Στοχοποιούν αποθήκες καυσίμων και τροφίμων οι Ρώσοι – Aνοίγουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα, την 32η από τη ρωσική εισβολή, τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να πλήττουν αρκετές πόλεις (Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, Λβιβ) και να προκαλούν νέα θύματα και εκτοπισμένους, πλέον ο πόλεμος έχει περάσει σε νέα φάση. Η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων στην Ουκρανία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ενισχύσεις που καταφθάνουν στη χώρα. Στο πόλεμο της επικοινωνίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμα απαίτησε το Σάββατο, από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου στην Ουκρανία, ρωτώντας τους εάν φοβούνται τη Μόσχα.

Η εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων

Στο χάρτη που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας αποτυπώνεται η εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Με το σομόν χρώμα φαίνονται τα σημεία που έχουν καταλάβει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι την 32 ημέρα του πολέμου, ενώ με διαγράμμιση τα σημεία όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δύο στρατών. Τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ η προέλαση στη Βόρεια Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στατική, σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

“Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. 

Στοχοποιούν αποθήκες καυσίμων και τροφίμων οι Ρώσοι – Aνοίγουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στα μέτωπα του πολέμου

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, περιγράφει τη ζωή στο Κίεβο όπου σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά μετά από ημέρες, τα πράγματα ήταν ήρεμα και τον κόσμο να προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αντίθετη εικόνα επικρατούσε στην Στονγιάνκα, κοντά στο Ίρπιν, όπου τα κτήρια είναι κατεστραμμένα, οι δρόμοι βομβαρδισμένοι και μια υπόκωφη ηρεμία επικρατεί στην ουκρανική πόλη όπου τις προηγούμενες ημέρες ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν τους περαστικούς.

Η Ελβίρα Κρίθαρη, από τη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε για πέντε τραυματίες από πυραυλική επίθεση και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν και πάλι οι προσφυγικές ροές προς την Πολωνία. Με σημερινή ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης.

Άνοιξε ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη

Mε τις πληροφορίες από ουκρανικές αρχές να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 139 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, ενώ 205 έχουν τραυματιστεί και την καταγγελία από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Ιρίνα Βερεστούκ στο πρακτορείο nexta ότι 40.000 Ουκρανοί έχουν μετακινηθεί από τους Ρώσους σε άγνωστες περιοχές, ο εκνευρισμός του Ουκρανού προέδρου είναι δικαιολογημένος. Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ενώ πρόσθεσε πως οι άμαχοι της Μαριούπουλης μπορούν να εκκενώσουν την πόλη με ιδιωτικά οχήματα. Στο μεταξύ, σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα των προϊόντων αυτών στο εγγύς μέλλον.

Το αίτημα Ζελένσκι για νέα όπλα

«Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό». Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα. «Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.

Στοχοποιούν αποθήκες καυσίμων και τροφίμων οι Ρώσοι – Aνοίγουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Oι συνέπειες του βομβαρδισμού στο Χάρκοβο. Πεταμένα ρούχα και προσωπικά αντικείμενα μπροστά από κτήριο κατοικιών που βομβαρδίστηκε. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Απογοήτευση για τα πολωνικά αεροσκάφη

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη δεν είχαν σταλεί στην Ουκρανία.

Στοχοποιούν αποθήκες καυσίμων και τροφίμων οι Ρώσοι – Aνοίγουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Καταγγελίες για χρήση απαγορευμένων όπλων

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών αμάχων. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο buzzefeed στην πόλη της Avdiivka οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν χρήση των απαγορευμένων από τον ΟΗΕ βομβών φωσφόρου. Ο ρεπόρτερ Κρίστοφερ Μίλλερ περιγράφει την κατάσταση ως εφιαλτική ενώ ένας Ουκρανός αξιωματικός ανέφερε ότι πρόκειται για «τρέλα».

Το δράμα των αμάχων που αναζητούν ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Στοχοποιούν αποθήκες καυσίμων και τροφίμων οι Ρώσοι – Aνοίγουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Την τύχη με το μέρος της είχε η 90χρονη Όλγα Μολίμποχα και η κόρη της οι οποίες κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Τσερνίχιφ της βόρειας Ουκρανίας, την ύστατη στιγμή.

Λίγο μετά την προ ημερών αναχώρησή τους, ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τη γέφυρα που συνδέει το Τσερνίχιφ με το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι πλέον αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων ή η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αφότου έφτασε στην πόλη Πρζέμισλ της ανατολικής Πολωνίας, η Μολίμποχα δήλωσε ότι δεν υπήρχε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο Τσερνίχιφ, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε τους κατοίκους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μέχρις εσχάτων, όσο είμαστε ζωντανοί», δήλωσε χθες Σάββατο στο Reuters από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πρζέμισλ. «Πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε!», τόνισε.

Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, έχοντας τον σκύλο της στα γόνατά της, λέει ότι οι Ουκρανοί δέχθηκαν επίθεση από τα λεγόμενα «αδέρφια» τους, «τα μεγαλύτερα αδέρφια» τους… «Μας επιτέθηκαν και μας βομβάρδισαν. Κατέστρεψαν τα πάντα στην πόλη μας. Τόσα παιδιά σκοτώθηκαν, τόσες γυναίκες. Όλα τα σπίτια μας καταστράφηκαν, δεν υπάρχουν πια. Δεν έχουμε μέρος να ζήσουμε», λέει με δάκρυα στα μάτια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος