Η Ισπανία θα προσαρμόσει τον φόρο στις εταιρίες ενέργειας με τις προτάσεις των Βρυξελλών

Array

Η Ισπανία προτίθεται να προσαρμόσει τον φόρο για τις εταιρίες ενέργειας που είχε αποφασίσει τον περασμένο Ιούλιο, στις προτάσεις των Βρυξελλών όταν αυτές οριστικοποιηθούν.

Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο εξήγησε ότι «η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τον έκτακτο φόρο στην ενέργεια στο φορολογικό ποσό που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, η Ισπανία ενέκρινε δύο φόρους για την επόμενη διετία, έτσι ώστε οι τράπεζες και οι εταιρίες ενέργειας που επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, να συνεισφέρουν περισσότερο στην ισπανική οικονομία. Είναι μια αποζημίωση που θα πρέπει να πληρώσουν οι ενεργειακές εταιρείες και θα εφαρμοστεί στα έσοδα των εταιρειών και όχι στα κέρδη. Ωστόσο, η πρόταση των Βρυξελλών συνίσταται σε πρόσθετο φόρο επί των καθαρών κερδών των ενεργειακών εταιρειών. Παράλληλα η Κομισιόν μελετά την δημιουργία μηχανισμού για τον περιορισμό των λεγόμενων «απροσδόκητων κερδών» των ενεργειακών εταιρειών.

Η Ισπανία υπολογίζει για την διετία 2023-2024 την εκταμίευση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την φορολόγηση των εταιριών ενέργειας και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την φορολόγηση των τραπεζών.

Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ισπανία καταψήφισε το μέτρο στην ισπανική βουλή εντούτοις τώρα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό αλλάζει στάση μετά τις προτάσεις της Κομισιόν.

«Ο κ. Feijóo, προτού μάθει τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο επρόκειτο να παρουσιάσουμε αυτόν τον φόρο, είχε ήδη τοποθετηθεί εναντίον του», τόνισε η υπουργός Μοντέρο και τώρα που «οι κομματικοί συνάδελφοί του στην ΕΕ εγκρίνουν φόρο επί των έκτακτων κερδών (των ενεργειακών εταιρειών ) δεν έχει άλλη επιλογή από το να αλλάξει θέση». Η Μοντέρο τονίζει επίσης ότι “οι Ευρωπαίοι εταίροι του τον έχουν εκθέσει».

Τέλος η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε ότι «δεν υπήρξε ποτέ διαμάχη μεταξύ Ισπανίας και Ε.Ε». Και επέμεινε ότι «είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που προτείναμε αυτό το μέτρο. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω». Κατέληξε δε, ότι η πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης είναι να προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό φόρο μόλις αυτός καθοριστεί.

Ανταπόκριση Μαδρίτη: Δώρα Μακρή 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος