Πώς θα κερδίσετε τον σεβασμό σε μια σχέση

Το να αισθάνεστε ότι σας σέβονται σε μια σχέση δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Αλλά μερικές φορές, εν αγνοία μας επιτρέπουμε συμπεριφορές που υπονομεύουν τον εαυτό μας.

Το να λέμε όχι είναι σημαντικό. Θέτει όρια και επικοινωνεί με σαφήνεια τι μπορούμε να ανεχτούμε και τι όχι.

 Αν λοιπόν θέλετε να εισπράξετε ουσιαστικό σεβασμό σε μια σχέση:

Μην λέτε ναι όταν μέσα σας θέλετε να πείτε όχι

Όλοι το κάνουμε. Ειδικά στις ερωτικές σχέσεις. Προφανώς για να μας αποδέχονται. Αλλά τελικά οι άλλοι δεν αποδέχονται εμάς, αλλά εκείνον που παριστάνουμε ότι είμαστε. Επίσης κάποιες φορές λέμε ναι για να αποφύγουμε τους καυγάδες.

Το να λέμε ναι όταν δεν θέλουμε να πούμε όχι, είναι σαν να μην υπολογίζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Και το χειρότερο: Δίνουμε και στον άλλον το σήμα για να μην μας υπολογίσει.

 Μην παίρνετε την ευθύνη για όλα

Είναι κάποιοι άνθρωποι που κουβαλάνε στους ώμους τους την ευθύνη του κόσμου όλου. Έτσι και στις σχέσεις. Φταίνε για όλα. Αποδέχονται τις ευθύνες και πολλές φορές τις επιζητούν, χωρίς να τους ανήκουν.

Συνήθως οι άνθρωποι της συγκεκριμένης ποιότητας, βρίσκονται σε σχέση με ανθρώπους που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και τους αρέσει να «πατάνε» τους άλλους.

Όταν αποφασίσετε να παίρνετε μόνο τις ευθύνες που σας αναλογούν η δυναμική της σχέσης θα αλλάξει. Και τότε ή θα κερδίσετε τον σεβασμό που σας αναλογεί ή θα χωρίσετε.

Μην αγνοείτε τις ανάγκες σας

Μια σχέση είναι εύκολο να γίνει συνεξαρτητική, να απορροφηθείτε δηλαδή τόσο πολύ από τη φροντίδα του άλλου ατόμου που να ξεχάσετε τον εαυτό σας. Έτσι δημιουργείται το «συναισθηματικό burnout».

Όταν βάζετε συνεχώς τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας, στέλνετε το μήνυμα ότι οι δικές σας ανάγκες είναι δευτερεύουσες, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έλλειψη σεβασμού. Και ίσως κάποια στιγμή, αποκαμωμένοι από την φροντίδα του άλλου, του δείξετε την πόρτα. Και δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Mην ανέχεστε ασεβή και υποτιμητική γλώσσα

Οι λέξεις είναι ισχυρές. Μπορούν να μας στηρίξουν ή να μας διαλύσουν. Σε μια σχέση, είναι ζωτικής σημασίας η γλώσσα που χρησιμοποιείται να διατηρεί τον σεβασμό, ακόμη και κατά τη διάρκεια καυγάδων.

Τα σαρκαστικά σχόλια, οι χαρακτηρισμοί ή τα υποτιμητικά σχόλια δεν είναι απλώς ακίνδυνες λέξεις. Μπορούν να ροκανίζουν την αυτοεκτίμησή σας και να διαβρώνουν τον «συναισθηματικό αρμό» μιας ερωτικής σχέσης.

Πώς θα κερδίσετε τον σεβασμό σε μια σχέση
Σχέσεις παλαιάς κοπής: Ο Ντέιβιντ Νίβεν φιλάει το χέρι της Κλαούντια Καρντινάλε
(AP Photo/HO)

Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με ό,τι λέει ο σύντροφός σας

Είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα να συμφωνείτε με όλα όσα λέει ο σύντροφός σας προκειμένου να αποφύγετε τη σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μη ισορροπημένη δυναμική στη σχέση και να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια.

Είναι υγιές να έχετε διαφορετικές απόψεις και να συμμετέχετε σε εποικοδομητικές συζητήσεις. Αυτό επιτρέπει και στους δύο συντρόφους να αναπτυχθούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον.

Μην αφήνετε να ξεπερνούν τα όρια σας

Όλοι έχουμε όρια – συναισθηματικά, σωματικά και νοητικά. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς και τον αυτοσεβασμό μας.

Όταν αυτά τα όρια ξεπερνιούνται, μπορεί να νιώθουμε ότι παραβιάζεται ο προσωπικός μας χώρος και η αξιοπρέπειά μας. Είναι σαν κάποιος να καταπατά ιερό έδαφος. Αν ο σύντροφός σας ξεπερνάει συστηματικά τα όριά σας, ήρθε η ώρα να πείτε «όχι». Ίσως χρειάζεται να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να προστατεύσετε αυτό το ιερό, για εσάς, έδαφος.

Μην δικαιολογείτε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας

Ας υποθέσουμε ότι ο σύντροφός σας έρχεται συχνά αργοπορημένος στα ραντεβού σας. Εάν εσείς βρίσκετε συνεχώς δικαιολογίες γι’ αυτόν – ήταν απασχολημένος, τον καθυστέρησαν στη δουλειά, είχε κίνηση- σημαίνει ότι του επιτρέπετε να μην σέβεται τον χρόνο σας.

Μην κρύβετε τα αληθινά σας συναισθήματα

Είναι εύκολο να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε μια σχέση. Όμως το να καταπιέζετε τα συναισθήματα σας μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και σε ένα αίσθημα παρεξηγήσεως, το οποίο δεν οδηγεί σε βιώσιμη σχέση.

Το να εκφράζετε τα αληθινά σας συναισθήματα δεν σημαίνει ότι δημιουργείτε σύγκρουση. Σημαίνει ότι είστε ειλικρινείς και αυθεντικοί.

Μην μένετε με κάποιον που δεν σας εκτιμά

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό «όχι» που θα μπορούσατε να πείτε. Σε κανέναν δεν αξίζει να βρίσκεται σε μια σχέση όπου δεν τον εκτιμούν ή δεν τον σέβονται. Αν βρίσκεστε σε μια σχέση όπου η έλλειψη σεβασμού έχει γίνει ο κανόνας, ήρθε η ώρα να φύγετε. Όσο κι αν αγαπάτε κάποιον, ο αυτοσεβασμός σας πρέπει πάντα να έρχεται πρώτος.

Η αγάπη δεν πρέπει ποτέ να σας κοστίζει την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή σας. Πείτε «όχι» σε μια σχέση που δεν σας εκτιμά. Αξίζετε κάτι καλύτερο.

Αγκαλιάστε αυτό που είστε

Το να γνωρίζετε την αξία σας και να τη διεκδικείτε στις σχέσεις σας είναι θεμελιώδες στοιχείο για να αισθάνεστε ότι σας σέβονται. Όταν εκτιμάτε τον εαυτό σας, περνάτε το μήνυμα ότι πρέπει να σας εκτιμούν και οι άλλοι.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος