Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Πυγμαχίας Μ. Κολέθρας στην ΕΡΤ: Εκπαιδευτικός αγώνας δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουμε στο ρινγκ και παίζουμε ξύλο

Array

Για τους αυστηρούς κανόνες που υπάρχουν για τον χώρο της Πυγμαχίας τόσο σε προπονητικό όσο και σε επίσημο αγωνιστικό επίπεεδο μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο παγκόμιος πρωταθλητής Πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας. Ειδικότερα αναφερόμενος στους προπονητικούς αγώνες σπάρινγκ είπε ότι πρέπει να βασίζεται πάνω στους κανονισμούς ενός κανονικού αγώνα. «Ένας εκπαιδευτικός αγώνας δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουμε πάνω σε ένα ρινγκ και παίζουμε ξύλο» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είναι το σπάρινγκ – Ποιοι οι κανόνες που ισχύουν

«Το σπαρινγκ είναι εκπαιδευτικός αγώνας. Ο εκπαιδευτικός αγώνας πρέπει να βασίζεται πάνω στους κανονισμούς ενός κανονικού αγώνα. Οι κανονισμοί της πυγμαχίας είναι πάρα πολύ αυστηροί τόσο στους άνδρες, έφηβους, νέους, παίδες, γυναίκες, κορίτσια. Οι κανονισμοί είναι ίδιοι και πρέπει να τηρούνται από τους προπονητές και στο ρινγκ όταν γίνεται εκπαιδευτικός αγώνας» ανέφερε.

Ο κ. Κολέθρας συμπλήρωσε ότι «ένας εκπαιδευτικός αγώνας δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουμε πάνω σε ένα ρινγκ και παίζουμε ξύλο. Θα πρέπει ο προπονητής που είναι υπεύθυνος για την ακεραιότητα του αθλητή, για την ασφάλειά του, για την εκπαίδευσή του στο άθλημα συμμαχίας, να είναι από πάνω του και να δει αν τελικά νιώθει καλά καθώς εξελίσσεται ο επιθετικός αγώνας, εάν τηρούνται οι κανονισμοί της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας. Δεν λέμε ότι κάνουμε σπάρινγκ και κάνουμε ότι θέλουμε. Εκεί παίρνει οδηγίες ο αθλητής, εκεί τον προστατεύεις τον αθλητή ώστε να μην υπερβεί τα όρια. Υπάρχει όμως περίπτωση να υπερβούμε τα όρια, να γίνουν τραυματισμοί. Δηλαδή ας πούμε πάνω σε ένα ρινγκ ένας πυγμάχος μπορεί να σκιστεί. Ο προπονητής πρέπει αυτομάτως αμέσως να σταματήσει τον αγώνα, να ενδιαφερθεί για το σκίσιμο αυτό. Ένας αθλητής ζαλίστηκε, δεν μπορεί να του πει “έλα δεν είναι τίποτε” και τον αφήνουμε να παίζει. Όταν ζαλιστεί ο αθλητής είναι ένα δείγμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Υπάρχουν πολλές πολλά είδη ζάλης. Έτσι όταν παίζεται ένας αγώνας και ζαλίζεται ένας αθλητής, ο διαιτητής μετράει μέχρι το 8 και είναι το νοκ ντάουν. Αυτά πρέπει να γίνονται και στην προπόνηση, όχι μόνο στον αγώνα. Το νοκ ντάουν είναι ένα είδος ξεκούρασης ο διαιτητής μπορεί να μετρήσει και δεύτερη φορά και τρίτη φορά, αν γίνει στο ένα γύρο τότε αγώνας σταματάει».

«Οι κανονισμοί της πυγμαχίας είναι αυστηροί. Όταν όμως πάμε σε ένα προπονητικό κέντρο που γίνονται οι εκπαιδευτικοί αγώνες την άμεση την πρώτη ευθύνη την έχει ο προπονητής. Οπότε πρέπει να έχουμε κατά νου σε ποιο προπονητικό κέντρο πάμε, ποιο προπονητή επιλέγουμε[…] Στους εκπαιδευτικούς αγώνες σπάρινγκ δεν υπάρχει νικητής. Η προπόνηση είναι μια προσομοίωση αγώνα. Δεν ενδιαφέρει τον προπονητή να δώσει καλύτερη εικόνα (ο αθλητής). Τον ενδιαφέρει να πάρει το ωφέλιμο της προπόνησης αυτής. Οπότε ο προπονητής εκεί πρέπει να είναι προσεχτικός, συγκεντρωμένος και να εφαρμόζει τους κανονισμούς. Δεν μπορεί ένας αθλητής πάνω στον αγώνα να κάνει λαβή. Εκεί θα πρέπει να του κάνει μια σύσταση ο προπονητής του και να του πει “κοίταξε να δεις δεν μπορείς να κάνεις λαβή”. Όταν ο προπονητής δει μια ρινορραγία εκεί θα πρέπει αυτομάτως να πει πως “σταματάμε για να σταματήσει η ρινορραγία”. Δυστυχώς έχω δει στο παρελθόν προπονητές οι οποίοι έβλεπαν τον αθλητή να έχει ρινορραγία και τον άφηναν και έπαιζε».

«Στο 4ο νοκ άουτ ο αθλητής δεν μπορεί να αγωνιστεί ξανά»

«Για το νοκ άουτ ανέφερε ότι όταν πέσει πρώτη φορά πρέπει να ξεκουραστεί και να μην κάνει προπόνηση για ένα μήνα. Μετά από κάποιο καιρό που θα επανέλθει και ξανασυμβεί και υπάρξει δεύτερο νοκ άουτ τότε δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί για τρεις μήνες, στο τρίτο νοκ άουτ που θα καταγραφεί στο δελτίο του για έναν χρόνο, στο τέταρτο νοκ άουτ για πάντα, δεν μπορεί να αγωνιστεί ξανά. Πρέπει να γίνεται μετά από κάθε νοκ άουτ μαγνητική εγκεφάλου και εγκεφαλογράφημα, ενώ νοκ άουτ δεν είναι μόνο ότι ξαπλώνεις κάτω -δηλαδή δεν θεωρείται νοκ άουτ όταν ένας αθλητής χάσει τις αισθήσεις του και πέσει στο ρινγκ- μπορεί να έχουμε και το όρθιο νοκ άουτ. Βεβαίως το όρθιο νοκ άουτ όταν υπάρξουν πολλαπλά χτυπήματα και μπει ο διαιτητής και του μετρήσει μέχρι το 8 και του λέει την στιγμή “είσαι καλά” και αν δει ότι τα μάτια του δεν έχουν καλή ευστάθεια, καλό πάνω βλέμμα, τότε σταματάει και λέει νοκ άουτ».

Σε ερώτηση για το τι γίνεται όταν σε κάποια σχολή φύγει ο προπονητής με τα παιδιά κι αν αυτά μπορούν να μπουν σε κάποιο σπάρινγκ χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό και να προκύψει ενδεχομένως ένα άσχημο περιστατικά ο Μάκης Κολέθρας απάντησε ότι «ναι, γίνονται αυτά. Αφήνουν τα παιδιά πολλοί προπονητές και παίζουν μόνα τους. Ο προπονητής πρέπει να είναι παρών, να είναι δίπλα στα παιδιά, να τους δίνει οδηγίες, να τα στηρίζει, να τα εμψυχώνει και φυσικά το πρώτο μέλημα του είναι να βλέπει τη σωματική τους υγεία. Ο προπονητής πρέπει να έχει έναν στόχο, να είναι συγκεντρωμένος, να έχει ένα επίπεδο μόρφωσης, να γνωρίζει από τραυματισμούς»

Τέλος συμπλήρωσε ότι όταν γίνεται ο εκπαιδευτικός αγώνας σπάρινγκ πρέπει να υπάρχει γιατρός και διαιτητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος