Ενεργειακή κρίση: Αιχμές Μισέλ προς την Κομισιόν – Σε αναβρασμό η Ευρώπη

Array

Η δυστοκία της Κομισιόν να πάρει άμεσα και τολμηρά μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης, προκάλεσε νέα αιχμηρά σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ ζητά πιο συγκεκριμένες προτάσεις και πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. “Για τις τιμές υπάρχει πρόταση στο τραπέζι…είναι καλή, αλλά αρκεί; Δεν το νομίζω. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επιταχύνουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε παραδεχτεί λίγο νωρίτερα ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας οφείλεται στην ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία. “Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλο αυτό έχει υψηλό κόστος. Ωστόσο, η ελευθερία μας, η διεθνής έννομη τάξη και η δημοκρατία είναι ανεκτίμητες” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με φόντο το σταδιακό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου, το Βερολίνο έθεσε σε καθεστώς εποπτείας τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, με τo διυλιστήριό της να περνά εξολοκλήρου στον έλεγχό του.

Την ίδια ώρα, “η άνοδος των τιμών στην ενέργεια είναι ένας φόρος που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι πολίτες” προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος με την Γαλλίδα Πρωθυπουργό να καθησυχάζει ανακοινώνοντας τον περιορισμό κατά 15% της αναμενόμενης αύξησης των λογαριασμών ρεύματος. “Μόνο η νηφαλιότητα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μάς επιτρέψουν να αποφύγουμε τις περικοπές και το δελτίο στα πιο απαισιόδοξα σενάρια, όπως ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας, σε συνδυασμό με δυσκολίες εφοδιασμού.” τόνισε η Μπορν.

Στο μεταξύ, ο Βέλγος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, σε τηλεφωνική συνομιλία, τον Γερμανό ομόλογό του, την πρόθεση της χώρας του να ενισχύσει την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η Ισπανία προτίθεται να προσαρμόσει τον φόρο για τις εταιρίες ενέργειας που είχε αποφασίσει τον περασμένο Ιούλιο, στις προτάσεις των Βρυξελλών όταν αυτές οριστικοποιηθούν. Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο εξήγησε ότι «η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τον έκτακτο φόρο στην ενέργεια στο φορολογικό ποσό που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης για το Φυσικό Αέριο, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Gazprom κατηγορούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. “Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά προφανώς μόνο θα επιδεινώνεται. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε βιάζονται να πάρουν εποικοδομητικά μέτρα, για να ξεπεράσουν την κρίση” σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος