Ενεργειακή κρίση: Νέες απειλές Πούτιν μετά την απόφαση της Δύσης να στείλει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο

Απειλές και αντίποινα εναντίον «οποιουδήποτε παρέμβει στην Ουκρανία και απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας», εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη ρωσική βουλή ένα 24ωρο μετά την απόφαση χωρών της Δύσης να στείλουν βαρύ οπλισμό στο Κίεβο. Παράλληλα ντόμινο αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, για τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, σε Πολωνία και Βουλγαρία. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Δευτέρα 2 Μαΐου, ενώ την επόμενη εβδομάδα εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Για παραβίαση συμβολαίων καταγγέλει την Gazprom η Πολωνία, ενώ η Βουλγαρία απειλεί με μηνύσεις.

Να μην πληρώσουν σε ρούβλια προειδοποιεί η Κομισιόν τις ευρωπαϊκές εταιρίες, ενώ και η Ευρώπη μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι σε πλήρη ανασχεδιασμό, για την ενεργειακή της επάρκεια, αφού η Gazprom απειλεί και άλλες χώρες.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνοντας λόγο για «ακόμη μία προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού», χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. «Δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου», επεσήμανε η κα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσει εναλλακτικές ροές.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια μετά τις αποφάσεις της Gazprom, όπου διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα θα παραμένει ενεργειακά ασφαλής και δεν θα διακινδυνεύσει να υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Οι ενεργειακοί δρόμοι του ρωσικού φυσικού αερίου

Επί σειρά ετών η Ευρώπη εναπέθετε την ενεργειακή της ασφάλεια στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυξάνοντας σταδιακά της εξάρτηση της από την κρατική εταιρία Gazprom, μέσα στα χρόνια.

Οι ρωσικές εισαγωγές ανέρχονταν σε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος, δηλαδή το 40% της συνολικής ποσότητας εισάγεται από τη Ρωσία μέσω 3 βασικών αγωγών.

Εκτός αυτών υπάρχουν πολλοί δια-συνδετήριοι αγωγοί που μεταφέρουν το ρωσικό αέριο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

Οι 3 βασικοί ενεργειακοί δρόμοι είναι:

Ο Yamal, που ξεκινά από τη δυτική Σιβηρία για να καταλήξει στη Γερμανία αφού πρώτα περάσει από Λευκορωσία και Πολωνία.

Ο 2ος βασικός αγωγός είναι o Nord Stream που είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός με μήκος 1.222 χλμ και συνδέει το Βίμποργκ της Ρωσίας με τη Γερμανία. Μεταφέρει σχεδόν το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας και τις βιομηχανικές ανάγκες της Γερμανίας.

Και ο 3ος είναι ο αγωγός TurkStream. Είναι αυτός που φέρνει το αέριο και στην Ελλάδα. Περνά μέσα από τη Μαύρη θάλασσα και μπαίνει από τον Έβρο. Αντίστοιχα μέχρι σήμερα ο TurkStream παρείχε αέριο και στη Βουλγαρία.

Η ειλημμένη απόφαση της Ευρώπης είναι να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά τα 2/3 μέχρι το τέλος του έτους και να σταματήσει πλήρως την ροή ρωσικού αερίου μέχρι το 2027.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος