Ενεργειακή κρίση: Το δίλλημα της Ευρώπης, η οχύρωσή της και το νέο σχέδιο στα σκαριά

Array

Δύσκολη εξίσωση αποδεικνύεται η πρόταση της Κομισιόν για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% προκειμένου να εξοικονομηθεί η ενεργειακή επάρκεια. Αρκετές χώρες εκφράζουν αντιρρήσεις και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, άλλες προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Η Γερμανία είναι η χώρα που θίγεται περισσότερο από τη μείωση της παροχής του ρωσικού αερίου και ήδη η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα στήριξης των πολιτών με διετή ορίζοντα.

Με το γνωστό ύμνο της Λίβερπουλ, ο Γερμανός Καγκελάριος ανακοίνωσε το πακέτο στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνησή του για τις επικείμενες αυξήσεις φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, ίσως και Σεπτεμβρίου, αναλόγως με το πόσο επιπλέον αέριο θα χρειαστούμε, μπορεί να δούμε αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μία ετήσια επιβάρυνση από 200 έως 300 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια” τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Καγκελάριος υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στους πολίτες, ενώ μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων και εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια και δρόμους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι διασώζει τον ενεργειακό γίγαντα, Uniper, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τη Φινλανδία. Η Uniper ανήκει σε ενεργειακό όμιλο της Φινλανδίας, είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και απειλείται με κατάρρευση. Διότι, με τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία και την εκτίναξη των τιμών στις αγορές, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των πελατών της με παλιά συμβόλαια και άλλες τιμές.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για τον πρώτο δύσκολο χειμώνα και όπως προειδοποίησε ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ δεν θα είναι και ο τελευταίος. Πάντως, στο Άουγκσμπουργκ, οι δημοτικές αρχές ξεκίνησαν ήδη την εξοικονόμηση ενέργειας, μία απόφαση που βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους κατοίκους.

Οι αρχές στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι η ροή αερίου από το Nord Stream 1 συνεχίζεται, αλλά δεν ξεπερνά το 40% της δυνατότητας του, στα ίδια δηλαδή επίπεδα πριν τη συντήρηση. Η Μόσχα κατηγορεί το Βερολίνο ότι δεν επιτρέπει τη διέλευση μίας τουρμπίνας που εστάλη για επισκευή στον Καναδά, με το Βερολίνο να απαντά ότι η χρήση της δε θα ήταν απαραίτητη πριν το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για ανοησίες, επειδή η εταιρεία που κρατάει αυτόν τον εξοπλισμό, η Siemens, ξέρει πολύ καλά πού βρίσκεται η τουρμπίνα” τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν επιχειρεί να υποβαθμίσει τις αντιρρήσεις χωρών – μελών για την υποχρεωτική μείωση της παροχής αερίου το χειμώνα. “Είναι υγιές ότι τα κράτη – μέλη συζητούν, κάνουν γνωστή τη θέση τους πάνω σε αυτές τις προτάσεις” είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ.

Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία είναι από τις χώρες που είναι μπροστά σε αυτή την αντίθεση με το σχέδιο αλλά Γαλλία, Βουλγαρία, Βέλγιο και άλλοι στηρίζουν λέγοντας ότι δεν είναι υπέρ του σχεδιου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται προτάσεις από τα κράτη μελη και ίσως νέο σχέδιο για να συζητηθεί τη Δευτέρα.

Εξάλλου, κάποιες χώρες που δε δείχνουν να ενοχλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν αδράξει την ευκαιρία να αγοράσουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, το οποίο – λόγω κυρώσεων – η Μόσχα πουλά με μεγάλη έκπτωση.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Γιώργος Παππάς, Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος