ΕΕ: Σχέδιο «ενεργειακής ασφάλειας» με μείωση της ζήτησης κατά 15% – Η Ρωσία μας εκβιάζει

Array

Κοινή μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «έναν ασφαλή χειμώνα» Το σχέδιο ανακοινώθηκε την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιούσε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.

«H Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη συνέντευξη τύπου και ανέφερεε ότι  τα κράτη-μέλη καλούνται για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, ενώ πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως εθελοντικό στόχο τη μείωση κατανάλωσης  φυσικού αερίου 15% από την 1η Αυγούστου 2022 – 31η Μαρτίου 2023. Τονίζεται ωστόσο ότι θα μπορούσε να καταστήσει τον στόχο υποχρεωτικό εάν ισχύσει κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων.

‘Εγκριση ως τις 26 Ιουλίου

Η πρόταση χρειάζεται έγκριση από την ενισχυμένη πλειοψηφία  και η συζήτηση ξεκινά την
Παρασκευή, με στόχο την έγκρισή του σε συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε στις 26 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο νομοθετικό εργαλείο – ένα νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης.

Ο νέος κανονισμός θα δώσει επίσης στην Επιτροπή τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, «Ενωσιακό Συναγερμό» (Union Alert) για την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιβάλλοντας υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου σε όλα τα κράτη μέλη σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης αερίου.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή την πρόοδο κάθε δύο μήνες.

Τα κράτη μέλη που ζητούν προμήθειες φυσικού αερίου αλληλεγγύης θα πρέπει να αποδείξουν τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις της ζήτησης, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης Σχέδιο Μείωσης της Ζήτησης Αερίου το οποίο καθορίζει μέτρα, αρχές και κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης.

Το Σχέδιο αυτό εστιάζει στην υποκατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς.

 «Εξοικονόμηση ενέργειας το καλοκαίρι για να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα»

Σύμφωνα με την Επιτροπή,  η μετάβαση στον άνθρακα, το πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη ως προσωρινό μέτρο, αρκεί να αποφεύγεται η μακροπρόθεσμη δέσμευση άνθρακα», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει νέα νομοθεσία που απαιτεί την πλήρωση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός για τον ερχόμενο χειμώνα», τονίζει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή έχει, επίσης, δημιουργήσει την Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ για τη συγκέντρωση της ενεργειακής ζήτησης σε περιφερειακό επίπεδο και τη διευκόλυνση της μελλοντικής κοινής αγοράς τόσο φυσικού αερίου όσο και πράσινου υδρογόνου.

Υψηλότερες εισαγωγές LNG

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΕ καταφέρνει να απομακρυνθεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου χάρη στις υψηλότερες εισαγωγές LNG και αγωγών από άλλους προμηθευτές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι μη ρωσικές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι εισαγωγές από μη ρωσικούς αγωγούς αυξήθηκαν επίσης κατά 14 bcm από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αφρική.

Γερμανία: Πρόσχημα η τουρμπίνα για ενδεχόμενη μείωση των παραδόσεων από τη Μόσχα

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν, δήλωσε πως η ροή αερίου θα επαναληφθεί αύριο, Πέμπτη, όπως έχει προγραμματιστεί και όπως προβλέπεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της ρωσικής κρατικής ενεργειακής εταιρίας  Gazprom.

Η Χόφμαν αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η προμήθεια αερίου μπορεί να μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα αν δεν παραδοθεί γρήγορα η τουρμπίνα που είχε σταλεί για επισκευή.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η τουρμπίνα είναι ένα πρόσχημα για να μειωθεί η ροή αερίου, όμως η ανάπτυξη μιας τουρμπίνας αντικατάστασης μολαταύτα είναι σε εξέλιξη.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε παράλληλα πως η Ρωσία επικαλείται ως «πρόσχημα» την απουσία τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1 προκειμένου να δικαιολογήσει τις μειώσεις στις παραδόσεις αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε  να εννοηθεί πως ο αγωγός μπορεί να επαναλειτουργήσει αύριο το πρωί, όμως αν η Ρωσία δεν παραλάβει την τουρμπίνα που λείπει, θα λειτουργεί στο 20% της ικανότητάς του από την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΡΤ1 -Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά

Βρυξέλλες – Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος