Δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Δεκάδες νεκροί & τραυματίες

Σε πάνω από 40 ανέρχονται οι νεκροί και σε σχεδόν 120 οι τραυματίες από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τους New York Times. Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν έκανε λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, καθώς και για πολλούς φρουρούς των Ταλιμπάν που τραυματίστηκαν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι εκτός από την έκρηξη κοντά σε πύλη του αεροδρομίου σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Απόκης, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με γιλέκο με εκρηκτικά, έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου, ένα σημείο στο οποίο ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα θύματα είναι Αφγανοί.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ συγκαταλέγεται στους τραυματίες ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση, σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου για το θέμα αυτό. Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Tο Politico υποστηρίζει επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη.

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν «μέχρι το τέλος της αποστολής» των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν «εντός 36 ωρών». Αμερικανικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι πτήσεις γίνονται κάθε 40 λεπτά.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο χωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως», μετά την έκρηξη που σημειώθηκε και τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν.

«Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε ο ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν στο Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, και ζήτησε την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από την χώρα.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αφγανός αρχαιολόγος, Μανσούρ Aλίμι για την προσπάθεια της αδερφή του πάει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Όπως του είπε σήμερα σκοτώθηκαν πολλά άτομα.

Δυτικές χώρες είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους και Αφγανούς να μην πλησιάζουν την περιοχή του αεροδρομίου λόγω απειλών για τρομοκρατικές επιθέσεις. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πολιορκείται από χιλιάδες Αφγανούς και ξένους που ελπίζουν να καταφέρουν να μπουν σε ένα από τα τελευταία αεροσκάφη προς το εξωτερικό, μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Δεκάδες νεκροί & τραυματίες
AP Photo/Wali Sabawoon

Με την 31η Αυγούστου -ημερομηνία αποχώρησης και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών- να πλησιάζει, η μία μετά την άλλη διάφορες χώρες ολοκλήρωσαν ή ολοκληρώνουν μέσα στις επόμενες ώρες τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Μεταξύ αυτών, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών εξέδωσε NOTAM που συμβουλεύει περαιτέρω τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον αφγανικό εναέριο χώρο κάτω από τα 25.000 πόδια

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Βρετανία: Θέμα ωρών μία «επικείμενη, πολύ θανατηφόρα» τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος