Κ. Γαβράς στην ΕΡΤ: Ό,τι χειρότερο για την ανθρωπότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία

Array

Στον μοναδικό τρόπο που ο κινηματογράφος αποτελεί μια αντανάκλαση της ζωή, αναφέρθηκε ο Κώστας Γαβράς που είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ο διάσημος σκηνοθέτης μίλησε στην ΕΡΤ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακροδεξιά και τις ταινίες του που έχουν πολιτικό περιεχόμενο.

Ο κορυφαίος Έλληνας κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, που ενέταξε την πολιτική, τον ακτιβισμό και την κριτική σκέψη στις ταινίες του, θεωρεί ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το χειρότερο είναι αυτό που έκανε ο Πούτιν, ανθρώπινα, οικονομικά κυρίως για την Ευρώπη. Καταρχήν το ΝΑΤΟ που είχε αρχίσει να πεθαίνει γίνεται η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, που είναι άσχημο για τους Ευρωπαίους. Δεύτερον η Ευρώπη κινδυνεύει να χωριστεί. Ανθρώπινη και οικονομική η καταστροφή στην Ουκρανία, αλλά και η Ρωσία θα το πληρώσει στο μέλλον” δήλωσε ο κ. Γαβράς.

Έχοντας κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση για τις πολιτικές ταινίες του που αποκαλύπτουν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, ο Κώστας Γαβράς, στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κατερίνα Πολύζου, καταδικάζει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την εκπροσώπησή της στη Βουλή.

Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι, είναι οι πρώτοι που έβαλαν στη Βουλή 30 βουλευτές χιτλερικούς…αυτό είναι τρομερό για τη χώρα μας. Ένα παράδειγμα χιτλερικό είναι να βάλουμε αστυνομία στα πανεπιστήμια. Απαράδεκτο. Σκεφτείτε, οι νέοι που θα διευθύνουν την Ελλάδα, ζουν με την αστυνομία δίπλα τους κι όταν θα πάνε σε μια δουλειά, θα βγάζουν τους φακέλους τους και θα λένε “αυτός είναι καλός ή είναι κακός”. Τρομερό” σημείωσε.

Βραβευμένος με πολλά διεθνή βραβεία, όπως με Όσκαρ για το πολιτικό θρίλερ “Ζ” που καταπιάνεται με το ελληνικό στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, ο Κώστας Γαβράς στα 89 του χρόνια, δεν σταματά να δημιουργεί και ετοιμάζει την επόμενη ταινία του.

“Oλες οι ταινίες είναι πολιτικές από τη στιγμή που μιλούν για την κοινωνία, τους ανθρώπους, τις γυναίκες. Η πολιτική δεν είναι μόνο η Βουλή, είναι η ίδια η ζωή, πώς πληρώνονται οι άνθρωποι, πώς κακοπληρώνονται. Αυτή είναι η ζωή!” πρόσθεσε ο κ. Γαβράς.

Η ταινία “ΑΜΗΝ” του Κώστα Γαβρά, που βασίζεται στην αποτυχημένη προσπάθεια ενός αξιωματικού των Ες-Ες να ευαισθητοποιήσει την Καθολική Εκκλησία σχετικά με το Ολοκαύτωμα, θα προβληθεί στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, όπου και θα τιμηθεί ο δημιουργός.

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος