Μαριάννα Μασάδη: Η Ελληνογερμανίδα ερμηνεύτρια που ενώνει τις δύο χώρες με τη φωνή της

Της Βασιλείας Ζερβού

Η θετική της ενέργεια, το χαμόγελο, η έξω καρδιά είναι τα στοιχεία που μπορείς να διακρίνεις με την πρώτη επαφή από την Μαριάννα Μασάδη και δεν θα σε απογοητεύσει καθόλου όταν την γνωρίσεις ακόμα περισσότερο και την ζήσεις δυο ημέρες όπως την έζησα εγώ στην μακρινή πόλη, Tergensee, στους πρόποδες των Γερμανικών Άλπεων στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Μια πόλη σαν παραμύθι όπου οι κάτοικοί του έχουν καταφέρει να διώξουν τα άγχη της πόλης και να ζουν στην πλήρη ηρεμία που τους παρέχει αυτό το μέρος.

Μαριάννα Μασάδη: Η Ελληνογερμανίδα ερμηνεύτρια που ενώνει τις δύο χώρες με τη φωνή τηςΗ Ελληνογερμανίδα καλλιτέχνιδα επέλεξε με τον σύζυγό της Ralf να ζήσουν σ αυτό το μαγευτικό τοπίο προσαρμόζοντας την καθημερινότητά τους στο «ευ ζην» με ό,τι αυτό σημαίνει για το σώμα και το πνεύμα ενός ανθρώπου.

Παράλληλα, η Μαριάννα βρήκε τη στιγμή που πάντα επιθυμούσε για τον εαυτό της να αφοσιωθεί στο τραγούδι και την μουσική, τα οποία είχε αφήσει τα προηγούμενα χρόνια λόγω των υποχρεώσεων που είχε στο μεγάλωμα των παιδιών της.

Μελετά μουσική, γράφει στίχους και κάνει σχέδια για την επόμενη δισκογραφική της δουλειά, τις συναυλίες που οργανώνει, στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Της δίνει μεγάλη χαρά να συμμετέχει και να διοργανώνει μεγάλα gala φιλανθρωπικά και να δίνει χέρι βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η Μαριάννη Μασάδη είναι παιδί μεταναστών στη Γερμανία, δεύτερης γενιάς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε ναι μεν μακριά από την Ελλάδα, όμως κατοικεί μέσα της το γαλάζιο και ο ήλιος, ενώ οι δεσμοί της με τη χώρα μας γίνονται κάθε μέρα όλο και βαθύτεροι.

Αυτό που επιθυμεί είναι πλέον να μοιράζει το χρόνο της στις δύο πατρίδες της. Να τραγουδά και να αγαπηθούν τα τραγούδια της και από τους δυο λαούς.

Όταν αγαπάς και θέλεις κάτι το κατακτάς, αυτό είναι το στοίχημά της και από ό,τι φαίνεται είναι κοντά στην πραγματοποίησή του.

Μαριάννα Μασάδη: Η Ελληνογερμανίδα ερμηνεύτρια που ενώνει τις δύο χώρες με τη φωνή της

-Από τις ημέρες που σε έχω ζήσει στη Γερμανία η ψυχή σου μου δείχνει ότι είναι ελληνική, αλλά η νοοτροπία σου γερμανική. Ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που έχεις κρατήσει από την Ελλάδα και ποια από την Γερμανία.

-Ναι καλά με κατάλαβες. Έχω λοιπόν την Γερμανική Οργάνωση και το ελληνικό DNA με την θετικότητα και την έξω καρδιά των Ελλήνων.

Μαριάννα Μασάδη: Η Ελληνογερμανίδα ερμηνεύτρια που ενώνει τις δύο χώρες με τη φωνή της-Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Γερμανία όμως η Ελλάδα υπήρχε πάντα μέσα στο σπίτι σας γιατί η οικογένεια σου ήθελε να μάθετε τη γλώσσα και τα έθιμα της χώρας τους.

– Ακριβώς, οι γονείς μου μας μεγάλωσαν με όλα τα έθιμα των Ελλήνων και την ελληνική μουσική μέσα στο σπίτι μας. Είχαμε την τύχη στο χωριό που μέναμε έως τα 12 χρόνια μου, έξω από την Στουτγάρδη, να υπάρχει ελληνικό σχολείο και να μπορούμε να μάθουμε την γλώσσα. Παρόλο που το Γερμανικό σχολείο ήταν πολλές ώρες, κατάφερα να πηγαίνω 2 ή 3 ώρες την εβδομάδα και στο ελληνικό. Αυτό ήταν βασικό για μένα να μάθω να γράφω και να διαβάζω ελληνικά. Παράλληλα στο σπίτι μιλούσαμε ελληνικά και στη γειτονιά που μέναμε υπήρχαν πολλοί συγγενείς μας Έλληνες που αυτό μας βοηθούσε να φτιάξουμε μια μικρή κοινότητα με τα δικά μας ήθη και έθιμα. Αγάπησα και έμαθα την ελληνική παράδοση που με συνοδεύει μέχρι σήμερα. Το ίδιο δίδαξα και εγώ στα παιδιά μου. Παρόλο που είναι Γερμανοί πολίτες τρίτης γενιάς μιλούν την ελληνική γλώσσα και λατρεύουν την Ελλάδα. Μετά τα 12 χρόνια μου μετακομίσαμε στα βάθη των Άλπεων, όπου εκεί δεν υπήρχε ελληνικό σχολείο για να πηγαίνω. Δυσκολεύτηκα εκείνη την περίοδο και με τα Γερμανικά, γιατί στο χωριό αυτό μιλούσαν μια διαφορετική διάλεκτο που μου δημιούργησε θέματα προσαρμοστικότητας και επικοινωνίας με τα παιδιά του νέου σχολείου μου. Μέχρι και μπούλινγκ δέχτηκα για το όνομα μου γιατί τους φαινόταν δύσκολο να το προφέρουν, το Χριστίδου, που είναι το πατρικό μου. Θυμάμαι ότι έκανα πολύ καιρό να καταφέρω να ενταχθώ μέσα στην τάξη μου, με έβλεπαν διαφορετική. Γι’ αυτούς ήμουν η Ελληνίδα που δεν μπορούσε να καταλάβει την διάλεκτο τους. Μετά όμως από λίγο καιρό τα κατάφερα και γίναμε φίλοι.

Εκεί κατάλαβα πρώτη φορά τι σημαίνει πρόβλημα, μέχρι τότε ήξερα ότι είμαι σε προστατευμένο περιβάλλον με αγάπη από όλους γύρω μου. Κατάλαβα ότι υπάρχει στη ζωή το καλό και το κακό. Επέλεξα να είμαι με καλό και να βλέπω τη ζωή από τη θετική της πλευρά. Παράλληλα εκείνη την περίοδο οι γονείς μου ήταν αφοσιωμένοι στην δουλειά τους και το εστιατόριο. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν το δικό μου πρόβλημα που τότε μου φαινόταν τεράστιο στην παιδική ψυχή μου.

– Πότε κατάλαβες ότι το τραγούδι σ’ αρέσει.

-Από πολύ μικρή, από δύο χρόνων θα έλεγα. Ακούγαμε στο σπίτι Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Λεο Λέανδρος και τις Κυριακές όλοι οι Έλληνες μαζευόμασταν και διασκεδάζαμε με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Είχα κλήση προς τα καλλιτεχνικά. Έγραφα τραγούδια στα γερμανικά και ξεκίνησα να κάνω πιάνο, χορό, και κολύμβηση. Όμως ο χρόνος ήταν περιορισμένος λόγο του σχολείου. Λίγο αργότερα γνώρισα τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο πατέρας μου ασχολήθηκε με την πολιτική και ήρθε πολύ κοντά με τον θαυμάσιο αυτό συνθέτη. Έγιναν φίλοι. Ο Θεοδωράκης με άκουσε να τραγουδώ και με προέτρεψε τότε να ασχοληθώ με το τραγούδι. Του άρεσε η φωνή μου. Μέσα μου υπήρχε έντονη η επιθυμία να γίνω ερμηνεύτρια. Όμως η ζωή δεν στα φέρνει πάντα όπως τα θέλεις. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξουν τα σχέδια σου με αστάθμητους παράγοντες. Λίγο αργότερα ήρθε ο πρώτος γάμος, η οικογένεια, τα παιδιά και ένα ατύχημα στη ζωή του γιου μου ,που χρειάστηκε να είμαι συνεχώς κοντά του για να το ξεπεράσουμε. Έδωσα όλη την ενέργεια μου και την προτεραιότητά μου στα παιδιά. Ήθελα να πάρουν το δρόμο τους και να σταθούν στα πόδια τους. Τώρα που όλα έχουν έρθει όπως πρέπει είμαι έτοιμη να ξεκινήσω από εκεί που σταμάτησα το όνειρό μου.

Το 2009, με ένα μουσικό του Μίκη Θεοδωράκη που ζούσε στη Γερμανία, ηχογραφήσαμε κάποια τραγούδια και τα στείλαμε να τα ακούσει. Τότε τον άκουσα να μου λέει «κόρη μου προχώρησε να ασχοληθείς με το τραγούδι» εκεί είπα στον εαυτό μου ότι ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να ξεκινήσω να μελετώ τραγούδι, πιάνο και ότι άλλο θα με έκανε να αισθανθώ άνετα για να κάνω αυτό που ήθελα από παιδί.

– Τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις για την Μαριάννα. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σου από εδώ και πέρα;

-Θέλω να κάνω ωραίες συνεργασίες στο χώρο του τραγουδιού. Να γνωρίσω προσωπικότητες από το χώρο της μουσικής, να τραγουδήσω Έλληνες και Γερμανούς δημιουργούς, να μπορέσω να «ταξιδέψω» τα τραγούδια μου στο κοινό μου και να βρουν μια θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή. Να καταφέρω να ενώσω μουσικά τους λαούς του νότου με τους λαούς της κεντρικής Ευρώπης. Έχω διαπιστώσει ότι οι λαοί αυτοί, οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ελβετοί αγαπούν το ελληνικό τραγούδι και πιστεύω ότι τα ηχοχρώματα που έχουν τα τραγούδια μου, θα τους αρέσουν. Ετοιμάζω λοιπόν ένα cd με δώδεκα κομμάτια γραμμένα από την Γερμανίδα συνθέτρια και στιχουργό Χριστίνα Μπαχ και παράλληλα στην Ελλάδα συζητώ με το στιχουργό Νίκο Μωραΐτη για να μου γράψει και εκείνος 3 τραγούδια. Όμως έχω ακόμα μια μεγάλη χαρά γιατί γνώρισα τον Λέο Λέανδρος, αυτόν τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο συνθέτη, που θα μου δώσει μουσική για ένα τραγούδι μου. Εκπληρώνω ένα μεγάλο όνειρο της ζωής μου γιατί όταν ήμουν μικρή άκουγα τα τραγούδια του και σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να τραγουδήσω δική του μουσική. Συγχρόνως συζητώ και με άλλους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες που θα ντύσουν με τις μουσικές τους τα τραγούδια του Νίκου Μωραΐτη.

-Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη και ζωή να είσαι ένα τόσο χαρούμενο άτομο.

– Καταρχήν τα παιδιά μου, τα οποία καμαρώνω γι’ αυτά που έχουν κατακτήσει.

Ο σύζυγος μου Ralf, με τον οποίο είμαστε μαζί 9 χρόνια και έχουμε μια σχέση κατανόησης, συνεργασίας, αγάπης και σεβασμού. Είναι ο καλός μου άγγελος που μου συμπαραστέκεται στα όνειρά μου.

Επίσης μ’ αρέσει να περνάω αρκετό χρόνο στην Ελλάδα γι’ αυτό και αγοράσαμε στην Κέρκυρα ένα σπίτι ώστε να μπορούμε να βρισκόμαστε εκεί τον ελεύθερο χρόνο μας. Η Κέρκυρα είναι καταπληκτικό νησί που μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή.

Φυσικά με βοηθά και η δουλειά που έχω κάνει με τον εαυτό μου και έχω μάθει ότι τη ζωή είναι καλύτερα να την αντιμετωπίζομε θετικά και όχι αρνητικά.

-Ετοιμάζεις και κάποιες συναυλίες την προσεχή περίοδο;

Οργανώνω μια χριστουγεννιάτικη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα στις 28 Νοεμβρίου, στο Βασιλικό Ανάκτορο στο Tengersee όπου θα παραβρεθούν , μεταξύ άλλων, οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες της Βαυαρίας, που τυχαίνει γνωρίζω προσωπικά. Αγαπούν και οι ίδιοι την Ελλάδα και τους αρέσουν τα ελληνικά τραγούδια. Μάλιστα ο πρίγκιπας Γεώργιος του Αννόβερου ήταν ανιψιός του Φίλιππου της Αγγλίας.

Παράλληλα οργανώνω και μια ακόμα συναυλία στην Κέρκυρα στις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να συστηθώ και στο ελληνικό κοινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος