Η Gazprom δείχνει «ώρα μηδέν» για τον Nord Stream – Η στροφή της ΕΕ προς το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου

Φυσιολογικά θα διαρκούσε ως την Πέμπτη, το δεκαήμερο κλείσιμο της στρόφιγγας «λόγω συντήρησης» του αγωγού Nord Stream 1 που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Ωστόσο φούντωσαν τα απαισιόδοξα σενάρια που προβλέπουν ότι η τροφοδοσία δεν θα επαναληφθεί ποτέ, ειδικά αφότου το Reuters μετέδωσε ότι η ρωσική Gazpron δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας αβίας».

Γερμανική απάντηση στη Gazprom: Αδικαιολόγητοι οι ισχυρισμοί

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των πελατών που ανέφεραν ότι έλαβαν την επιστολή «ανωτέρας βίας» από την Gazprom ενώ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αδικαιολόγητο.

H RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και άλλος ένας εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, ανέφερε επίσης ότι έλαβε την ειδοποίηση περί λόγων ανωτέρας βίας.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου αναφέρεται σε παραδόσεις που χρονολογούνται από τις 14 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα μειώθηκε η ροή του αγωγού Nord Stream στο 40%, και τότε η Gazprom επικαλέστηκε την καθυστέρηση παράδοσης μιας τουρμπίνας που επισκευάζεται στον Καναδά από τον προμηθευτή εξοπλισμού Siemens Energy.

Ο Καναδάς έστειλε αεροπορικώς στις 17 Ιουλίου την τουρμπίνα στη Γερμανία, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής, η οποία με τη σειρά της θα την επιστρέψει, παρά τις κυρώσεις στη ρωσική Gazprom,  και τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίουωστόσο σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ήδη σε παρέμβασή του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο να παραβιαστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μέσω του ρωσογερμανικού αγωγού.

ΕΕ: Πιο αξιόπιστος προμηθευτής το Αζερμπαϊτζάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, υπέγραψε μνημόνιο με το Αζερμπαϊτζάν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να διπλασιάσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Στόχος είναι ως το 2027 η ΕΕ να εισάγει 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κάνει κάνει λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία με το Αζερμπαιτζάν σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Την ανησυχία του για τους επόμενους μήνες εξέφρασε τη Δευτέρα και ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απεξαρτοποιηθεί άμεσα από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο και να συγκεντρώσει τα αποθέματά της, εάν θέλει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο.

Η ΕΕ εισάγει επί του παρόντος 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός συνόλου αγωγών που περνούν  από τη Γεωργία και την Τουρκία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος