Γερμανία: Σε εποπτεία και η θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft

Array

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Μετά την Gazprom και η Rosneft: Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει τις γερμανικές θυγατρικές της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, Rosneft Deutschland GmbH υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Με απόφαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει τον έλεγχο της Rosneft Γερμανίας και συνεπώς και του αντίστοιχου μεριδίου στα τρία διυλιστήρια PCK Schwedt ανατολικής Γερμανίας, MiRo (Καρλσρούη) και Bayernoil (Vohburg) της κεντρικής δυτικής Γερμανίας.

Η καταπιστευτική διαχείριση των τριών εταιριών τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στη βάση του σχετικού νόμου περί ενεργειακής ασφάλειας και ισχύσει αρχικά για έξι μήνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων μπορεί να διορίζει νέο διοικητικό συμβούλιο και να λαμβάνει αποφάσεις για την λειτουργία των εταιριών.

Ο βασικός λόγος ανάληψης του ελέγχου της Rosneft Γερμανίας είναι το επικείμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο. Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μία σημαντική συγκράτηση σημαντικών πελατών των διυλιστηρίων να συνεργαστούν, εξαιτίας της αβεβαιότητας με το εμπάργκο πετρελαίου, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου για την χρονική στιγμή λήψης της απόφασης από την γερμανική κυβέρνηση.

Η Rosneft Γερμανίας είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου στη Γερμανία, το μερίδιό της είναι περίπου στο 12%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι γερμανικές θυγατρικές της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, RDG και RNRM, εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το μήνα από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ειδικά το διυλιστήριο στο Schwedt έχει περίπου 1200 υπαλλήλους και θεωρείται ο οικονομικός πυλώνας της ευρύτερης περιοχής στην ανατολική Γερμανία προμηθεύει μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Γερμανίας με καύσιμα. Η Rosneft Γερμανίας κατείχε προηγουμένως μερίδιο 37,5% στο συγκεκριμένο διυλιστήριο, αν συνυπολογιστούν και οι μετοχές άλλων θυγατρικών, το μερίδιο της ρωσικής κρατικής Rosneft φτάνει το 54% συνολικά.

Το συγκεκριμένο διυλιστήριο που επεξεργαζόταν αποκλειστικά ρωσικό αργό πετρέλαιο μπορεί αμέσως, αν και όχι σε πλήρη λειτουργία, να δεχτεί αργό πετρέλαιο προερχόμενο από άλλες χώρες που θα μεταφέρεται από το λιμάνι του Ροστόκ, εξήγησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος