Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ: Ο υψηλός πληθωρισμός ασκεί πιέσεις στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων

Στη βαριά σκιά των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη στιγμή που εντείνονται οι φωνές στο εσωτερικό της ευρωζώνης για αλλαγή πλεύσης στην νομισματική της πολιτική θέτοντας τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.

Αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ωστόσο το σκηνικό έχει αλλάξει σημαντικά καθώς στις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται από τα «γεράκια» του ευρωπαϊκού βορρά έρχονται να προστεθούν και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό που όχι μόνο δεν έδειξαν σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει διάρκεια και ένταση. Σημειώνεται ότι χθες η Eurostat ανακοίνωσε αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο στο 5,1% από 5% τον Δεκέμβριο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι το ποσοστό του Δεκεμβρίου ήταν το «ταβάνι».

Ως εκ τούτου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τη στιγμή μάλιστα που σήμερα το φυσικό αέριο κατέγραψε νέα άνοδο επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ενεργειακό κόστος. Η ΕΚΤ υπό αυτές τις συνθήκες καλείται να ισορροπήσει μεταξύ μιας συνετής νομισματικής πολιτικής, η οποία θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις αδύναμες – λόγω ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης – οικονομίες της ευρωζώνης και μιας νέας πραγματικότητας που οι ισχυροί του ευρωπαϊκού βορρά θεωρούν ότι κρύβει παγίδες για τις οικονομίες τους.

Η αγορά πάντως φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα όπως δείχνουν οι αποδόσεις των νέων εντόκων γραμματίων της Ε.Ε., αλλά και γενικότερα το κόστος δανεισμού στη δευτερογενή αγορά. Τα έντοκα γραμμάτια τριμήνου και εξαμήνου που εξέδωσε η Ε.Ε. στο πλαίσιο των τακτικών δημοπρασιών «είδαν» τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα όπου βρίσκονταν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021. Οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί και σε όλες τις τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ τον τελευταίο μήνα, ενώ αντιπροσωπευτικό δείγμα του νέου κλίματος είναι και η αισθητά μειωμένη ζήτηση για νέες εκδόσεις κρατικού χρέους τον Ιανουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από το 2015. Επίσης σύμφωνα με τη UBS είναι η πρώτη φορά από το 2019 που η προσφορά χρέους θα ξεπεράσει τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2015, όταν η ΕΚΤ έθεσε σε ισχύ το κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ΑΡΡ) σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Η νέα αυτή πραγματικότητα δημιουργεί έντονη ανησυχία, ανασφάλεια και έχει στρέψει το βλέμμα των επενδυτών στις δηλώσεις της Κριστόν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα διατηρήσει το αφήγημα του προσωρινού πληθωρισμού αποκλείοντας ξανά την όποια αύξηση των επιτοκίων τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Υπό τα νέα δεδομένα, οι αγορές ποντάρουν σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, με αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,25% από το σημερινό ιστορικό χαμηλό του -0,5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι traders αναμένουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις. Αυτή η επανατοποθέτηση των αγορών αυξάνει την πιθανότητα για αλλαγή λεκτικής από την ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση, κάνοντας ελαφρά στροφή προς μία πιο «αυστηρή» πολιτική.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος