Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ μιας δύσκολης κατάστασης και μιας σχέσης που έχει κάνει τον κύκλο της.
Όταν είσαι ερωτευμένος, το να χωρίσεις μοιάζει αδιανόητο. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σαν παρείσακτοι στη σχέση σας.
Το να αναγνωρίσετε αυτά τα σημάδια δεν είναι εύκολο. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποδεχτείτε ότι ίσως το να αφήσεις τον σύντροφό σου να φύγει ή το να φύγετε εσείς, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
Αν πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να σκέφτεται, «νιώθω σαν να είμαστε ξένοι»… συνεχίστε να διαβάζετε. Σας αφορά.
Είστε θεατής
Στο πεδίο των σχέσεων, το θέμα είναι να είσαι παίκτης και όχι θεατής.
Αλλά μερικές φορές, καταλήγετε να αισθάνεστε σαν θεατής στη δική σας ερωτική ιστορία. Σωματικά είσαι εκεί, αλλά είναι σαν να μην είσαι. Αυτό το συναίσθημα χτυπάει καμπανάκια και υψώνει κόκκινα σημαιάκια.
Μήπως το να αισθάνεστε παρατηρητής σημαίνει ότι έχετε αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά; Αυτό δεν είναι καλό για τη σχέση. Ίσως είναι ώρα επαναξιολόγησης.
Κάνετε συζητήσεις αγγαρεία
Εάν βαριέστε οποιαδήποτε συζήτηση και περιορίζεστε σε έναν κύκλο από ενημερώσεις για τη δουλειά, τα παιδιά, τις υποχρεώσεις, κάτι δεν πάει καλά.
Οπωσδήποτε υπάρχουν μέρες που μπορεί να είμαστε κουρασμένοι και δεν έχουμε όρεξη για κουβέντες ή βαθιές συζητήσεις, ωστόσο μην αφήσετε να χαθεί το ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχει σωματική επαφή
Σε μια υγιή σχέση υπάρχει συχνή σωματική επαφή. Δεν αφορά μόνο στο σεξ που είναι σημαντικό. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μικρές χειρονομίες στοργής όπως το κράτημα του χεριού, ένα φιλί στο μάγουλο ή μια ζεστή αγκαλιά. Αυτές οι χειρονομίες αντικατοπτρίζουν συχνά τη συναισθηματική σύνδεση δύο ανθρώπων.
Αλλά όταν δεν αισθάνεστε αυτή τη σύνδεση, αυτές οι χειρονομίες στοργής αραιώνουν και η ζεστασιά μοιάζει να εξανεμίζεται. Τότε μπορεί και να αρχίσετε να αποφεύγετε και τη σωματική επαφή.
Έρευνες έχουν επισημάνει τη δύναμη της αγκαλιάς και πώς επηρεάζει την καθημερινή μας υγεία. Μειώνει με φυσικό τρόπο το άγχος, καταπολεμά την κατάθλιψη,μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους φόβους μας.
Ωστόσο η σωματική επαφή σε μια ερωτική σχέση είναι ακόμα πιο σημαντική. Το σεξ έχει μεγάλη σημασία στη ζωή και στις σχέσεις.
Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που κάνατε μια αγκαλιά ή ανταλλάξατε ένα φιλί, ή εάν η τελευταία φορά που κάνατε σεξ ήταν όταν κάνατε τα παιδιά σας, μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι συμβαίνει με τη σχέση σας.
Αισθάνεστε μεγαλύτερη μοναξιά όταν είστε μαζί
Το να αισθάνεστε μοναξιά μέσα σε μια σχέση είναι πολύ δύσκολο.
Είναι φυσικό ο καθένας να θέλει να περάσει λίγο χρόνο μόνος του. Αλλά να αισθάνεστε ένα αίσθημα μοναξιάς, ακόμα και με τον σύντροφό σας δίπλα, είναι μια διαφορετική ιστορία. Η συγκεκριμένη μοναξιά μπορεί να πηγάζει από την έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης ή κοινών εμπειριών. Είστε σωματικά μαζί, αλλά συναισθηματικά απέχετε χιλιόμετρα.
Δεν ταιριάζουν τα σχέδιά σας για το μέλλον
Τις πρώτες μέρες μιας σχέσης, όλα έχουν να κάνουν με το να ζεις τη στιγμή. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, είναι φυσικό να σκέφτεστε και το μέλλον.
Φανταστείτε ότι εσείς θα θέλατε μια ήρεμη ζωή σ’ ένα σπίτι στη θάλασσα με τα σκυλιά και τα γατιά σας. Την ίδια ώρα ο σύντροφός σας ονειρεύεται να συνεχίσει την καριέρα του σε μεγάλη πόλη και τα Σαββατοκύριακα να τρέχει σε εκδηλώσεις, συναυλίες και μπαράκια. Πώς θα χτίσετε μέλλον μαζί;
Νοσταλγείτε το κοινό σας παρελθόν
Θυμάστε εκείνες τις συναρπαστικές πρώτες ημέρες, που ο σύντροφός σας ήταν ο κόσμος σας;
Αλλά αν τον τελευταίο καιρό πιάνετε τον εαυτό σας να αναπολεί αυτές τις αναμνήσεις, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη δυναμική της σχέσης σας.
Είναι ωραίο να ωριμάζουν οι σχέσεις. Να βαθαίνουν και να ανθίζουν με την πάροδο του χρόνου. Αν έχετε κολλήσει σε ένα βρόγχο αναπόλησης αντί να απολαμβάνετε το παρόν, ίσως είναι ώρα να ξανασκεφτείτε αν έχετε μέλλον μαζί.
Αισθάνεστε ότι δεν σας εκτιμούν
Θυμάμαι μια στενή μου φίλη να προσπαθεί συνεχώς να στηρίξει τον σύντροφό της και τη σχέση τους. Του καθάριζε το αυτοκίνητο από τα χιόνια, του μαγείρευε τα αγαπημένα του φαγητά. Ήταν το αυτί που τον άκουγε μετά από μια δύσκολη μέρα. Κι όμως, εκείνος τα θεωρούσε δεδομένα. Κάποιες φορές μάλιστα, την υποτιμούσε.
Το να αισθάνεστε ότι δεν σας εκτιμούν σε μια σχέση είναι σκληρό. Καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σας και σας βάζει να αμφισβητείτε τη θέση σας στη σχέση.
Αυτό δημιουργεί ρήξη ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Σε κάθε σχέση, το να αισθάνεστε ότι σας εκτιμούν είναι το κλειδί. Αν δεν το εισπράττετε αυτό, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τα πράγματα.
Κάνετε πάντα εσείς τις υποχωρήσεις
Εκ πρώτης όψεως, το να είσαι ειρηνοποιός ακούγεται καλό πράγμα. Ωστόσο, οι σχέσεις δεν κρατιούνται με υποχωρήσεις. Αν είστε πάντα εσείς εκείνος που κάνει πίσω, καταπίνει τα συναισθήματά του ή εξομαλύνει τα πράγματα μόνο και μόνο για να αποφύγει τη σύγκρουση, ίσως να μην είναι τόσο αρμονική η σχέση σας όσο φαίνεται.
Οπωσδήποτε ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος σε κάθε σχέση. Αλλά είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Αν μόνο το ένα άτομο υποχωρεί συνεχώς ή κρύβει τα πράγματα κάτω από το χαλί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά δυσαρέσκεια.
Έτσι, αντί να κάνετε πάντα εσείς τις υποχωρήσεις, εις βάρος των δικών σας συναισθημάτων και αναγκών, προετοιμάστε την έξοδο.
Δεν είστε πια ευτυχισμένοι
Η ευτυχία σας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην ενοχοποιείτε τα συναισθήματά σας. Ενώ όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, εάν η δυσαρέσκεια είναι μόνιμη αξίζει να το αναγνωρίσετε.
Η προσωπική σας ευτυχία είναι πολύ σημαντική και μια υγιής σχέση θα πρέπει να την ενισχύει, όχι να τη δυσκολεύει. Σας αξίζει η ευτυχία, πάντα. Εκτός εάν δεν πιστεύετε ότι την αξίζετε.
Αλλά αυτό είναι από μόνο του μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να δούμε ξεχωριστά.
Σχετικά άρθρα:
- Τα διαζύγια αυξάνονται, οι γάμοι μειώνονται… Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει;
- Το σεξ και η σημασία του στη ζωή και στις σχέσεις
- Πώς θα κερδίσετε τον σεβασμό σε μια σχέση
- Η δύναμη της αγκαλιάς και πώς επηρεάζει την καθημερινή μας υγεία
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος