Nord Stream 1: Τα σχέδια ΕΕ, Ελλάδας και η αντίδραση για τη μειωμένη ροή αερίου

Array

Η Μόσχα άνοιξε με το σταγονόμετρο τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 και ήδη η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία φτάνει – δε φτάνει το 40%, όσο δηλαδή ήταν πριν από τις 11 Ιουλίου όταν ο αγωγός έκλεισε για συντήρηση. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του χειμώνα στην Ευρώπη. Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης κατά 15% για τα κράτη μέλη, συναντώντας αντιδράσεις από χώρες του νότου.

Η επανέναρξη της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κατευνάζει εν μέρει τις ανησυχίες περί επάρκειας στο εγγύς μέλλον αλλά δεν εξαλείφει την απειλή περιορισμών στην κατανάλωση τον ερχόμενο χειμώνα. Η παροχή βρίσκεται τώρα στο 40% και με αυτό το ρυθμό θα είναι δύσκολο για χώρες της E.E. να γεμίσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το Νοέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προανήγγειλε μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία αναξιόπιστο εταίρο και παράγοντα ενεργειακής ανασφάλειας.

«Η Ρωσία είναι εκείνη που χρησιμοποιεί τη μεγάλη της δύναμη, την υπερβολική δύναμη που τής δώσαμε, για να εκβιάσει την Ευρώπη και τη Γερμανία και κάθε μέρα αποδεικνύει ότι είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος όσον αφορά την παροχή ενέργειας στην Ευρώπη» σημείωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι Γερμανοί πολίτες υποδέχτηκαν τα νέα της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 με ανακούφιση αλλά και καχυποψία για τη στάση της Μόσχας.

Στις κατηγορίες περί εκβιασμού το Κρεμλίνο απαντά ότι τα προβλήματα τροφοδοσίας οφείλονται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα είναι αποτέλεσμα των περιορισμών που επέβαλαν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση. (…) Η Ρωσία ως προμηθευτής ενέργειας παραμένει πολύ σημαντικό και απαραίτητο μέρος της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου και Μαρτίου προσκρούει στις ενστάσεις πολλών κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις ήρθαν από την Πορτογαλία και την Ισπανία που υποστηρίζουν ότι ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης δε μπορεί να είναι ίδιος για όλες τις χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και διαφορετικές ανάγκες.

«Ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου, ή ρεύματος στα σπίτια τους. Η Ισπανία πρόκειται να υπερασπιστεί τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας» τόνισε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα.

Πολλά μέλη, ανάμεσά τους η Δανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αντιδρούν εξάλλου στο ενδεχόμενο να καταστεί η μείωση υποχρεωτική.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Η Γερμανία δεν περιμένει πλήρη λειτουργία του Nord Stream 1

Η πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 έφτασε στα επίπεδα πρo της διακοπής για τη συντήρηση.

Με ανακούφιση άκουσαν την Πέμπτη οι Γερμανοί την είδηση για την επαναλειτουργία του αγωγού, μετά το κλίμα απειλής που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα για τον επερχόμενο χειμώνα. Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για τη θέρμανση πολλών νοικοκυριών, αλλά και για τη λειτουργία σημαντικής, συστημικής βιομηχανίας.

Πλήρη απόδοση των δυνατοτήτων του αγωγού κανείς δεν περιμένει.

Η Gazprom είχε κόψει το 60% της ποσότητας φυσικού αερίου προς την Γερμανία και τη δυτική Ευρώπη, πολλές εβδομάδες πριν την διακοπή για τη συντήρηση του αγωγού.

Η τουρμπίνα ήταν μόνον η πρόφαση, λέει η γερμανική κυβέρνηση. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο.

Και αυτός ήταν ο πρώτος γύρος στο πόκερ του Πούτιν με τον Nord Stream 1, για να δείξει ότι ο αγωγός είναι πιο σημαντικός για τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους και λιγότερο για τη Ρωσία.

Κανείς δεν ξέρει, αν και πότε θα ανοίξει ο επόμενος γύρος. Είναι μέρος του ενεργειακού πολέμου του Πούτιν παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως, και με την επαναλειτουργία του αγωγού, με το 40% της τροφοδοσίας, και τα σημερινά δεδομένα ακόμη και αν συνδυαστεί με μία σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση τώρα το καλοκαίρι – δεν θα μπορέσουν να γεμίσουν οι αποθήκες για να βγει ο δύσκολος χειμώνας.

Για αυτό και οι προσπάθειες για επάρκεια αερίου θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Διχάζει τις χώρες της ΕΕ η πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης κατά 15%

Την αντίδραση αρκετών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση ενωσιακού συναγερμού η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στο 15% μπορεί να γίνει υποχρεωτική και όχι σε εθελοντικό επίπεδο όπως προτείνει η Επιτροπή σε πρώτο χρόνο.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί με βάση την κοινή γραμμή που θα ακολουθήσουν τα κράτη – μέλη.

Τα σημεία διαφωνίας ορισμένων κρατών μελών αφορούν στο ποσοστό της μείωσης ζήτησης, δηλαδή το 15%, αλλά και στην υποχρεωτικότητα.

Την Τετάρτη έγινε η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δύο χώρες ζήτησαν πιο φιλόδοξο στόχο από το 15%, ενώ τρία κράτη – μέλη θεώρησαν ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό. Παράλληλα, χώρες – μέλη τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσπάθειες μείωσης που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ενώ κάποιες χώρες ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να βρεθεί συμφωνία για τον κανονισμό του συμβουλίου. Επίσης, τονίστηκε από ορισμένα κράτη η ανάγκη επιβολής πλαφόν στις τιμές.

Αναμένεται νέα συζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής και την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη είναι το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

«Όχι» από την Αθήνα στην πρόταση της ΕΕ – Το ελληνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή

Αρνητική απάντηση στην πρόταση της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, προτάσσοντας το δικό της εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο θεωρεί επαρκές ως προς την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού

«Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε ένα σχέδιο μείωσης κατανάλωσης αερίου μέσα από τον τετραπλασιασμό του ρυθμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, τον διπλασιασμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και προωθώντας ένας εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια. Γι’ αυτό και μαζί με πολλά άλλα κράτη – μέλη δεν θεωρούμε απαραίτητη την οριζόντια μείωση κατά 15% που προωθεί η ΕΕ», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το ελληνικό σχέδιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενεργειακού κινδύνου, ως απάντηση στο σχέδιο της Ε.Ε. που προβλέπει υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% απέστειλε η ΡΑΕ στην Κομισιόν προβλέπει:

1. εντατικοποίηση λιγνιτικής παραγωγής

2. χρήση ντίζελ σε μονάδες φυσικού αερίου

3. αίτημα παροχής ενέργειας από όμορες χώρες

4. έκκληση σε καταναλωτές για περιορισμό κατανάλωσης σε ώρες αιχμής

5. περικοπή φορτίου στις βιομηχανίες

5. ύστατο μέτρο, διακοπές ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Κίνδυνο, ωστόσο, βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς της ενεργειακή ασφάλεια, θεωρώντας πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια και θα εντείνουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

«Κρατάμε πολύ μεγάλη επιφύλαξη και για τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο θα καταθέσει αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου ώστε να παρουσιάσει σε όλα τα κόμματα (…) και να μας πει και πώς θα εξαιρεθεί από το αίτημα της Κομισιόν και πώς θα καλύψει υποχρεώσεις προς άλλες βαλκανικές χώρες» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι τα υπερκέρδη των παρόχων για το διάστημα Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022 ανέρχονται σε 1,7 δισ. € και καλεί την κυβέρνηση να τα φορολογήσει για να επιστραφούν στους καταναλωτές.

«Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, η επεξεργασία των σεναρίων και των μέτρων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε είναι να μην υπάρξει διατάραξη σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΕ, στην περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, ο κίνδυνος για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα είναι υψηλός.

Η μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου που προτείνει η Κομισιόν δεν βρίσκει σύμφωνη την Αθήνα. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε το σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός πιθανού ρωσικού ενεργειακού εμπάργκο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος