Ωμός εκβιασμός της Ρωσίας για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 – Ζητά άρση κυρώσεων – Το προσχέδιο της Κομισιόν

Η καθοριστική ημέρα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι η 21η Ιουλίου.

Αν το αέριο δεν επανέλθει στον NORD STREAM 1, η ΕΕ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Και η Ρωσία, αρπάζει την ευκαιρία για να προχωρήσει σε ωμό εκβιασμό, συνδέοντας την επαναλειτουργία του αγωγού με την άρση των κυρώσεων εναντίον της.

«Η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση ενέργειας εκ μέρους των Ευρωπαίων και από το εάν θα άρουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας)», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Λαμβάνοντας ειδική εξαίρεση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσία ο Καναδάς θα στείλει την επισκευασμένη τουρμπίνα για να αποκατασταθεί η βλάβη στον αγωγό, ώστε να εξουδετερωθεί το επιχείρημα της Ρωσίας για το οριστικό κλείσιμο του αγωγού.

Λάβρος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά της Ρωσίας.

« Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια, όπως την τροφή, ως όπλο πολέμου. Γι’ αυτό πιστεύω πως πρέπει, σήμερα, να προετοιμαστούμε για το σενάριο πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και αυτό δεν είναι θεωρητικό σχήμα», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες πως πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν ως 3 φορές πάνω τα τιμολόγια ρεύματος . Ως εκ τούτου η οικονομία ενέργειας είναι μονόδρομος

Η Τσεχία, κατά 97% εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία, ζητά να μην συμπεριληφθεί το ρωσικό αέριο στο επόμενο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, εάν συμπεριληφθεί το αέριο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, γιατί οι κυρώσεις θα πρέπει να πλήττουν περισσότερο τη Ρωσία και όχι τις χώρες που τις επιβάλλουν. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ενώ η Ουγγαρία, επίσης βαριά εξαρτημένη ανακοινώνει μέτρα για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία των πολιτών.

«Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε την Ουγγαρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκέργκελι Γκούλιας.

Με αυτή την περιρρέουσα ενεργειακή αβεβαιότητα η ΕΕ θα ανακοινώσει στις 20 Ιουλίου το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που σύμφωνα με πληροφορίες θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις: επιτήρηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.

Άμεσα και για την ικανοποιηθεί η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικά και άνθρακα, ενώ στην απευκταία περίπτωση της έκτακτης ανάγκης, της 3ης φάσης, θα προχωρήσουν οι χώρες σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας προτάσσοντας κοινωνικά κριτήρια, ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι δομές υγείας, η εθνική ασφάλεια και η διατροφική ασφάλεια.

Εδώ περιλαμβάνεται υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια και εμπορικά κέντρα, ρύθμιση θερμοστάτη και εθελοντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου για θέρμανση στις κατοικίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και θα τα καταφέρει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης που έγινε σήμερα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμέτοχη της αρμόδια επιτροπής κρίσεων.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Το σχέδιο της Γερμανίας

Η Ζαχάροβα επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που όλοι φοβούνταν. Ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού Nord-Stream-1 μετά την τεχνική συντήρηση, ήταν στην ουσία το πρώτο βήμα για να μετατραπεί η τεχνική διακοπή της ροής αερίου σε πολιτικό και οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1, απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο σταμάτησε να αυξάνεται η πληρότητα στις δεξαμενές φυσικού αερίου. Σήμερα είναι στο 65%, και χωρίς τον γερμανο-ρωσικό αγωγό δεν θα φτάσει στο 80% τον Οκτώβριο και 90% τον Νοέμβριο για να βγει ο χειμώνας.

Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, το φυσικό αέριο δεν θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – επαναλειτουργούν οι εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή πετρέλαιο. Από σήμερα συνδέθηκαν ήδη με το δίκτυο, αρχικά, μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Απριλίου.

Θα εξοικονομηθεί φυσικό αέριο που χρειάζεται για την κεντρική θέρμανση και τη χημική βιομηχανία. Αλλά δεν επαρκεί, και ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Γερμανία θα είναι διαθέσιμος το χειμώνα.

Τα τιμολόγια φυσικού αερίου για τους καταναλωτές προβλέπεται να τριπλασιαστούν. Οι Γερμανοί και θα πληρώσουν και θα κρυώσουν το χειμώνα.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού τους προσφέρει τη λύση να «ξεχειμωνιάσουν» στην Ελλάδα, για να μην παγώσουν στη Γερμανία.

Η πρότασή του λύνει το πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού 365 μέρες το χρόνο. Αλλά όχι το ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας.

ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες για το εάν και πότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κλείσει τη στρόφιγγα θέτοντας την ΕΕ σε κατάσταση συναγερμού.

H κατάσταση σχετικά με το φυσικό αέριο στην ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν και ο στόχος των βημάτων που γίνονται είναι να μην φτάσει ο χειμώνας και οι Ευρωπαίοι βρεθούν εκτεθειμένοι.

Υπάρχει ανησυχία για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν και αν θα κλείσει τελείως τη στρόφιγγα, διότι εάν κάνει κάτι τέτοιο άμεσα, η πληρότητα στις αποθήκες θα είναι μειωμένη το χειμώνα με αποτέλεσμα άνοδο στις τιμές, οι οποίες δε θα είναι εύκολο να πέσουν από την μία στιγμή στην άλλη.

Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζεται η λέξη «αλληλεγγύη» και υπάρχει αναφορά και στον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας δείχνοντας ουσιαστικά ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να κινηθούν συντονισμένα και να συνεργαστούν για να μην μείνει κανείς πίσω.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος