωί ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, δίνοντας μία πρόγευση για το τι έπεται ίσως στην περιοχή.

Χάσαμε τον έλεγχο, δεν έχουμε λόγο, δεχτήκαμε ήττα, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της βρετανικής Βουλής.

Εν τω μεταξύ αγανάκτηση προκαλεί η είδηση για τα έγγραφα με προσωπικά στοιχεία  Αφγανών που εγκαταλείφθηκαν σε κοινή θέα, στην πρεσβεία όπου βρίσκονται πλέον οι Ταλιμπάν.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης, Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου, Ρένα Δημητρίου, Ευγενία Μυρίδου

Ανταποκρίσεις:

  • Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη
  • Γερμανία: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος