Γερμανία: Νέο πακέτο μέτρων για το φυσικό αέριο (video)

Array

Από την Πέμπτη ρέει και πάλι το ρωσικό φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1, αλλά η αγωνία στη Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα παραμένει.

Η ροή συνεχίζεται και σήμερα στο 40% περίπου των δυνατοτήτων του αγωγού. Αλλά οι εξελίξεις με τον Νord Stream 1 δείχνουν ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος στην τροφοδοσία φυσικού αερίου. Αυτή είναι η εκτίμηση στη γερμανική κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διέκοψε τις θερινές διακοπές του για μία συνέντευξη Τύπου με την ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση των πολιτών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του επιδόματος κατοικίας και θέρμανσης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διασφαλίζει τη λειτουργία της εταιρίας Uniper, στην οποία το κράτος μπαίνει με 30% του κεφαλαίου. Η Uniper είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου και απειλείται με κατάρρευση, εξαιτίας των μειωμένων ροών από τη Ρωσία και των υψηλότερων τιμών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συμβόλαια που έχει υπογράψει.

Πάντως, «τo κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου», είπε ο Σολτς, «αυτό εξαρτάται από τις αγορές και από τη συμπεριφορά της Ρωσίας».

Στη Γερμανία, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχεδιάζει νέο πακέτο μέτρων για τον δύσκολο χειμώνα.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:

  • νέοι κανόνες για εξοικονόμηση ενέργειας
  • αύξηση των ορίων πληρότητας στις δεξαμενές αερίου
  • από την 1 Σεπτεμβρίου οι δεξαμενές πρέπει να φτάσουν στο 75%. Από τον Οκτώβριο 85% αντί για 80% που ίσχυε μέχρι τώρα και από Νοέμβριο 95%, αντί 90%
  • από τον Οκτώβριο αξιοποιούνται τα αποθέματα άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις εφαρμόζεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Χώροι που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά δεν θα θερμαίνονται, π.χ. διάδρομοι, προθάλαμοι, μεγάλες αίθουσες, χώροι τεχνικών εγκαταστάσεων – εξαιρούνται εκείνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Με αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται κανείς να παγώσει, λέει ο Χάμπεκ. Προετοιμάζει τους πολίτες ότι θα είναι ο πρώτος δύσκολος χειμώνας, αλλά όχι ο τελευταίος.

Παρά τιςβ τον πληθωρισμό και την ενεργειακή αγωνία, είναι κοινή η αναζήτηση λύσεων, επισήμανε ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ, το μήνυμα στο Κρεμλίνο: «Ο Πούτιν θα βιώσει πόσο ισχυροί είμαστε».

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος