Διχάζει τα κράτη-μέλη το σχέδιο της Κομισιόν – Με το σταγανόμετρο η ροή από τον Nord Stream 1

Array

Εντείνονται οι ανησυχίες και οι ενστάσεις των χωρών του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στο σχέδιο επιβολής πλαφόν, για τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη, που ανακοίνωσε η Κομισιόν. Το πρώτο crash test αναμένεται στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο Yπουργών Ενέργειας.

Την αντίδραση αρκετών κρατών-μελών έχει προκαλέσει η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση συναγερμού η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αέριου στο 15% μπορεί να γίνει υποχρεωτική και όχι σε εθελοντικό επίπεδο όπως προτείνει η Επιτροπή σε πρώτο χρόνο.

Γ. Οικονόμου: Δεν θα δώσει λύσεις η πρόταση της Κομισιόν

Αντίθετη, βρίσκει την κυβέρνηση, το σενάριο για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που μιλάει για κυλιόμενες διακοπές. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η κυβέρνηση απέχει από τις προγραμματισμένες διακοπές στο ρεύμα, ως λύση για την ενέργεια. Πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό, διαβεβαίωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Οικονόμoυ, διευκρίνισε ότι θέση της Αθήνας είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και να αξιοποιηθούν χρήματα από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των πολιτών.

Για το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παρακολουθούμε τα πάντα και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Μην πάμε στο άλλο άκρο. Απέχουμε από κει. Δεν είμαστε καν κοντά εκεί. Διότι η χώρα, κατ’ αρχήν, τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από άλλο αγωγό. Βεβαίως, οφείλει κανείς να παρακολουθεί, όχι αδιάφορα, αυτή τη συζήτηση περί ενδεχόμενης καθολικής διακοπής στις ροές του φυσικού αερίου και να προετοιμάζεται. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από σενάρια, που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτού του είδους τις δραματικές κινήσεις. Είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης για μια σειρά λόγους που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που προμηθευόμαστε αέριο, μέχρι και το γεγονός ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης και LNG. Η Επιτροπή Κρίσεων που έχει συγκροτηθεί, εδώ και πολύ καιρό, στο Υπουργείο Ενέργειας αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα. Επεξεργαζόμαστε σενάρια. Δρούμε προς την κατεύθυνση αυτών των σεναρίων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και παρακολουθούμε τα δεδομένα συνεχώς».

Εν τω μεταξύ, με ρύθμιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα 22 Ιουλίου στη Βουλή, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει στις 20 κάθε μήνα θα ανακοινώνουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου τρόπου τιμολόγησης στη λιανική αγορά ρεύματος, δηλαδή για τον τρέχοντα μήνα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα τιμολόγια θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο στο άρθρο 112 προβλέπει επίσης ότι η τιμολόγηση δεν θα γίνεται δυο μήνες πριν την εφαρμογή (Μ-2) όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου αλλά ότι η τιμολόγηση θα γίνεται ένα μήνα πριν (Μ-1) και στην πραγματικότητα 10 ημέρες πριν τη λήψη του μήνα αφού η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνεται στις 20 κάθε μήνα.

Γερμανία: Στόχος η πληρότητα των δεξαμενών

Από χθες ρέει και πάλι το ρωσικό φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1, αλλά η αγωνία στη Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα παραμένει. Η ροή συνεχίζεται και σήμερα στο 40% περίπου των δυνατοτήτων του αγωγού. Αλλά οι εξελίξεις με τον αγωγό Νord Stream 1 δείχνει ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος στην τροφοδοσία φυσικού αερίου. Αυτή είναι η εκτίμηση στη γερμανική κυβέρνηση. Η τουρμπίνα που είχε επισκευαστεί στην Καναδά, παραμένει στη Γερμανία καθώς η Ρωσία σύμφωνα με το Ρόιτερς δεν έδωσε ακόμα άδεια μεταφοράς στη χώρα.

Στη Γερμανία, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχεδιάζει νέο πακέτο μέτρων για τον δύσκολο χειμώνα. Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι: νέοι κανόνες για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση των ορίων πληρότητας στις δεξαμενές αερίου.

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι δεξαμενές πρέπει να έχουν πληρότητα σε ποσοστό 75%. Από τον Οκτώβριο 85% αντί για 80% που ίσχυε μέχρι τώρα και από Νοέμβριο 95%, αντί 90%. Από τον Οκτώβριο αξιοποιούνται τα αποθέματα άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις εφαρμόζεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Χώροι που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά δεν θα θερμαίνονται, π.χ. διάδρομοι, προθάλαμοι, μεγάλες αίθουσες, χώροι τεχνικών εγκαταστάσεων – εξαιρούνται εκείνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια. Με αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται κανείς να παγώσει, λέει ο Χάμπεκ. Προετοιμάζει τους πολίτες ότι θα είναι ο πρώτος δύσκολος χειμώνας, αλλά όχι ο τελευταίος.

Παρά τις ανατιμήσεις τον πληθωρισμό και την ενεργειακή αγωνία, είναι κοινή η αναζήτηση λύσεων, επισήμανε ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ, το μήνυμα στο Κρεμλίνο: «Ο Πούτιν θα βιώσει πόσο ισχυροί είμαστε».

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Σταθερή η ροή φυσικού αερίου λέει η Nord Stream AG 

Την ίδια ώρα, η Nord Stream AG αναφέρει ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία παρέμεινε σταθερή σήμερα, ενώ η ροή φυσικού αερίου προς τα ανατολικά μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς την Πολωνία από τη Γερμανία μειώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σελίδας του διαχειριστή, η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στα 29.191.527 kWh ανά ώρα (08:00 και 09:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) σε σύγκριση με τα επίπεδα των 29.000.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Ο Nord Stream μεταφέρει ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άρχισε να λειτουργεί την Πέμπτη, μετά από μία δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας για τεχνική συντήρηση. Παρά το γεγονός, ότι η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στο επίπεδο του 40% της συνολικής ικανότητας του Nord Stream, όπως ήταν πριν από την τεχνική συντήρηση του, οι ανησυχίες για μία συνολική διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, παραμένουν.
Η ανατολική ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς Πολωνία μέσω Γερμανίας, μειώθηκε σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το διαχειριστή του αγωγού (Gascade).
Η εξαγωγική ροή στο σημείο εισόδου των γερμανικών συνόρων καταγράφηκε στα 2.652.767 kWh ανά ώρα έναντι 3.911.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.
Η ημερήσια ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου εισόδου (Velke Kapusany) παρέμεινε σήμερα σταθερή στα 36,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή στην Ουκρανία.
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το συνοριακό πέρασμα της Σούντζα αναμένεται στα 41,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως για σήμερα, ελαφρώς μειωμένο από τα 42,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά, Κωνσταντίνα Δημητρούλη
Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος