Bloomberg: «Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια»

Νευρικότητα στην ενεργειακή και χρηματιστηριακή αγορά έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Gazprom ότι αναστέλλονται οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Ετοιμότητα δηλώνουν οι Βρυξέλλες, ενώ ποικίλες είναι οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί άλλη μια απόπειρα από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού.

Ωστόσο την ώρα που οι χώρες της Δύσης δηλώνουν ότι είναι ενωμένες απέναντι στη Μόσχα η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα καταβάλει σε ρούβλια το αντίτιμο για την προμήθεια του αερίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της αποστέλλει ειδοποίηση ενεργοποιώντας επισήμως την διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Μάλιστα δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank και μάλιστα 4 από αυτές έχουν ήδη πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος