H επόμενη μέρα της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ – Τι εξετάζουν τα κράτη – μέλη

Στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, τη Δευτέρα 2 Μαΐου, στρέφεται το ενδιαφέρον και ειδικά στη στάση που θα τηρήσουν Γερμανία και Ιταλία απέναντι στη ρωσική αξίωση για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλιαΤη Δευτέρα αναμένεται να θέσει η Ελλάδα στην ΕΕ το θέμα πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στον Σκάι, η χώρα μας θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ τόνισε ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα. Ακόμα ανέφερε ότι με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

H επόμενη μέρα της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ – Τι εξετάζουν τα κράτη – μέλη
(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ακόμη μία προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού

Για «ακόμη μία προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση της Gazprom να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες. Η ίδια κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην υποκύψουν στο αίτημα της Μόσχας, καθώς η ήπειρος παλεύει να τηρήσει μία ενιαία στάση. Σημείωσε μάλιστα πως ενδεχόμενες πληρωμές σε ρούβλια θα συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία, έχει ήδη πει ότι θα ακολουθήσει τη ρωσική γραμμή, ενώ τουλάχιστον τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιώργο Παππά, στο Βερολίνο, υπάρχει ανησυχία ότι η κίνηση αυτή της Ρωσίας θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα πάντως η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία συνεχίζεται κανονικά ενώ τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι γερμανικές ιδιωτικές εταιρείες με τη Gazprom προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ και σε δολάρια.

Σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε την Τετάρτη σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις αποφάσεις της Gazprom και σε αυτήν τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.

Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Σχετικά Άρθρα: Ενεργειακή κρίση: Νέες απειλές Πούτιν μετά την απόφαση της Δύσης να στείλει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο

Η Γερμανία «παρακολουθεί με ανησυχία» τη διακοπή ροής φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία

Απορρίπτει τα περί ενεργειακού εκβιασμού η Μόσχα – Δεν αποκαλύπτει ποιες χώρες συμφώνησαν για πληρωμές σε ρούβλια

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος