Εφορία: 3,6 δισεκ. ευρώ θα πληρώσουν 2,4 εκατ. νοικοκυριά – Αυξημένος κατά 400 εκατ. ο συνολικός φόρος

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

«Φουσκωμένος» κατά 400 εκατ. ευρώ είναι ο φετινός λογαριασμός των φορολογικών δηλώσεων, για περίπου 2,4 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να εξοφλήσουν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, οπότε και τελειώνουν οι οκτώ μηνιαίες δόσεις πληρωμής του φόρου.

  • Η αύξηση του φόρου εισοδήματος (σε σχέση με πέρυσι) που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) με χρεωστικό εκκαθαριστικό, προέρχεται πρωτίστως, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα δηλώθηκαν και από τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς «σφίγγουν» οι έλεγχοι της εφορίας. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει διασταυρώσεις για όσους εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.  

Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι το 36% των φορολογουμένων πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2022 ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει καθόλου φόρου είτε έχει επιστροφή φόρου.

  • Φέτος υποβλήθηκαν 6.481.302 δηλώσεις με το συνολικό φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Οι  χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 36,17% του συνόλου και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 35,21% επί του συνόλου.

Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Έφτασαν στο 47,77% των συνολικών δηλώσεων όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%. 

  • Το 47,77% των νοικοκυριών δεν πληρώνει επιπλέον φόρο.  

Για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 410 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται  1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Το 36,17% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για περίπου 2.360.000 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.573 ευρώ.

Αναδρομικά χωρίς πρόστιμα

Εν τω μεταξύ, περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023, έχουν οι φορολογούμενοι, για να δηλώσουν, χωρίς πρόστιμο, αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Ακόμα: 

  • Οι κληρονόμοι υποβάλουν χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.
  • Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου  και όσοι το 2022 μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος