ISIS-K: Τι γνωρίζουμε για την ομάδα πίσω από τις επιθέσεις στην Καμπούλ

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προειδοποιήσει ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K/IS-K) σχεδίαζε επιθέσεις εν μέσω εκκενώσεων από την Καμπούλ στο Αφγανιστάν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ήθελε να περιορίσει τη διάρκεια της απόσυρσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Την Πέμπτη (26/08), αυτή η περιφερειακή οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους χτύπησε στην καρδιά της Καμπούλ, προκαλώντας έκρηξη έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι και άλλη μία στο κοντινό ξενοδοχείο Baron. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν δεκάδες Αφγανοί πολίτες και τουλάχιστον 13 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών.

Μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ανέλαβε την ευθύνη για το λουτρό αίματος.

Τι γνωρίζουμε όμως για αυτή την τζιχαντιστική ομάδα;

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η ομάδα ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS) και έκτοτε δραστηριοποιείται κυρίως στην ανατολική επαρχία Khorasan του Αφγανιστάν. Ενώ το IS κέρδιζε γρήγορα έδαφος στο Ιράκ και τη Συρία το 2015, οι μαχητές θεωρούσαν το ISIS-K ως το «σπαθί» του χαλιφάτου στις μελλοντικές κατακτήσεις στη Νότια και Κεντρική Ασία.

Ο πρώτος εμίρης και διοικητής της ομάδας, ήταν ένας Πακιστανός υπήκοος με το όνομα Χαφίζ Σαΐντ Χαν. Το πρώην μέλος των Ταλιμπάν και κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, Αμπντούλ Ραούφ Αλιζά διορίστηκε αναπληρωτής του Καν.

Ο Αλιζά και ο Καν σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Ο σημερινός ηγέτης του ISIS-K είναι ο Σαχάμπ αλ-Μουχατζίρ, ο οποίος φέρεται να ήταν διοικητής του δικτύου Haqqani, μιας αφγανικής αντάρτικης δύναμης που συνδέεται με τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον, το ISIS-K πραγματοποίησε σχεδόν 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν κατά τη διάρκεια του 2017 και του 2018, και περίπου 250 συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Πέρυσι, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, καθώς και για την εκτόξευση ρουκετών στο Προεδρικό Μέγαρο και το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Κατηγορήθηκε επίσης για επίθεση σε μαιευτήριο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καμπούλ. Τον Ιανουάριο, Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι είχαν συλλάβει αρκετά μέλη του ISIS-K που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ρος Γουίλσον, κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο ανέφερε ότι, αφού υπέστη κάποιες εδαφικές απώλειες τα τελευταία χρόνια, το ISIS-K διαθέτει μια βασική ομάδα περίπου 1.500 έως 2.200 μαχητών, η οποία, με τη σειρά της, έχει χωριστεί σε μικρότερους πυρήνες. Η ομάδα διατηρεί επικοινωνία με το Ισλαμικό Κράτος και έχει «ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την περίοδο μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο ΟΗΕ.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν και την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, έχουν συγκρουστεί με το ISIS-K στο παρελθόν. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λίγο μετά την πτώση της αφγανικής πρωτεύουσας, οι μαχητές εκτέλεσαν τον Αμπού Ομάρ Χορασάνι, τον φυλακισμένο πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη Νότια Ασία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται τώρα την αναζωπύρωση του ISIS-K εν μέσω του χάους που δημιούργησε η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η οποία συνέβη ταυτόχρονα με την εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

ΠΗΓΗ: RT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος