ΑΑΔΕ: Διασταυρώσεις εισοδημάτων για καταπολέμηση φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος» – «Κλειδί» το Ε3

Σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στα εισοδήματα όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών δρομολογεί άμεσα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, στο πλαίσιο του περιορισμού της φοροδιαφυγής και διακίνησης «μαύρου χρήματος» στην αγορά.

Το καμπανάκι έχει ήδη ηχήσει στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς, μετά την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αναμένονται οι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες που έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το νέο έντυπο Ε3.

  • Την «τιμητική» τους φέτος στη λίστα των φοροελέγχων της ΑΑΔΕ έχουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, ιδιώτες ελεγκτές, μεσίτες ακινήτων, έμποροι και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας.
  • Όλοι αυτοί θα πρέπει να καταγράψουν εφέτος σε νέα ειδική στήλη του Ε3, όλες τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν και υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, καθώς και τις συναλλαγές τους σε μετρητά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ εξέδωσε ειδικό αναλυτικό οδηγό, με ερωτήσεις και απαντήσεις, για το τι πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι κατά την υποβολή του Ε3, στον οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:

Σε ποιον κωδικό θα συμπληρώσω το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξα εντός του 2021;

Στον κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3, συμπληρώνεται αυτόματα με βάση τα αρχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε εντός του έτους 2021 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Το ποσό αυτό καταχωρείται στην αντίστοιχη περίπτωση του κωδικού 781-782 του εντύπου Ε1.

Με ποιο τρόπο δηλώνονται στο έντυπο Ε3 οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19;

Επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού Covid-19, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον αυτά καταχωρούνται στα βιβλία τους ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικών καταστροφών καταχωρούνται στον πίνακα Ζ3 στους κωδικούς 196, 296, 396 ή 496 κατά περίπτωση και μεταφέρονται στον πίνακα Ζ1 στα «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη» στους κωδικούς 170, 270, 370 και 470 αντίστοιχα.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τα πιο πάνω ποσά αναγράφονται επίσης σε αντίστοιχη επιλογή, του εσωτερικού υποπίνακα των κωδικών 144, 244, 344, 444 του πίνακα ΣΤ κατά περίπτωση, ενώ περαιτέρω καταχωρούνται και σε αντίστοιχους κωδικούς του Εντύπου Ε1 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1118/2021.

Στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες, τα ποσά αυτά αναγράφονται στους κωδικούς 482, 483, 484, 485, 486, 487, 489, 490, 491, 492 και 493 του εντύπου Ν, κατά περίπτωση.

Με ποιο τρόπο δηλώνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή στο έντυπο Ε3;

Στον κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3 προσυμπληρώνεται για πληροφοριακούς σκοπούς το συνολικό ποσό της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες το ποσό της ενίσχυσης το οποίο δεν επιστρέφεται αναγράφεται στον πίνακα Ζ1 στα «Λοιπά συνήθη έσοδα» στους κωδικούς 162, 262, 362 και 462, αντίστοιχα και μεταφέρεται στον κωδικό 001 του υποπίνακα 10Α και μέσω αυτού στον κωδικό 513 του εντύπου Ν στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του (σχετ. ΠΟΛ.1223/2015), ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του.

Στα φυσικά πρόσωπα ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ποσά που καταβλήθηκαν εντός του έτους 2021 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19, αναγράφονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

  • Ως προς τον λογιστικό χειρισμό η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος